ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ REVOLUT

Konstantinos
25 Οκτωβρίου 2022
975 Views
5b25bf60 3054 11ed adff 64fbd943189e

Γενικά στοιχεία

Η Revolut Bank UAB είναι μια τράπεζα που έχει συσταθεί και αδειοδοτηθεί από τη Δημοκρατία της Λιθουανίας. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2015 από τους Nikolay Storonsky και Vlad Yatsenko. Πρόκειται στην ουσία για μια online τράπεζα που λειτουργεί με ξεχωριστό application για smart συσκευές. Δεν έχει φυσικά καταστήματα, οι υπηρεσίες της αφορούν μόνο το digital banking.

Πήρε άδεια λειτουργίας για την Ευρώπη τον ΔεκέμβρΙο του 2018. Ελέγχεται από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Μεγάλης Βρετανίας, επομένως οι λογαριασμοί της εταιρείας είναι στην Barclays. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα είναι ασφαλή σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε προβλήματα στη Revolut. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα χρήματα των χρηστών της Revolut δεν προστατεύονται από το Σχέδιο Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSCS).

Υπηρεσίες – χρεώσεις

Αρχικά, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στη Revolut, ακολουθώντας μια απλή και γρήγορη KYC (know your customer) διαδικασία. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Revolut δωρεάν.

Από εκεί και έπειτα μπορείτε να κάνετε συναλλαγές μέσα σε δευτερόλεπτα μεταφέροντας χρήματα από έναν λογαριασμό Revolut προς έναν άλλον, δωρεάν. Επιπροσθέτως, η Revolut προσφέρει χρεωστική κάρτα αλλά και ψηφιακή χρωστική κάρτα (VISA Master Card) με τις οποίες μπορείτε να κάνετε συναλλαγές, επίσης δωρεάν, καθώς και αναλήψεις από ATMs. Υπάρχει μια χρέωση εάν υπερβείτε το μηνιαίο όριο ανάληψης από ATM αλλά και για τη χρήση της κάρτας στο εξωτερικό σε ορισμένες χώρες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 κατηγορίες καρτών της Revolut. Η standar είναι δωρεάν, η premium κοστίζει $9,99 το μήνα και η metal $19,99 το μήνα. Αν απλά θέλετε να κάνετε καθημερινές συναλλαγές με την Revolut καθώς και αναλήψεις που δε ξεπερνούν τα 200€ το μήνα, η standar κάρτα θα είναι ότι χρειάζεστε. Με τη standar κάρτα λοιπόν μπορείτε να κάνετε δωρεάν έως και 200€ ανάληψη το μήνα ή 5 αναλήψεις το μήνα χωρίς χρέωση. Με άλλα λόγια αν κάνετε 5 αναλήψεις των 20€ για παράδειγμα σε ένα μήνα μετά θα χρεωθείτε για την 6η ανάληψη. Οι άλλες δύο κατηγορίες (premium και metal) έχουν κάποια επιπλέον προνόμια (όπως τόκοι αποταμίευσης) καθώς και μεγαλύτερο μηνιαίο όριο ανάληψης από ATMs.

Επίσης, όσον αφορά στις κάρτες, η Revolut δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής κάρτας για μόνο μια χρήση για online αγορές. Αυτό ενισχύει την ασφάλεια του λογαριασμού σας. Εάν για παράδειγμα θέλετε να κάνετε μια online αγορά από κάποιο site που δεν εμπιστεύεστε και πολύ, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτή την επιλογή.

H Revolut υποστηρίζει συναλλαγές με περισσότερα από 150 νομίσματα και αποταμίευση στον λογαριασμό σας σε περισσότερα από 28 νομίσματα, παρέχοντας και δυνατότητα μετατροπής μεταξύ fiat νομισμάτων. Οι χρεώσεις για το τελευταίο κυμαίνονται από 0 έως 2,5% ανάλογα με την κατηγορία του λογαριασμού σας και τις ώρες που λειτουργούν οι αγορές.

Σε γενικές γραμμές οι παροχές της για τις συναλλαγές είναι πολλές και πρωτότυπες. Μπορείτε ας πούμε για παράδειγμα να έχετε μια ομάδα με τους φίλους σας στη Revolut. Αν βγείτε έξω όλοι μαζί μπορεί να πληρώσει ο ένας τον λογαριασμό και να ανεβάσει στην ομάδα το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα, οπότε επιτόπου οι υπόλοιποι της παρέας μπορούν να βάλουν τα λεφτά σε αυτόν που πλήρωσε τον λογαριασμό. Μάλιστα μπορείτε να ανεβάσετε το συνολικό ποσό του λογαριασμού και η Revolut θα κάνει αυτόματα τη διαίρεση για πόσα οφείλει ο καθένας από την παρέα σας. Με την ίδια λογική, εκτός από το προσωπικό αποταμιευτικό σου λογαριασμό, όπου μπορείς να κλειδώσεις χρήματα, δίνεται η δυνατότητα να φτιάξει κάποιος και έναν κοινό αποταμιευτικό λογαριασμό στον οποίο θα συμμετέχουν πολλά άτομα.

Πέραν των παροχών που αφορούν τα fiat νομίσματα, η Revolut παρέχει και υπηρεσίες αγοράς και πώλησης μετοχών (κυρίως μεγάλες μετοχές των ΗΠΑ) και κρυπτονομισμάτων (και για τα κρυπτονομίσματα παρέχει τα μεγαλύτερα – γνωστότερα). Όσον αφορά αυτές τις παροχές της είναι καλές για κάποιον αρχάριο στους επενδυτικούς χώρους των αγορών, που θέλει να ξεκινήσει αγοράζοντας ή πουλώντας γρήγορα και εύκολα μετοχές ή κρυπτονομίσματα. Να πούμε βέβαια ότι δεν προσφέρει εργαλεία για trading όπως διαγράμματα κ.α. Άλλωστε και η ίδια η Revolut αποτρέπει το trading, βάζοντας όριο στο πόσες φορές μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε μια μετοχή ή ένα κρυπτονόμισμα μέσα στην ίδια ημέρα. Όσον αφορά στις χρεώσεις, για τις μετοχές είναι χαμηλές (μόνο $1 ανά συναλλαγή), αλλά για τα κρυπτονομίσματα είναι αρκετά υψηλές σε σχέση με τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Επιπροσθέτως, η Revolut παρέχει και ένα σύνολο υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια χρήσης της κάρτας του λογαριασμού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε την κάρτα σας να μην κάνει συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που την χάσετε ή σας την κλέψουν μπορείτε άμεσα να κλείσετε από το application τις επιλογές που έχουν να κάνουν με τη χρήση της κάρτας και όποιος επιχειρήσει να κάνει συναλλαγή δε θα μπορέσει. Έτσι κερδίζετε πολύτιμο χρόνο μέχρι να επικοινωνήσετε με το support για να ακυρώσετε την κάρτα σας. Ωστόσο, εάν επιχειρηθεί μια συναλλαγή σε αυτή την περίπτωση θα σας έρθει ειδοποίηση ότι έγινε προσπάθεια αυτής της συναλλαγής και θα αναφέρεται σε ποιο κατάστημα συνέβη αυτό.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι έχει σύστημα οργάνωσης των οικονομικών σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να δείτε πού έχετε ξοδέψει και πόσα χρήματα, σε μηνιαία βάση.

Πλεονεκτήματα

Σε γενικές η Revolut έφερε την επανάσταση στο digital banking.

– Οι μεταφορές χρημάτων γίνονται άμεσα και αρκετά εύκολα.

– Οι μετατροπές μεταξύ νομισμάτων γίνονται επίσης άμεσα, που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε πρόσβαση στο νόμισμα της χώρας που βρίσκεστε χωρίς να αγχωθείτε για το πού θα βρείτε ανταλλακτήριο ή ATM αν ταξιδέψετε για παράδειγμα σε μια άλλη χώρα.

– Με τις κάρτα της Revolut μπορείτε να κάνετε συναλλαγές αλλά και ανάληψη χρημάτων από οποιοδήποτε ATM.

– Προσφέρει ψηφιακή κάρτα μιας χρήσης για online αγορές.

– Έχει πρωτότυπο σύστημα ασφάλειας συναλλαγών.

– Παρέχει online αλλά και τηλεφωνική υποστήριξη πελατών.

– Το app είναι διαθέσιμο και στην ελληνική γλώσσα.

Μειονεκτήματα:

– Κάποιες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές μερικών χωρών δεν την έχουν αναγνωρίσει ακόμα ως επίσημη τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια sites μπορεί η κάρτα της Revolut να μην αναγνωρίζεται. Βέβαια αυτό είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί.

– Αν και γενικά η Revolut έχει τη φιλοσοφία των μηδενικών fees, δεν ενδείκνυται για αναλήψεις μεγάλων ποσών, λόγω των χρεώσεων που έχει για ημερήσιες αναλήψεις από 200€ και άνω.

–  Έχει υψηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τις πλατφόρμες για αγορές κρυπτονομισμάτων.

Author Konstantinos