Κρυπτονόμισμα Bitcoin (BTC)

Konstantinos
1 Νοεμβρίου 2022
1136 Views
anita2020 iStockPhoto
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το 2008, ένας προγραμματιστής (ή μια ομάδα προγραμματιστών) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε ένα έγγραφο 9 σελίδων που περιγράφει ένα νέο αποκεντρωμένο, ψηφιακό νόμισμα. Το ονόμασε Bitcoin.

Το Bitcoin λοιπόν αποτέλεσε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο σύστημα κρυπτονομισμάτων και πληρωμών στον κόσμο, που κυκλοφόρησε το 2009. Η λέξη «κρυπτονόμισμα» αναφέρεται σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπου οι συναλλαγές τους διασφαλίζονται και επαληθεύονται χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία – μια πρακτική κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης δεδομένων. Αυτές οι συναλλαγές αποθηκεύονται σε υπολογιστές που διανέμονται σε όλο τον κόσμο μέσω μιας τεχνολογίας κατανεμημένης λογιστικής που ονομάζεται blockchain. Στις 3 Ιανουαρίου 2009, εξορύχθηκε το πρώτο μπλοκ στο blockchain του Bitcoin. Είναι επίσης γνωστό ως «μπλοκ γένεσης».

Λειτουργία  – σκοπός

Τα κρυπτονομίσματα είναι μέρος ενός blockchain δικτύου, το οποίο και απαιτείται για την τροφοδοσία και τη λειτουργία τους. Το blockchain είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο, μια κοινή βάση δεδομένων που αποθηκεύει τα δεδομένα των συναλλαγών που γίνονται στο δίκτυο. Τα δεδομένα εντός του blockchain προστατεύονται με μεθόδους κρυπτογράφησης.

Το blockchain δίκτυο του Bitcoin λειτουργεί με τον μηχανισμό συναίνεσης PoS (proof of work). Όταν μια συναλλαγή πραγματοποιείται στην αλυσίδα μπλοκ, οι πληροφορίες από το προηγούμενο μπλοκ αντιγράφονται σε ένα νέο μπλοκ με τα δεδομένα να κρυπτογραφούνται και τη συναλλαγή να επαληθεύεται από επικυρωτές, που ονομάζονται εξορύκτες (miners) του δικτύου. Οι miners είναι υπολογιστές οι οποίοι προσφέρουν στο δίκτυο την ισχύ τους για να λύσουν περίπλοκες εξισώσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ. Όταν μια συναλλαγή επαληθεύεται, ανοίγει ένα νέο μπλοκ και δημιουργείται ένα Bitcoin το οποίο δίνεται ως ανταμοιβή στον/στους εξορύκτες που επαλήθευσαν τα δεδομένα εντός του μπλοκ. Στη συνέχεια οι εξορύκτες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τα Bitcoin που κέρδισαν, να τα κρατήσουν ή να τα πουλήσουν.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο κατακερματισμού SHA-256 για την κρυπτογράφηση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα μπλοκ της αλυσίδας. Με απλά λόγια, τα δεδομένα συναλλαγής που είναι αποθηκευμένα σε ένα μπλοκ κρυπτογραφούνται σε έναν δεκαεξαδικό αριθμό 256-bit. Αυτός ο αριθμός περιέχει όλα τα δεδομένα συναλλαγής και τις πληροφορίες που συνδέονται με τα μπλοκ.

Οι συναλλαγές τοποθετούνται σε μια ουρά για να επικυρωθούν από τους εξορύκτες εντός του δικτύου. Οι εξορύκτες στο δίκτυο blockchain Bitcoin προσπαθούν όλοι να επαληθεύσουν την ίδια συναλλαγή ταυτόχρονα και ανταμείβεται όποιος τα καταφέρεΙ πρώτος.

Το Bitcoin αρχικά σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε ως μέθοδος πληρωμής peer-to-peer. Ωστόσο, οι περιπτώσεις χρήσης του αυξάνονται λόγω της αυξανόμενης αξίας του και του ανταγωνισμού από άλλα blockchains δίκτυα και κρυπτονομίσματα. Σήμερα το Bitcoin μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μέσο πληρωμής σε πολλά σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο για διάφορα αγαθά και υπηρεσίες σε πολλούς εμπόρους, λιανοπωλητές και καταστήματα.

Πολλές διαδικτυακές επιχειρήσεις αποδέχονται το Bitcoin προσθέτοντας ως πληρωμή μαζί με τις άλλες επιλογές ηλεκτρονικής πληρωμής της, όπως πιστωτικές κάρτες, PayPal κ.λπ. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Ελ Σαλβαδόρ είναι το πρώτο κράτος το οποίο αναγνώρισε το BTC ως επίσημο νόμισμά του.

Πέραν από τη χρήση του ως μέσω πληρωμής, το Bitcoin, αποτελεί για πολλούς επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο και μέσο διαφύλαξης αξίας. Έχει χαρακτηριστεί ως ο “ψηφιακός χρυσός”. Οι επενδυτές αλλά και οι κερδοσκόποι ενδιαφέρθηκαν για το Bitcoin καθώς αυξανόταν σε δημοτικότητα. Μεταξύ 2009 και 2017, εμφανίστηκαν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που διευκόλυναν τις πωλήσεις και τις αγορές Bitcoin. Οι τιμές και η ζήτηση άρχισαν να αυξάνονται ιδιαίτερα το 2017, όταν η τιμή του έσπασε τα 1.000 δολάρια. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι η τιμή του Bitcoin θα συνεχίσει να ανεβαίνει και άρχισαν να το αγοράζουν για να το κρατήσουν ως μακροχρόνια επενδυτική κίνηση. Στη συνέχεια, οι έμποροι άρχισαν να χρησιμοποιούν τις ανταλλαγές BTC για να κάνουν βραχυπρόθεσμες συναλλαγές και η αγορά απογειώθηκε.

Η καινοτομία του Bitcoin

Η αρχική έμπνευση των δημιουργών του BTC κλήθηκε να λύσει ένα πρόβλημα του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος που έχει να κάνει με την ανεξέλεγκτη παραγωγή χρήματος.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών υψηλής ταχύτητας για να επαληθεύει τις συναλλαγές και να επικυρώνει συνεχώς την ακρίβεια του blockchain. Τα μέλη σε αυτό το δίκτυο δεν χρειάζεται να εμπιστεύονται (ή και να γνωρίζουν) το ένα το άλλο και καθένα από αυτά λαμβάνει ένα πανομοιότυπο αντίγραφο του ίδιου καθολικού blockchain. Με άλλα λόγια δε χρειάζεται κάποιος μεσάζοντας, όπως είναι για παράδειγμα οι τράπεζες, ούτως ώστε να επικυρωθεί μια συναλλαγή.

Μόλις μια αρχική συναλλαγή επαληθευτεί από το δίκτυο και προστεθεί στο blockchain, δεν μπορεί να αλλάξει. Εάν ένας χάκερ προσπαθήσει να αλλάξει ή να επεξεργαστεί το blockchain με οποιονδήποτε τρόπο, θα άλλαζε μόνο το δικό του αντίγραφο. Το τροποποιημένο αντίγραφο δεν θα ταιριάζει με τα αντίγραφα που είναι αποθηκευμένα στους άλλους υπολογιστές του δικτύου, επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλειοψηφία σχετικά με την εγκυρότητά του. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια του δικτύου.

Στην περίπτωση του Bitcoin, τουλάχιστον το 51% των υπολογιστών στο δίκτυο θα πρέπει να επικυρώσουν το λανθασμένο αντίγραφο του blockchain για να θεωρηθεί έγκυρο. Ωστόσο, δεδομένου του κόστους και της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για να επηρεαστούν τόσοι πολλοί υπολογιστές σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, είναι αδύνατον να εισαχθεί με επιτυχία ένα σφάλμα στην αλυσίδα μπλοκ.

Μέσα από όλη αυτή τη ζύμωση δημιουργήθηκε το blockchain που αποτελεί μια τεχνολογική επανάσταση με τεράστιες δυνατότητες. Μπορείς να στείλεις ή να λάβεις BTC σε ελάχιστο χρόνο από και προς οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, με ελάχιστο κόστος.

Αναφέραμε παραπάνω ότι το Bitcoin χαρακτηρίζεται από πολλούς ως “ψηφιακός χρυσός”. Αν και πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο περιουσιακό στοιχείο, θεωρείται ότι θα αποτελέσει μέσο διαφύλαξης αξίας ακόμα και από τράπεζες, αντικαθιστώντας το χρυσό. Σκεφτείτε πόσο ευκολότερο και λιγότερα δαπανηρό θα ήταν για μια τράπεζα να αποδείξει την κεφαλαιοποίησή της βάσει των BTC που κατέχει, αντί για τα αποθέματα χρυσού.

Το κρυπτονόμισμα Bitcoin

Το κρυπτονόμισμα Bitcoin είναι σήμερα, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο νούμερο 1 της γενικής κατάταξης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Μια ακόμα μεγάλη καινοτομία του BTC είναι το supply του. Θα παραχθούν συνολικά 21 εκατομμύρια BTC, αντίθετα με τα fiat νομίσματα τα οποία τυπώνονται όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο από τις κυβερνήσεις. Από αυτά, σήμερα έχουν παραχθεί τα 19.195.093.

Ο ρυθμός παραγωγής τους έχει ως εξής: Κάθε 4 χρόνια γίνεται το λεγόμενο halving. Είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία μειώνεται κατά 50% η ανταμοιβή μπλοκ για την εξόρυξη Bitcoin. Η μείωση αυτή γίνεται μετά την εξόρυξη 210.000 blocks από το τελευταίο που έχει παραχθεί, κάτι το οποίο συμβαίνει περίπου κάθε 4 χρόνια, όπως προείπαμε. Το δίκτυο Bitcoin ξεκίνησε με ανταμοιβή μπλοκ που ισούταν σε 50 BTC και σήμερα, μετά από 3 halvings, ανταμείβει με 6.25 BTC! Το επόμενο halving υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2024.

Πρόβλεψη της τιμής του BTC έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του BTC στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του BTC ήταν τα $68.789 στα οποία και έφτασε το Νοέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $20.620.

2023

Το 2023, το BTC αναμένεται να γνωρίσει περισσότερη υιοθέτηση. Εάν η αγορά επικεντρωθεί στη μακροχρόνια επένδυση σε Bitcoin, η μέση τιμή του μπορεί να φτάσει τα $35.000 το έτος 2023, με τη μέγιστη στα $37.000.

2024

Δεδομένου ότι το 2024 θα γίνει το επόμενο halving του BTC, αναμένεται η τιμή να εκτιναχθεί. Αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή του θα μπορούσε να πλησιάσει το All Time High του 2021 και να κυμανθεί στα $65.000 με μέγιστη τα $68.000.

2025

Μέχρι το 2025 η υιοθέτηση του Bitcoin από μεγάλα επενδυτικά funds, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες θα είναι θεαματική σύμφωνα με τις προβλέψεις. Επιπροσθέτως, αναμένεται η διευθέτηση του νομικού πλαισίου για το Bitcoin, κάτι που θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους μεγαλοεπενδυτές. Ως εκ τούτου, η μέση τιμή του BTC θα μπορούσε να αγγίξει τα $75.000 με τη μέγιστη να κυμαίνεται στα $79.000. Εάν ωστόσο υπάρξει κάποια μείωση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων η μέση τιμή για το 2025 θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $71.000.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Bitcoin πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του BTC στα $300.000 ή και ακόμα ψηλότερα, έως το 2030.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, το BTC αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική κίνηση για μακροχρόνιους επενδυτές. Η ουσία του όλου εγχειρήματος δεν έχει να κάνει τόσο με την τιμή του, αλλά με το τι αυτό πρεσβεύει. Επενδύοντας κανείς στο BTC δεν επενδύει απλά σε ένα κρυπτονόμισμα, αλλά στην νέα επαναστατική τεχνολογία blockchain. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί μεγαλοεπενδυτές και μεγάλες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς είναι ήδη ένθερμοι υποστηρικτές του BTC. Από την κυκλοφορία του, το Bitcoin έχει φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς. Πολλές ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο έχουν εγκρίνει το νόμισμα και μια ομάδα ειδικών προγραμματιστών εργάζεται σκληρά για να το προωθήσει και να αυξήσει την αποδοχή του. Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη και η αποδοχή του BTC από το ευρύ κοινό, σε συνδυασμό με το χαμηλό του supply αναμένεται να εκτινάξουν την αξία του στο άμεσο μέλλον.

Author Konstantinos