Κρυπτονόμισμα Theta Network (THETA)

Konstantinos
23 Ιανουαρίου 2023
1012 Views
Theta Logo 1024x576 1

Γενικά στοιχεία

Το Theta Network (THETA) είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο blockchain για αποκεντρωμένη peer-to-peer δημιουργία και παρακολούθηση βίντεο. Η Theta ιδρύθηκε το 2018 από τον Mitch Liu και τον Jieyi Long. Ο Liu είναι κάτοχος πτυχίου στην επιστήμη των υπολογιστών και τη μηχανική από το MIT και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Stanford School of Business. Είναι επίσης συνιδρυτής σε διάφορα άλλα projects, όπως το στούντιο παιχνιδιών για κινητές συσκευές Gameview Studios, την πλατφόρμα διαφήμισης και δημιουργίας εσόδων από εφαρμογές Tapjoy και το live streaming dApp theta.tv.

Ο Long έχει διδακτορικό στη μηχανική υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Northwestern και είναι συνιδρυτής του theta.tv μαζί με τον Liu. Έχει αναπτύξει διάφορες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων βιντεοπαιχνιδιών και άλλων εφαρμογών ζωντανής ροής εικονικής πραγματικότητας. Η ηγετική ομάδα του Theta περιλαμβάνει επίσης και τον Ryan Nichols, ο οποίος ήταν διευθυντής στην Tencent που έχει την εφαρμογή Wechat.

Το project έχει καταφέρει συνεργασίες με μια σειρά από μεγάλους επενδυτές, όπως η Samsung, η DHVC, η IBC και η Sony Innovation Fund. Παράλληλα στους σύμβουλους πολυμέσων της Theta περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής του YouTube, Steve Chen και ο συνιδρυτής του Twitch, Justin Kan.

Λειτουργία  – σκοπός

Οι παραδοσιακές υπηρεσίες ροής βίντεο αντιμετωπίζουν το λεγόμενο πρόβλημα “παράδοσης τελευταίου μιλίου” (“last mile delivery” problem). Αυτό σημαίνει ότι τα Δίκτυα Παράδοσης Περιεχομένου (Content Delivery Networks ή CDNs) απαιτούν τη δημιουργία κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο κοντά στους θεατές, αλλά καθώς αυτά τα κέντρα δεδομένων είναι περιορισμένα σε αριθμό, συνήθως δεν είναι αρκετά κοντά στους περισσότερους θεατές. Αυτό δημιουργεί συμφόρηση στην παράδοση των βίντεο που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ασταθείς ροές και κακή ποιότητα εικόνας. Το πρόβλημα αυτό θέλησε να λύσει το Theta Network, χρησιμοποιώντας την blockchain τεχνολογία.

Η λύση του Theta είναι ένα δίκτυο peer-to-peer στο οποίο οι θεατές έχουν κίνητρα να μοιραστούν τους υπολογιστικούς τους πόρους. Αυτό αντιμετωπίζει το ζήτημα της παράδοσης του τελευταίου μιλίου, καθώς οι συσκευές των θεατών είναι πολύ πιο κοντά η μία στην άλλη σε σχέση με τα κέντρα δεδομένων CDN. Το δίκτυο και το πρωτόκολλο είναι ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει στο blockchain του Theta. Οι πάροχοι περιεχομένου είναι σε θέση να αναπτύξουν αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) που είναι εξειδικευμένες για το κοινό τους. Αυτές οι dApps μπορούν να παρέχουν μια σειρά διάφορων τύπων ψυχαγωγίας, όπως ταινίες, τηλεόραση, μουσική, esports, ζωντανή ροή και εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Οι πλατφόρμες βίντεο που εκτελούνται ήδη στο δίκτυο του Theta περιλαμβάνουν το Samsung VR, το Cinedigm, το Shout! Factory και το theta.tv.

Η καινοτομία του Theta Network

Η καινοτομία του Theta είναι ο ίδιος ο σκοπός δημιουργίας του. Επιχειρεί να φέρει τα οφέλη του blockchain στη βιομηχανία ροής βίντεο. Αυτό καθιστά την όλη διαδικασία παράδοσης βίντεο αποκεντρωμένη, βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητά της. Το δίκτυο peer-to-peer εξαλείφει τα σημεία συμφόρησης στις υποδομές, καθώς οι ανάγκες για περισσότερα δεδομένα συνεχίζουν να αυξάνονται. Δημιουργεί επίσης ένα βιώσιμο οικοσύστημα στο οποίο οι χρήστες του δικτύου παρακινούνται να συμμετέχουν. Οι ανταμοιβές που προσφέρει το δίκτυο ενθαρρύνουν τους χρήστες να καταναλώνουν το περιεχόμενό του αλλά και να μοιράζονται τους υπολογιστικούς πόρους.

Το project επίσης εισήγαγε πρωτοποριακές τεχνολογίες που διευκολύνουν την υψηλή απόδοση συναλλαγών και μειώνουν την πολυπλοκότητα των μηνυμάτων. Τέλος, το Theta Network έχει δημιουργήσει και την Resource-Oriented MicroPayment Pool, μια “πισίνα” εκτός αλυσίδας η οποία μειώνει τα διπλά έξοδα και είναι ειδικά κατασκευασμένη για ροή βίντεο.

Το κρυπτονόμισμα του Τheta

Το Theta Network χρησιμοποιεί ένα σύστημα διπλού διακριτικού. Το Theta Token (THETA) είναι το κρυπτονόμισμα διακυβέρνησης του πρωτοκόλλου και χρησιμοποιεί την διαδικασία συναίνεσης Proof of Stake (PoS). Το THETA χρησιμοποιείται και για τις όποιες συναλλαγές γίνονται εντός του δικτύου.

Το καύσιμο Theta (TFUEL), από την άλλη, είναι το διακριτικό “αερίου” (δηλαδή των fees του δικτύου) που χρησιμοποιείται για λειτουργίες στο δίκτυο, όπως η αλληλεπίδραση με έξυπνα συμβόλαια. Οι κόμβοι του δικτύου κερδίζουν TFUEL για κοινή χρήση πόρων και αναμετάδοση ροών βίντεο.

Σήμερα το THETA έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 48 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max, το total και το circulation supply είναι στα 1.000.000.000 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του ΤΗΕΤΑ έως το έτος 2025

Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της τιμής του THETA στο μέλλον είναι πολλές και διαφορετικές. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο μέλλον, εάν εμφανιστεί ένας κύκλος “Bull Run” στην αγορά ή κάποια μεγάλη εξέλιξη στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του μπορεί να ανεβεί σημαντικά πάνω από το μέσο όρο. Ενώ, αντίστοιχα, σε μια “Bear’’ αγορά ή κατά την εμφάνιση κάποιου αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο, η τιμή μπορεί να πέσει σημαντικά.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του THETA ήταν τα $15,90 στα οποία και έφτασε τον Απρίλιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,80.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το Theta Network έχει καταφέρει να αναπτύξει μια επαναστατική μέθοδο στη ροή βίντεο και θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του THETA να ανέλθει σε περίπου $1,20 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $1,50.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του THETA μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, διότι θα αρέσει στους χρήστες που πιστεύουν στο όραμα της αποκεντρωμένης οικονομίας. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το THETA με μέση τιμή τα $2 και μέγιστη τα $2,10.

2025

Όσο το Theta Network αποκτά νέους χρήστες και δημιουργούς, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η τιμή του. Ως εκ τούτου, το 2025, το THETA μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $2,90, με μέση τιμή για το έτος τα $2,70. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του THETA θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $2,50.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Theta Network πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του THETA ακόμα και στα $20 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το Theta Network θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Η όλη ιδέα χρήσης του είναι πρωτοπόρα. Δεν είναι τυχαίο πως το project έχει προσελκύσει γνωστά ονόματα. Οι εταιρείες που εκτελούν κόμβους επικύρωσης στο δίκτυο του Theta περιλαμβάνουν την Google, τη Sony, τη Samsung και την Binance. Εν τω μεταξύ, η Theta έχει μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών με σημαντικούς συντελεστές όπως Metro Goldwyn Mayer, Lionsgate, NASA, Fail Army και World Poker Tour. Η δημοτικότητα αυτών των συνεργατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους χρήστες για το δίκτυο, κάνοντας το THETA πολύτιμο σε αξία μακροπρόθεσμα.

Author Konstantinos