Αποτροπή πανικού στις αγορές: Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse για 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια

Konstantinos
20 Μαρτίου 2023
962 Views
ubs

Σε μια κίνηση που στοχεύει στην αποτροπή ενός πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, η UBS συμφώνησε να αγοράσει τον ανταγωνιστή της, Credit Suisse, σε μια συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια). Η αγορά δεν θα απαιτεί έγκριση από τους μετόχους, καθώς η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να τροποποιήσει τους νόμους για να άρει κάθε αβεβαιότητα γύρω από την εξαγορά. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, όλοι οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν μία μετοχή στην UBS για 22,48 μετοχές της Credit Suisse.

Η Credit Suisse έχανε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών εδώ και αρκετά χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές της 167χρονης τράπεζας υποχώρησαν κατά 25% καθώς η τράπεζα αναγνώρισε «υλική αδυναμία» στην τήρηση βιβλίων. Καθώς η αξία ορισμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων άρχισε να πέφτει, η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν, πυροδοτώντας φόβους για ασθενέστερα ιδρύματα.

Οι κάτοχοι λογαριασμών απέσυραν πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα και ακόμη και ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους σχεδόν 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν κατάφερε να σταματήσει την αιμορραγία. Ελβετοί αξιωματούχοι ζήτησαν λύση στον ιδιωτικό τομέα, με περιορισμένη κρατική υποστήριξη, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά από μέρες μανιωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών στην Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνήθηκε η έκτακτη εξαγορά. Η εξαγορά θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη χρηματοοικονομική δομή της Ελβετίας και την παγκόσμια οικονομία.

Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές επαινούν την εξαγορά

Η  εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επικροτήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των χρηματοπιστωτικών αγορών παγκοσμίως. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την κίνηση και έχει συνεργαστεί στενά με την ελβετική κεντρική τράπεζα για να διευκολύνει την εξαγορά.

Σε κοινή δήλωση, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της  Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, χαιρέτησαν τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Διαβεβαίωσαν επίσης ότι οι θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ είναι ισχυρές και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτικό.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι ακόμα ανθεκτικός, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα μετρητών για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους εάν χρειαστεί. Η Λαγκάρντ χαιρέτισε τις γρήγορες ενέργειες που ανέλαβαν οι ελβετικές αρχές, οι οποίες είπε ότι ήταν ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επαίνεσε επίσης τα μέτρα που έλαβαν οι ελβετικές αρχές για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει την εφαρμογή τους. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καλά χρηματοδοτούμενο και καλά κεφαλαιοποιημένο και παραμένει ασφαλές και υγιές.

Συνολικά, οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η κίνηση της εξαγοράς μοιάζει πολύ θετική στην παρούσα φάση, μετά τον πανικό των τελευταίων ημερών που προκλήθηκε στις αγορές από την  κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν στην είδηση οι αγορές και πιο συγκεκριμένα η crypto-αγορά, που τις τελευταίες ημέρες παρόλο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί εκείνη μας εκπλήσσει θετικά! Με τον βασιλεία της, το Bitcoin να αγγίζει σχεδόν τα 28.500 δολάρια την Κυριακή, σημειώνοντας μία άνοδο περίπου 24% από την προηγούμενη βδομάδα.

Author Konstantinos