Κρυπτονόμισμα Dogecoin (DOGE)

Konstantinos
5 Δεκεμβρίου 2022
1038 Views
αρχείο λήψης
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Dogecoin (DOGE) είναι ένα peer-to-peer, κρυπτονόμισμα ανοιχτού κώδικα. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013 από τους Jackson Palmer και Billy Markus, έχοντας σαν λογότυπο μια εικόνα ενός σκύλου Shiba Inu (Ιαπωνική ράτσα σκύλου). Το 2015 ο Jackson Palmer αποχώρησε από το Dogecoin, επικαλούμενος ότι έχει δημιουργηθεί μια «τοξική κοινότητα» γύρω από το νόμισμα και τα χρήματα που παρήγαγε.

Αν και είναι ένα meme coin που ξεκίνησε ως αστείο, το Dogecoin έχει πλέον μια πιστή κοινότητα υποστηρικτών που το ανταλλάσσουν και το χρησιμοποιούν όπου και όπως μπορούν. Μέχρι τα τέλη του 2017 είχε αυξήσει σημαντικά την αξία του. Το 2018 ωστόσο, το Dogecoin έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του, αλλά συνεχίζει να έχει έναν ισχυρό πυρήνα υποστηρικτών.  

Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος που απογείωσε το Dogecoin

Σημαντικό ρόλο στο να εκτοξευτεί η τιμή του αλλά και να αποκτήσει τόσους υποστηρικτές έπαιξε και το γεγονός ότι υποστηρίχθηκε δημόσια από τον Elon Musk. Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος έχει δηλώσει  θερμός υποστηρικτής του Dogecoin και αναφέρθηκε πολλές φορές στα tweet του (και όχι μόνο) σε αυτό, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί θεώρησαν ακόμα και ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την τιμή του κρυπτονομίσματος..

Ας θυμίσουμε μερικές από τις αναφορές που έκανε ο Elon για το Doge, με κάποιες βέβαια να υλοποιούνται και άλλες να μένουν υποσχέσεις. Όλες όμως είχαν  έναν κοινό παρονομαστή, την αύξηση του νομίσματος.

– Ο ίδιος λοιπόν είχε πει ότι κατέχει μόνο Bitcoin, Ethereum & Doge και δεν σκοπεύει να τα πουλήσει.. 

– Ανακοίνωσε ότι η SpaceX θα εκτοξεύσει έναν δορυφόρο στο φεγγάρι που θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κρυπτονόμισμα dogecoin, όπως και εγένετο. Να αναφέρουμε ότι το όνομα της συγκεκριμένης αποστολής ήταν, Doge-1

– Είχε χαρακτηρίσει το Dogecoin ως το κρυπτονόμισμα «του λαού». Λέγοντας ό ίδιος ότι: «Πολύς κόσμος με τον οποίο μιλάω στις γραμμές παραγωγής της Tesla ή στην κατασκευή πυραύλων στη Space X έχουν στην κατοχή τους Dogecoin. – Σε ένα tweet του προτρέπει τα McDonald’s να αποδεχθούν το Dogecoin ως μέσο πληρωμών. – Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time είχε αναφέρει ότι αν και δημιουργήθηκε ως ένα ανόητο αστείο το Dogecoin είναι καλύτερο για συναλλαγές συγκριτικά με το Bitcoin. Είναι ταχύτερο οικονομικότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον. – Επίσης σε ένα άλλο tweet ο Musk έγραψε ότι το Dogecoin έχει δυνατότητες ως νόμισμα, απαντώντας στον Billy Markus τον έναν από τους δύο ιδρυτές του Doge που είχε γράψει: “Ο λόγος που μου αρέσει το Dogecoin είναι επειδή ξέρει ότι είναι ηλίθιο”. “Μου αρέσει που κάτι ηλίθιο μπορεί επίσης να έχει χρησιμότητα και να είναι επιτυχημένο”. – Ένα άλλο που είχε δηλώσει ο Musk ήταν ότι η Tesla θα δέχεται πληρωμές με Dogecoin για κάποια από τα προϊόντα της, όπως και συνέβη. Μένει να δούμε αν θα συμβεί το ίδιο και για τα αυτοκίνητά της εταιρίας, γεγονός που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του Doge όπως πιστεύουν πολλοί θερμοί υποστηρικτές του.

Ένα ακόμη πρόσωπο που συνδέεται με το Dogecoin είναι ο Alex Green, γνωστός και ως Ryan Kennedy, ένας Βρετανός πολίτης που δημιούργησε ένα ανταλλακτήριο Dogecoin, το Moolah. Ο Green έπεισε τα μέλη της κοινότητας του Dogecoin να δωρίσουν μεγάλα ποσά για να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία του ανταλλακτηρίου του, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει τις δωρεές για να αγοράσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin. Καταδικάστηκε το 2016 για πολλαπλές κατηγορίες βιασμού, σε 11 χρόνια φυλάκιση.

Λειτουργία  – σκοπός

Όπως πολλά άλλα νομίσματα, έτσι και το Dogecoin τρέχει στο δικό του blockchain δίκτυο. Το blockchain του Dogecoin λειτουργεί με την υποκείμενη τεχνολογία του να προέρχεται από το Litecoin. Χρησιμοποιεί τον μηχανισμό συναίνεσης PoW (Proof of Work), όπου οι εξορύκτες χρησιμοποιούν υπολογιστές για να λύσουν σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις προκειμένου να επεξεργαστούν συναλλαγές και να τις καταγράψουν στο blockchain. Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη τους προς το blockchain, οι εξορύκτες κερδίζουν επιπλέον Dogecoin, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να κρατήσουν ή να πουλήσουν.

Το Dogecoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές και αγορές. Ωστόσο, ένα αρνητικό του στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των Dogecoin που μπορεί να δημιουργηθούν από την εξόρυξη, πράγμα που σημαίνει ότι το κρυπτονόμισμα είναι εξαιρετικά πληθωριστικό, βάσει του σχεδιασμού του. Το blockchain ανταμείβει τους εξορύκτες για τη δουλειά τους δημιουργώντας εκατομμύρια νέα Dogecoins κάθε μέρα.

Η καινοτομία του Dogecoin

Το Dogecoin δεν έφερε κάποια σημαντική καινοτομία στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Η όλη αναγνωρισιμότητα που απέκτησε βασίζεται κατά πολύ στη σύνδεσή του με τον Elon Musk καθώς και στο γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα κρυπτονομίσματα της αγοράς.

Συγκρίνοντάς το ωστόσο με το Bitcoin, θα μπορούσαμε να πούμε τα ακόλουθα: Το Dogecoin έχει μερικές διαφορές με το Bitcoin. Πρώτον, είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο για τους εξορύκτες να ολοκληρώσουν τις μαθηματικές εξισώσεις που απαιτούνται για να επικυρωθούν οι συναλλαγές στο δίκτυο, γεγονός που καθιστά το Dogecoin πιο γρήγορο για την επεξεργασία πληρωμών. «Όταν χρειάζονται 10 λεπτά για τη διαδικασία επικύρωσης νέων μπλοκ στο blockchain του Bitcoin, χρειάζεται μόνο ένα λεπτό στο blockchain του Dogecoin», δήλωσε ο Gary DeWaal, Πρόεδρος της ομάδας Χρηματοοικονομικών Αγορών και Κανονισμών της Katten.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι η απουσία οποιουδήποτε ανώτατου ορίου στον αριθμό των Dogecoin που μπορούν να δημιουργηθούν, όπως σημειώσαμε παραπάνω. Το Bitcoin έχει όριο τα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εξορύκτες αναγκάζονται να εργάζονται σκληρότερα, όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου για να κερδίσουν νέα Bitcoin και σε κάποιο βαθμό αυτό βοηθά στην εγγύηση της ικανότητας του Bitcoin να διατηρεί και να αυξάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου.

Το κρυπτονόμισμα του Dogecoin

Το DOGE, όπως προαναφέραμε, χρησιμοποιείται για πληρωμές και διάφορες συναλλαγές. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει να δέχονται πληρωμές με Dogecoin. Φυσικά χρησιμοποιείται και για τις ανταμοιβές των επικυρωτών του δικτύου.

Σήμερα το DOGE έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 9 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του, όπως προείπαμε, είναι άπειρο. Το total και το circulation supply του είναι σήμερα στα 132.670.764.300 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του DOGE έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του DOGE στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project,την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονίσουμε ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του DOGE ήταν τα $0,73 στα οποία και έφτασε τον Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,08.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το DOGE θα συνεχίσει να μεγαλώνει την κοινότητα των υποστηρικτών του. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $0,12 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $0,15.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του DOGE θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $0,19 και μέγιστη τo $0,21.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το DOGE θα γίνει αποδεκτό ως μέσο πληρωμής σε αρκετά σημεία και επιχειρήσεις. Έτσι το 2025, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $0,30, με μέση τιμή για το έτος το $0,25. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του DOGE θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,21.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Dogecoin πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του DOGE ακόμα και στα $1,50 έως το 2030.

Συμπεράσματα

To Dogecoin, παρόλη τη μεγάλη κοινότητα που έχει αναπτύξει γύρω του, δεν παύει να είναι ένα meme coin, το οποίο δεν εξελίσσεται και δεν έχει και κάποια καινοτόμα χρησιμότητα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το max supply του δεν έχει όριο, είναι αρκετά αρνητικό. Πολλοί θεωρούν ότι η υποστήριξή του από τον Elon Musk θα είναι και ο κύριος λόγος που το DOGE κάποια στιγμή θα εκτιναχθεί σε αξία. Μάλιστα ψιθυρίζεται ότι ο Musk θα το κάνει επίσημο κρυπτονόμισμα συναλλαγών στο Twitter, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο. Όπως και να ‘χει εάν σκέφτεστε να επενδύσετε στο DOGE θα πρέπει να το κάνετε έχοντας στο μυαλό σας το ανάλογο ρίσκο.

Author Konstantinos