Η εξόρυξη Bitcoin σώζει το παλαιότερο πάρκο της Αφρικής από την οικονομική καταστροφή

Konstantinos
1 Φεβρουαρίου 2023
1077 Views
πάρκο Virunga

Το Εθνικό Πάρκο Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει γράψει ιστορία ως το πρώτο εθνικό πάρκο που λειτουργεί ‘’ορυχείο Bitcoin’’ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα δάση και την άγρια ζωή του. Ο Sebastien Gouspillou, Διευθύνων Σύμβουλος της Big Block Green Services, παρουσίασε την εξόρυξη Bitcoin στο πάρκο και έδωσε πρόσφατα μία συνέντευξη στην Cointelegraph για τον αντίκτυπο που είχε. Ανέφερε ότι η εξόρυξη Bitcoin έχει σώσει το πάρκο από τη χρεοκοπία. Το Virunga είναι σύμβολο της βιοποικιλότητας της Αφρικής και είναι το παλαιότερο προστατευόμενο πάρκο της ηπείρου. Ωστόσο, το πάρκο έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επιθέσεων από τοπικές πολιτοφυλακές, κρούσματα Έμπολα και απαγωγές. Η πανδημία COVID-19 και η επίδρασή της στον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσώπευε περίπου το 40% των εσόδων του πάρκου, σχεδόν προκάλεσε την πτώση του πάρκου.

Ο Gouspillou συναντήθηκε με τον διευθυντή του πάρκου, Emmanuel De Merode, στα τέλη του 2019 και πρότεινε στο πάρκο να αξιοποιήσει τους άφθονους και αναξιοποίητους φυσικούς πόρους του στρέφοντας στην εξόρυξη Bitcoin. Μετά από μακρές συζητήσεις και μια επίσκεψη στο Κονγκό, ο De Merode δημιούργησε τα πρώτα τμήματα της εξόρυξης στις αρχές του 2020, η οποία εξόρυξε με επιτυχία τα πρώτα της νομίσματα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σήμερα, το πάρκο Virunga έχει κερδίσει σημαντικά έσοδα από το Bitcoin. Κατά τη διάρκεια του bull run του 2021, το πάρκο κέρδιζε πάνω από 150.000 $ το μήνα, αντισταθμίζοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου το χαμένο εισόδημα από τους τουρίστες.

Ο Sebastien Gouspillou με τους φύλακες του πάρκου μπροστά από containers με εξοπλισμό εξόρυξης Bitcoin

Το ‘’ορυχείο Bitcoin’’ του πάρκου είναι μια μοναδική λύση καθώς λειτουργεί με καθαρή ενέργεια από τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς εντός του πάρκου. Διαθέτει 10 εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς (containers), το καθένα με 250 έως 500 μονάδες και έχουν προσληφθεί εννέα εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης για να στελεχώσουν και να φυλάξουν την εγκατάσταση. Η οικονομική ομάδα του πάρκου διαχειρίζεται το πορτοφόλι Bitcoin και τα κεφάλαια που παράγονται από το ορυχείο πωλούνται τακτικά για να πληρώσουν για τη συντήρηση του πάρκου.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Πάρκου Virunga, παρέχεται η δυνατότητα δωρεάς σε κρυπτονομίσματα

Ο Gouspillou ανέφερε ότι, η συγκεκριμένη εγκατάσταση εξόρυξης Btc αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σχεδίου, στο οποίο θα υπάρξουν πρόσθετες ευκαιρίες παραγωγής ενέργειας. Θα δημιουργηθούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε όλο το πάρκο που θα δώσουν ρεύμα σε τοπικά χωριά και τη δυνατότητα μεγαλύτερης εξόρυξης Bitcoin. Επίσης είπε ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς μια αρνητική πλευρά σε αυτή την ιστορία, καθώς η ενέργεια είναι καθαρή, και ακόμη και τα ASICS ( μηχανές εξόρυξης ) θα ανακυκλωθούν όταν φτάσουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, διανέμοντάς τα σε αφρικανικές κοινότητες.

Ο διευθυντής του πάρκου, De Merode, πιστεύει ότι το έργο θα είναι επιτυχές παρά τη συνεχιζόμενη bear αγορά, καθώς το πάρκο δεν εικάζει την αξία του Bitcoin, αλλά το παράγει χρησιμοποιώντας πλεονάζουσα ενέργεια για να κερδίσει χρήματα από κάτι που διαφορετικά δεν έχει αξία.

Συμπερασματικά

Το ‘’ορυχείο Bitcoin’’ της Virunga είναι μια μοναδική λύση στο πρόβλημα της διατήρησης της βιοποικιλότητας του πάρκου, ενώ παράλληλα δημιουργεί έσοδα. Έχει σώσει το πάρκο από τη χρεοκοπία και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου παγκόσμιου σχεδίου για τη σύνδεση τοπικών χωριών με την ηλεκτρική ενέργεια και την εξόρυξη περισσότερων Bitcoin. Η ενέργεια όπως προείπαμε που χρησιμοποιείται είναι καθαρή. Τέλος, να αναφέρουμε ότι από το 1996 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από διακόσιοι, φύλακες του πάρκου και δασοφύλακες. Ακόμα και ο διευθυντής, De Merode, έχει δεχτεί πυροβολισμούς δύο φορές ενώ ταξίδευε στις γύρω εκεί περιοχές. Επομένως υπάρχει και ένας κίνδυνος εξαφάνισης του όλου εγχειρήματος σε περίπτωση που ο Merodes χάσει την ζωή του. Η ομάδα όμως το γνωρίζει αυτό και είναι προετοιμασμένη και για ένα τέτοιο άσχημο σενάριο.

Author Konstantinos