Η Ελβετική Ένωση Τραπεζών συνιστά deposit tokens για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας

Konstantinos
17 Μαρτίου 2023
969 Views
swiss

Η Ελβετική Ένωση Τραπεζών (SBA), κυκλοφόρησε μια λευκή βίβλο (white paper) που προτείνει τη χρήση ενός deposit token (διακριτικού κατάθεσης) «κοινού» ελβετικού φράγκου ως λύση για τον τρόπο με τον οποίο οι ελβετικές τράπεζες μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας.

 Τα deposit tokens (διακριτικά κατάθεσης) είναι νέα στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων. Είναι μια ιδέα που προέκυψε από το Project Guardian της Σιγκαπούρης το 2022 και έχουν υποστηριχθεί από την JPMorgan. Η JPMorgan, συμμετέχων στο Project Guardian, πραγματοποίησε την πρώτη συναλλαγή DeFi σε δημόσιο blockchain ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας. JPMorgan και Oliver Wyman, δημοσίευσαν επίσης ένα έγγραφο που ανέφερε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας deposit tokens τον Φεβρουάριο.

Ενώ η ψηφιοποίηση από άκρο σε άκρο γίνεται πιο διαδεδομένη στα επιχειρηματικά μοντέλα, τα stablecoins έχουν περιορισμένη παρείσφρηση στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το έγγραφο προτείνει τη χρήση stablecoin ή deposit tokens που εκδίδονται και εξαργυρώνονται με έξυπνα συμβόλαια σε μορφή ελβετικών φράγκων. Προτείνονται τρεις επιλογές σχεδίασης: τυποποιημένα διακριτικά που μπορεί να εκδώσει κάθε εμπορική τράπεζα με ένα ενιαίο πρότυπο, έγχρωμα διακριτικά που εκδίδονται από εμπορικές τράπεζες με όποια πρότυπα επιλέξουν και κοινά διακριτικά όπου οι συνεργαζόμενες τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν μέσω ενός ρυθμιζόμενου φορέα ειδικού σκοπού, ο οποίος εκδίδει και επιβλέπει αυτά τα διακριτικά με την κατάλληλη αδειοδότηση και εποπτεία. Προτίμηση αναφέρεται ότι έχουν τα τελευταία δηλ. τα κοινά διακριτικά, τα οποία θα διευκόλυναν τη δημιουργία χρημάτων, θα είχαν χαμηλές προμήθειες και θα μπορούσαν να κερδίσουν τόκους όταν διατηρηθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το προτεινόμενο διακριτικό κατάθεσης, θα ήταν ιδανικά μια λύση layer- 2 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και με δυνατότητα αυτοεπιμέλειας ή τραπεζικής φύλαξης. Το συγκεκριμένο  διακριτικό θα λειτουργούσε σε ένα δημόσιο blockchain με πρόσθετα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση επαρκούς απορρήτου και αποτελεσματικότητας συναλλαγών.

Deposit tokens: Μια νέα εναλλακτική λύση για τις τράπεζες της Ελβετίας

Η λευκή βίβλος της Ένωσης Τραπεζών της Ελβετίας παρέχει έναν τρόπο στις ελβετικές τράπεζες να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας και προσφέρει μια εναλλακτική στα παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα. Η χρήση των deposit tokens, παρέχει έναν τρόπο διευκόλυνσης των συναλλαγών σε ψηφιακό περιβάλλον, καθώς έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτα, οικονομικά αποδοτικά και λιγότερο επιρρεπή σε επιπλοκές από τα παραδοσιακά σταθερά νομίσματα που εκδίδονται από τις τράπεζες. Η υιοθέτηση deposit tokens στην Ελβετία θα απαιτούσε προσεκτική εξέταση των οικονομικών και νομικών συνεπειών. Τα deposit tokens θα πρέπει να εκδίδονται από ρυθμιζόμενους και επαρκώς εποπτευόμενους μεσάζοντες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλειά τους. Η χρήση δημόσιων blockchains και πρόσθετων πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση επαρκούς απορρήτου και αποτελεσματικότητας συναλλαγών θα ήταν απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η χρήση του διακριτικού σε εφαρμογές DeFi.

Η πρόταση της Ελβετικής ‘Ενωσης Τραπεζών για ένα deposit token ελβετικού φράγκου είναι μια συναρπαστική εξέλιξη στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων. Εάν εφαρμοστεί με επιτυχία, θα μπορούσε να παρέχει ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέσο συναλλαγών στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Ελβετίας.

Author Konstantinos