Η εμφυτεύσιμη συσκευή εγκεφάλου BCI της Neuralink εγκρίθηκε για δοκιμές σε ανθρώπους: Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ιατρική

Konstantinos
28 Μαΐου 2023
757 Views
34b06260 2256 11ed bebb 19a4b9bd93fe

Η Neuralink, η startup της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) του Έλον Μασκ, έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) για τη διεξαγωγή δοκιμών “σε ανθρώπους” για τη χειρουργικά εμφυτεύσιμη εγκεφαλική συσκευή της. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη για την ιατρική αλλά και τη Neuralink, καθώς νωρίτερα στις αρχές του 2022 δεν είχε πάρει την έγκριση του FDA λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι λεπτομέρειες των εγκεκριμένων δοκιμών δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά η πρόσφατη έγκριση υποδηλώνει ότι η Neuralink έχει αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια που έθεσε η FDA. Αυτό ανοίγει το δρόμο για περιορισμένες δοκιμές της συσκευής BCI σε ανθρώπους. Ο Έλον Μασκ έχει περιγράψει τη συσκευή BCI ως λύση σε διάφορα ιατρικά και κινητικά προβλήματα. Τα BCI έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν διάφορες καταστάσεις, όπως η επιληψία, και να προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής για άτομα με αναπηρία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ελέγχουν συσκευές χρησιμοποιώντας τις σκέψεις ή τις κινήσεις των ματιών τους, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εκτός από τις ιατρικές εφαρμογές, ο Μασκ οραματίζεται τη συσκευή BCI ως μια διεπαφή γενικής χρήσης για το κοινό, που επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με μηχανές απευθείας μέσω των σκέψεών τους. Αυτή η ιδέα ευθυγραμμίζεται με την πεποίθηση του Musk ότι τα BCI μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από την αντικατάστασή τους από μηχανές.

Μέχρι στιγμής, η Neuralink έχει πραγματοποιήσει δοκιμές μόνο σε πειραματόζωα όπως πιθήκους και χοίρους. Η εταιρεία αντιμετώπισε μια ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη κακομεταχείριση ζώων, αλλά η Neuralink αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και η έρευνα φαίνεται να έληξε χωρίς συνέπειες. Η έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους φέρνει το όραμα του Μασκ για τη συγχώνευση ανθρώπων με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ο Μασκ έχει προτείνει ότι τα BCI θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να χειρίζονται smartphone γρηγορότερα χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους αντί για τους αντίχειρές τους. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε ότι τα συστήματα AI, μπορούν ήδη να ερμηνεύσουν τα εγκεφαλικά κύματα σε κάποιο βαθμό.

Επιπλέον, η Microsoft έχει καταθέσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας που περιγράφουν έναν φορητό αισθητήρα που χρησιμοποιεί εγκεφαλικά κύματα ή θερμότητα σώματος που εκπέμπεται από χρήστες για να επικυρώσει την απόδειξη εργασίας (PoW) για ανταμοιβές κρυπτονομισμάτων και εξόρυξη και επικύρωση blockchain.

Σύμφωνα με μια από τις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας: «Τα εγκεφαλικά κύματα ή η θερμότητα του σώματος ενός χρήστη, που παράγονται κατά την εκτέλεση εργασιών όπως η προβολή διαφημίσεων ή η χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία εξόρυξης».

Ο συνδυασμός της συσκευής BCI της Neuralink, όπως περιγράφεται στην ερευνητική τους εργασία και του προτεινόμενου παραδείγματος της Microsoft ανοίγει δυνατότητες για επαλήθευση της απόδειξης εργασίας (PoW)αποκλειστικά μέσω των σκέψεων. Αυτό έχει συναρπαστικές δυνατότητες για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και   blockchain.

Εν κατακλέιδι

Η έγκριση του FDA της Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία και την ιατρική. Μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος του Musk για τη συγχώνευση ανθρώπων με την τεχνητή νοημοσύνη και εισάγει νέες ευκαιρίες για την εφαρμογή των BCI. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις και συνεχείς έρευνες, το μέλλον των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή φαίνεται πολλά υποσχόμενο, με τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Author Konstantinos