Κρυπτονόμισμα Litecoin (LTC)

Konstantinos
4 Νοεμβρίου 2022
1009 Views
1639475545 Litecoin 1
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Litecoin (LTC) είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα “πιρούνι” (fork) στο blockchain του Bitcoin το 2011. Έχει τη δική του αλυσίδα blockchain ανοιχτού κώδικα, με το δικό του κρυπτονόμισμα, που είναι το LTC. Δημιουργήθηκε από έναν πρώην μηχανικό της Google, τον Charlie Lee.

Το Litecoin ήταν ένα από τα πρώτα altcoins.

Αρχικά, σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των προγραμματιστών ότι το Bitcoin θα γινόταν κεντρικά ελεγχόμενο, με σκοπό να καταστήσει πιο δύσκολο για τις εταιρείες εξόρυξης μεγάλης κλίμακας να αποκτήσουν το πάνω χέρι στον τομέα της εξόρυξης. Αν και τελικά δεν κατάφερε να αποτρέψει τους miners να αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος της εξόρυξης του Litecoin, έχει μετατραπεί σε ένα νόμισμα με δυνατότητα εξόρυξης και σύστημα πληρωμών peer-to-peer.

Λειτουργία  – σκοπός

Όπως προείπαμε, ένας από τους αρχικούς στόχους του Litecoin ήταν να αποθαρρύνει τους μεγαλο-εξορύκτες κρυπτονομισμάτων (μεγέθους επιχείρησης) από το να αποκτήσουν τον έλεγχο της διαδικασίας. Ωστόσο, οι miners προσάρμοσαν γρήγορα τις εξειδικευμένες μηχανές τους και συνέχισαν να αυξάνουν την ικανότητα εξόρυξης Bitcoin.

Το Litecoin μπορεί να εξορυχθεί χρησιμοποιώντας εξορύκτες που χρησιμοποιούνται και για το Bitcoin. Παράγεται δηλαδή με τη διαδικασία συναίνεσης PoW (proof of work). Μόλις ο εξορύκτης επαληθεύσει τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ στην αλυσίδα blockchain, δημιουργείται το επόμενο μπλοκ και ο εξορύκτης ανταμείβεται με Litecoin.

Το Litecoin ουσιαστικά είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών ανοιχτού κώδικα που δεν ελέγχεται από μια κεντρική αρχή. Ο Lee αναφέρθηκε στο Litecoin ως μια «lite έκδοση του Bitcoin» και «ένα νόμισμα που είναι το ασήμι, αν το Bitcoin είναι ο χρυσός».

Επιπροσθέτως, χρησιμοποιεί σύστημα halving για την εξόρυξή του, όπως και το Bitcoin. Το halving είναι η κατά το ήμισυ μείωση παραγωγής του κρυπτονομίσματος άρα και μείωση στην ανταμοιβή που δίνεται όταν δημιουργηθεί ένα νέο μπλοκ στο blockchain του Litecoin, γεγονός που βοηθά στην επιβράδυνση της δημιουργίας νέων νομισμάτων.

Οι επίσημες ημερομηνίες halving του LTC είναι οι ακόλουθες:

– 25 Αυγούστου 2015: από 50 στα 25 LTC

– 5 Αυγούστου 2019: από 25 στα 12,5 LTC

– Η επόμενη αναμένεται στις 23 Αυγούστου 2023: από τα 12,5 στα 6,25 LTC

Το Litecoin έχει απομακρυνθεί από το οικοσύστημα εξόρυξης για μεμονωμένους miners και στην ουσία απευθύνεται σε εταιρικές εγκαταστάσεις, όπου μεγάλες δεξαμενές εξόρυξης, που διευθύνονται από εταιρείες, αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία της εξόρυξης του. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα κρυπτονομίσματα με πολλές συναλλαγές, διατηρώντας μια θέση στα κορυφαία 20 νομίσματα της αγοράς. Αυτό δείχνει ότι εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Η καινοτομία του Litecoin

Σε γενικές γραμμές δε μπορούμε να πούμε ότι το Litecoin κατάφερε να φέρει κάποια καινοτομία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Όπως λίγο – πολύ παραδέχεται και ο ίδιος ο δημιουργός του, είναι μια αντιγραφή του BTC. Ωστόσο, συγκρίνοντάς το με το Bitcoin μπορούμε να πούμε τα ακόλουθα.

Η πρώτη και βασική διαφορά μεταξύ Litecoin και Bitcoin έγκειται στο μέγιστο όριο προσφοράς τους (max supply). Η προσφορά του Bitcoin περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια, ενώ η προσφορά του Litecoin περιορίζεται στα 84 εκατομμύρια νομίσματα.

Μια άλλη διάκριση μεταξύ Litecoin και Bitcoin βρίσκεται στα πρωτόκολλα για την εξόρυξη νομισμάτων, από τεχνικής απόψεως. Το Bitcoin χρησιμοποιεί SHA-256 σύστημα και το Litecoin βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση του Scrypt για τη δημιουργία νομισμάτων. Η διαφορά στα πρωτόκολλα έχει επιπτώσεις στους χρόνους επεξεργασίας συναλλαγών και για τα δύο νομίσματα. Το Litecoin είναι κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις φορές πιο γρήγορο από το Bitcoin στην επεξεργασία και την επιβεβαίωση συναλλαγών. Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως ο όγκος των συναλλαγών που διαχειρίζεται το κάθε blockchain είναι αισθητά διαφορετικός.

Ο χρόνος επιβεβαίωσης συναλλαγών μικρού όγκου του Litecoin είναι 2,5 λεπτά, σε αντίθεση με τα περίπου 10 λεπτά που χρειάζεται το Bitcoin για να επιβεβαιώσει τέτοιου είδους συναλλαγές. Το δίκτυο του Litecoin είναι περισσότερο βολικό για μικρούς εμπόρους που δε θέλουν ή δεν χρειάζονται να κάνουν συναλλαγές μεγάλου όγκου.

Το κρυπτονόμισμα του Litecoin

Το LTC είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του Litecoin. Χρησιμοποιείται φυσικά για τις συναλλαγές που γίνονται στο blockchain του Litecoin. Έχει βρει διάφορους αποδέκτες και στον πραγματικό κόσμο. Οι κάτοχοι Litecoin θα διαπιστώσουν ότι έμποροι όπως το Newegg, το SlingTV και πολλοί άλλοι, αλλά ακόμη και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν το LTC.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές ψηφιακών νομισμάτων όπως το BitPay ή το CryptoPay για να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή χρησιμοποιώντας το LTC. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το LTC για πληρωμές P2P, μπορείτε να το κάνετε και με ανταλλακτήρια όπως της Binance για να πληρώσετε κάποιον με LTC.

Το LTC έχει καταφέρει σήμερα να βρίσκεται, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο νούμερο 16 της γενικής κατάταξης στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο supply του, το total και το max supply του είναι στα 84 εκατομμύρια νομίσματα, όπως προαναφέραμε. Το circulation supply του είναι σήμερα στα 71.587.231 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του LTC έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του LTC στα επόμενα έτη, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε κομβικά σημεία, τεχνική ανάλυση και στη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη καθώς και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του LTC ήταν τα $412,96 στα οποία και έφτασε το Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $62,56.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το LTC δεν αναμένεται να κάνει κάποιες νέες συνεργασίες. Παρόλα αυτά φαίνεται πως αρκετοί χρήστες το επιλέγουν. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του LTC να ανέλθει σε περίπου $85 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $92.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τιμής του LTC θα εκτιναχθεί, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η αισιοδοξία πως το νόμισμα θα προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $100 και μέγιστη τα $120.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το LTC θα αρέσει σε πολλούς χρήστες που θέλουν να κάνουν γρήγορες συναλλαγές μικρού μεγέθους. Ως εκ τούτου, το 2025, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $150, με μέση τιμή για το έτος τα $170. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του LTC θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $120.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Litecoin πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του LTC ακόμα και στα $1.000 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το LTC, εάν συνεχίσει να αυξάνει τους ακόλουθους που έχει μέχρι σήμερα, θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πώς θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον το Litecoin οι επενδυτές, οι έμποροι, οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων και το ευρύ κοινό, δεδομένου ότι δεν αναμένεται να δημιουργήσει κάποια σημαντική διαφοροποίηση στον τρόπο και τους σκοπούς λειτουργίας του.

Author Konstantinos