Η επανάσταση του Web 3.0

Konstantinos
24 Νοεμβρίου 2022
1297 Views
What is Web 3.0
Τι είναι το Web 3.0; Τι αλλαγές θα φέρει;

Το Web 3.0 είναι ένας όρος που ακούγεται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Ειδικά μετά την εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, το Web 3.0 είναι ένας όρος που θα τον συναντήσετε συχνά ως την εξέλιξη – το επόμενο βήμα του διαδικτύου. Τι ακριβώς σημαίνει όμως και τι αναμένουμε να αλλάξει; Πριν προχωρήσουμε στο να εξηγήσουμε το Web 3.0, θα κάνουμε μια αναφορά για το τι ήταν το Web 1.0 και το Web 2.0, ούτως ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι θα είναι το Web 3.0.

To Web 1.0

Ο Berners-Lee πρωτοστάτησε στην πρώιμη ανάπτυξη του διαδικτύου το 1990. Ως επιστήμονας υπολογιστών στο CERN, ήταν συντάκτης/προγραμματιστής του πρώτου προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο (WorldWideWeb.app).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η εισαγωγή προγραμμάτων περιήγησης ιστού, όπως το Netscape Navigator, εγκαινίασε την εποχή του Web 1.0. Αυτή ήταν η εποχή των στατικών ιστοσελίδων κάτι που απέχει πολύ από το περιεχόμενο που έχουμε σήμερα. Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου εκείνη την εποχή ήταν ενθουσιασμένοι από την καινοτομία χαρακτηριστικών όπως το email και η ανάγνωση ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο. Η δημιουργία περιεχομένου ήταν ακόμη στα σπάργανα και οι χρήστες είχαν ελάχιστες ευκαιρίες για διαδραστικές διαδικτυακές λειτουργίες.

Το Web 2.0

Το Web 2.0 το οποίο και απολαμβάνουμε σήμερα έφερε επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο χρήσης του διαδικτύου. Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, οι στατικές ιστοσελίδες του Web 1.0 έχουν αντικατασταθεί πλήρως από τη διαδραστικότητα του Web 2.0, την κοινωνική συνδεσιμότητα και το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους ίδιους τους χρήστες. Το Web 2.0 καθιστά δυνατή την προβολή περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Η εκθετική ανάπτυξη του Web 2.0 οφείλεται σε βασικές καινοτομίες, όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και η σχεδόν πανταχού παρουσία πανίσχυρων φορητών συσκευών όπως τα lap top, τα tablets κλπ. Στη δεύτερη δεκαετία αυτής της χιλιετίας, οι εξελίξεις επέτρεψαν την κυριαρχία των εφαρμογών που διεύρυναν σημαντικά τη διαδικτυακή διαδραστικότητα. Παράδειγμα αποτελούν εφαρμογές όπως το Airbnb, το Facebook, το Instagram, το TikTok, το Twitter, η Uber, το WhatsApp το YouTube και πάρα πολλές άλλες.

Η εκπληκτική αύξηση των εσόδων αυτών των κυρίαρχων πλατφορμών έχει κάνει πολλές από τις εταιρείες με επίκεντρο το Web 2.0, όπως η Apple, η Amazon, η Google, η Meta (πρώην Facebook) και το Netflix, μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου με βάση την κεφαλαιοποίηση τους.

Το Web 2.0 λοιπόν οδήγησε σε μια νέα εποχή διάδρασης μέσω του διαδικτύου προσφέροντας μοναδικές υπηρεσίες σε χρήστες και εμπόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η χρήση του web banking.

Το Web 3.0

Το Web 3.0 αντιπροσωπεύει την επόμενη φάση της εξέλιξης του διαδικτύου και δυνητικά θα μπορούσε να είναι τόσο ανατρεπτικό που θα αντιπροσωπεύει μια τόσο μεγάλη αλλαγή όσο ήταν και αυτή του Web 2.0. Το Web 3.0 βασίζεται στις βασικές έννοιες της αποκέντρωσης, της διαφάνειας και της μεγαλύτερης χρησιμότητας για τους χρήστες. Η αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα, φαίνονται να είναι ήδη ένα παράδειγμα λειτουργίας του Web 3.0 και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς αυτό.

Ο Berners-Lee σε μια εργασία του το 2001, συζήτησε την έννοια αυτού που ονόμασε Σημασιολογικό Ιστό. Όπως ανέφερε, οι υπολογιστές δεν έχουν αξιόπιστο τρόπο για να επεξεργαστούν τη σημασιολογία της γλώσσας (δηλαδή, να καταλάβουν το πραγματικό πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται μια λέξη ή φράση). Το όραμά του για τον Σημασιολογικό Ιστό ήταν να φέρει μια δομή με ουσιαστικό περιεχόμενο σε ιστοσελίδες που θα ενεργοποιούν ένα λογισμικό που θα εκτελεί εξελιγμένες εργασίες για τους χρήστες.

Το Web 3.0 έχει προχωρήσει πολύ πιο πέρα ​​από την αρχική έννοια του Σημασιολογικού Ιστού, όπως εννοήθηκε από τον Berners-Lee το 2001. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι θα ήταν πολύ δαπανηρό και υπερβολικά δύσκολο να μετατραπεί η ανθρώπινη γλώσσα -με όλες τις λεπτές αποχρώσεις και παραλλαγές της- σε μια μορφή που θα μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή από τους υπολογιστές.

Τι είναι το Web 3.0;

Αν και δεν υπάρχει ακόμη τυποποιημένος ορισμός του Web 3.0, έχει μερικά βασικά χαρακτηριστικά, όπως προείπαμε:

Αποκέντρωση: Αυτό είναι η βασική αρχή του Web 3.0. Στο Web 2.0, οι υπολογιστές χρησιμοποιούν το HTTP με τη μορφή μοναδικών διευθύνσεων Ιστού για να βρουν πληροφορίες, οι οποίες αποθηκεύονται σε μια σταθερή τοποθεσία, γενικά σε έναν μόνο διακομιστή (έναν κεντρικό server). Με το Web 3.0, επειδή οι πληροφορίες θα μπορούν να βρεθούν με βάση το περιεχόμενό τους, θα μπορούσαν να αποθηκευτούν σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα και ως εκ τούτου να αποκεντρωθούν. Έτσι δε θα χρειάζονται πλέον οι τεράστιες βάσεις δεδομένων που κατέχουν επί του παρόντος οι γίγαντες του διαδικτύου όπως η Meta και η Google και θα δινόταν μεγαλύτερος έλεγχος στους ίδιους τους χρήστες.

Με το Web 3.0, τα δεδομένα που παράγονται από διαφορετικούς και ολοένα και πιο ισχυρούς υπολογιστικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, επιτραπέζιων ή φορητών υπολογιστών, smart συσκευών κλπ., θα διαχειρίζονται από τους χρήστες μέσω αποκεντρωμένων δικτύων δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο ιδιοκτησίας.

Αυτό συμβαίνει ήδη με τα blockchain projects και τα κρυπτονομίσματα. Οι συναλλαγές που γίνονται σε ένα αποκεντρωμένο blockchain δίκτυο αποθηκεύονται σε πλήθος υπολογιστών, με τους χρήστες να παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο για την λειτουργία των δικτύων αυτών.

Αξιοπιστία χωρίς μεσάζοντες: Εκτός από την αποκέντρωση, κάτι το οποίο βασίζεται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το Web 3.0 θα είναι επίσης αξιόπιστο δηλαδή, το δίκτυο θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αλληλεπιδρούν απευθείας μεταξύ τους χωρίς να χρειάζονται έναν αξιόπιστο μεσάζοντα και χωρίς να απαιτείται άδεια (που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να συμμετέχει χωρίς εξουσιοδότηση από κάποιο κυβερνητικό όργανο). Ως αποτέλεσμα, οι εφαρμογές Web 3.0 θα εκτελούνται στα blockchain δίκτυα ή σε αποκεντρωμένα δίκτυα peer-to-peer ή με συνδυασμό αυτών των δύο. Τέτοιες αποκεντρωμένες εφαρμογές υπάρχουν ήδη στα blockchain δίκτυα και είναι γνωστές ως dApps (decentralized applications).

Τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική εκμάθηση: Στο Web 3.0, οι υπολογιστές θα μπορούν να κατανοούν πληροφορίες παρόμοια με τους ανθρώπους, μέσω τεχνολογιών που βασίζονται σε έννοιες του Σημασιολογικού Ιστού και της επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας. Το Web 3.0 θα χρησιμοποιεί επίσης μηχανική εκμάθηση, η οποία είναι ένας κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί δεδομένα και αλγόριθμους για να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι άνθρωποι, βελτιώνοντας σταδιακά τη συνολική ακρίβειά της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι δυνατότητες θα επιτρέψουν στους υπολογιστές να παράγουν ταχύτερα και πιο ακριβή αποτελέσματα σε πολλούς τομείς όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη φαρμάκων και γενικά νέο εξελιγμένο υλικό για πολλούς τομείς.

Συνδεσιμότητα και πανταχού παρουσία: Με το Web 3.0, οι πληροφορίες και το περιεχόμενο θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, πανταχού παρόντα και προσβάσιμα από πολλαπλές εφαρμογές και συσκευές.

Συμπεράσματα

Το Web 3.0 αναμένεται να φέρει επαναστατικές αλλαγές στη ζωή μας. Ήδη πολλοί μιλάνε για την επόμενη παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση. Ένα απλούστατο παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητά μας είναι το ακόλουθο: Εάν κάνετε σχέδια για διακοπές και έχετε ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αφιερώσετε ώρες αναζητώντας πτήσεις, καταλύματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.α., κάνοντας αναζητήσεις σε πολυάριθμους ιστότοπους και συγκρίνοντας τιμές. Με το Web 3.0, οι έξυπνες μηχανές αναζήτησης ή η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούν να συγκεντρώνουν όλες αυτές τις πληροφορίες και να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες προτάσεις με βάση το προφίλ και τις προτιμήσεις σας, εξοικονομώντας σας ώρες εργασίας.

Εν κατακλείδι, το Web 3.0 έχει τη δυνατότητα να παρέχει στους χρήστες πολύ μεγαλύτερη χρησιμότητα, υπερβαίνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ηλεκτρονικές αγορές, που αποτελούν την πλειοψηφία των εφαρμογών Web 2.0 που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Δυνατότητες όπως ο Σημασιολογικός Ιστός, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση, που βρίσκονται στον πυρήνα του Web 3.0, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την εφαρμογή σε νέους τομείς και να βελτιώσουν κατά πολύ την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών.

Author Konstantinos