Κρυπτονόμισμα The Graph (GRT)

Konstantinos
12 Φεβρουαρίου 2023
965 Views
1658998537 the graph1
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το The Graph (GRT) είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα που σαν κύριο σκοπό έχει να αποτελεί ένα ευρετήριο για δεδομένα blockchain. Έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την υποβολή ερωτημάτων. Επιτρέπει επίσης στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν διάφορα προγράμματα για ξεχωριστά ερωτήματα (queries όπως ονομάζονται).

Το The Graph ιδρύθηκε το 2018 από τους Yaniv Tal, Brandon Ramirez και Jannis Pohlmann. Ο Tal παρακινήθηκε από την προσωπική του εμπειρία σχετικά με το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για έναν προγραμματιστή να δημιουργήσει νέες αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) στο blockchain του Ethereum. Μαζί με την ομάδα του λοιπόν, ο Yaniv Tal δημιούργησε το The Graph με την ιδέα να σχεδιάσει και να λανσάρει την πρώτη αποκεντρωμένη πλατφόρμα ευρετηρίου και αναζήτησης ερωτημάτων καθώς δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στην αγορά έως τότε.

Το 2020, η ομάδα κυκλοφόρησε το The Graph mainnet ως ένα εξελικτικό βήμα για την πλήρη αποκέντρωση της χρήσης των dApps, γεγονός που αύξησε επίσης τον όγκο παραγωγής queries στο δίκτυο. Ο απώτερος στόχος του project είναι να καταστήσει το Web 3 προσβάσιμο σε οποιονδήποτε και ταυτόχρονα να επιτρέψει τη δημιουργία dApps χωρίς την ανάγκη διακομιστών ή μιας κεντρικής αρχής.

Λειτουργία  – σκοπός

Το πρωτόκολλο του Graph αντιμετωπίζει με επιτυχία το πρόβλημα της ασφάλειας των dApps, οριστικοποιώντας την ιδιοκτησία τους στην εκάστοτε αλυσίδα και επιλύοντας ταυτόχρονα διάφορα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα queries. Το Graph βασίζεται στην τεχνολογία DLT (Distributed Ledger Technology), είναι δηλαδή σχεδιασμένο με τη λογική της αποκέντρωσης, με σκοπό τη συλλογή δεδομένων από τα δίκτυα blockchain, χωρίς να εμπλέκονται τρίτα μέρη. Το πρωτόκολλο αντιπροσωπεύει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα (ή API, όπως ονομάζεται, από τα αρχικά του Application Programming Interface) για την εύρεση, οργάνωση και αναζήτηση δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα των blockchain δικτύων γίνονται εύκολα προσβάσιμα και μπορούν να υφίστανται επεξεργασία μέσω μιας γλώσσας προγραμματισμού που ονομάζεται GraphQL.

Με την κυκλοφορία του The Graph mainnet, η ομάδα άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αποκέντρωσης των εφαρμογών, δημιουργώντας ένα δίκτυο παροχών υπηρεσιών όπου οι αποκεντρωμένες εφαρμογές μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και τα δεδομένα blockchain είναι εύκολα προσβάσιμα. Το δίκτυο βασίζεται σε κόμβους για την εκτέλεση του mainnet και παρέχει ένα τέλειο περιβάλλον για dApps και γενικά για τους προγραμματιστές, ενώ και οι λειτουργίες ευρετηρίου του είναι πολύ εύκολες στη χρήση.

Καθώς οι υπηρεσίες DeFi κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοτικότητα, το πρωτόκολλο του Graph γίνεται επίσης όλο και πιο απαραίτητο για θέματα που αφορούν την αναζήτηση και την εύρεση στοιχείων της ψηφιακή οικονομίας. Αυτό ισχύει διότι επιτρέπει στους προγραμματιστές και τους συμμετέχοντες στο δίκτυο να χρησιμοποιούν δημόσια και ανοιχτά το API του Graph για τη δημιουργία ερωτημάτων που αφορούν διάφορες εφαρμογές dApps. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν υπάρχοντα ερωτήματα ευρετηρίων και να συλλέξουν τα δεδομένα που τους ενδιαφέρουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι μόνο τον Απρίλιο του 2021, η υπηρεσία του The Graph επεξεργάστηκε 20 δισεκατομμύρια ερωτήματα.

Το δίκτυο σαρώνει τη βάση δεδομένων blockchain που χρησιμοποιείται από τους συμμετέχοντες σε αυτό και οργανώνει τα δεδομένα. Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να ορίσουν τη δομή των δεδομένων και να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα dApps.

Στην ιεραρχία του πρωτοκόλλου του The Graph, οι Indexers είναι οι προγραμματιστές – δημιουργοί των κόμβων του δικτύου. Αυτοί κλειδώνουν (κάνουν stake) νομίσματα GRT και έτσι γίνονται επικυρωτές του δικτύου ενεργοποιώντας την αναζήτηση και την εύρεση δεδομένων. Τέλος, όλοι οι χρήστες του δικτύου μπορούν, μέσω του The Graph, να δημιουργήσουν εφαρμογές που τρέχουν σε αρκετά blockchain δίκτυα (συμπεριλαμβανομένου του Ethereum) που, σύμφωνα με το project, θα πληθαίνουν συνεχώς.

Η καινοτομία του The Graph

Πιθανόν να έχετε αντιληφθεί ήδη ποια είναι η μεγάλη καινοτομία του The Graph. Αποτελεί το πρώτο έργο blockchain του είδους του. Είναι η πρώτη αποκεντρωμένη πλατφόρμα για αναζήτηση και εύρεση δεδομένων που αφορούν τα dApps. Η μοναδικότητα του project πηγάζει επίσης από τον σκοπό του, ο οποίος είναι να παρέχει εύκολα προσβάσιμα δεδομένα που αφορούν τα blockchain δίκτυα. Το πρωτόκολλο εκτελείται με την υποστήριξη των συμμετεχόντων στο δίκτυο, όπου οι Indexers έχουν το ρόλο των χειριστών κόμβων, όπως προείπαμε, για να δημιουργήσουν μια μοναδική αγορά για την αναζήτηση και εύρεση δεδομένων από διαφορετικές πηγές blockchain, όπως για παράδειγμα αυτό του Ethereum.

Το κρυπτονόμισμα του The Graph

Το GRT είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου The Graph και χρησιμοποιείται για την κατανομή διαφορετικών πόρων που χρησιμοποιούνται στο οικοσύστημά του. Οι προγραμματιστές και οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το GRT για να πληρώσουν για τη χρήση και τη δημιουργία ενός ερωτήματος. Οι Indexers δημιουργούν μια αποκεντρωμένη αγορά με ερωτήματα και οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν με GRT για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στο δίκτυο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δίνονται κίνητρα στους συμμετέχοντες στην αγορά να συνεχίσουν να βελτιώνουν το API και να παρέχουν δεδομένα με ακρίβεια.

Σήμερα το GRT έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 62 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max και το total supply του είναι στα 10.557.316.918 νομίσματα, με circulation supply του να είναι σήμερα στα 8.731.445.663 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του GRT έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του GRT στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του GRT ήταν τα $2,88 στα οποία και έφτασε το Φεβρουάριο του 2022. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,13.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το The Graph θα συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπεριλαμβάνοντας στο δίκτυό του όλο και περισσότερα API. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του GRT να ανέλθει σε περίπου $0,22 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους χρήστες και προγραμματιστές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $0,25.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του GRT μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι προσφέρει, ως project, κάτι μοναδικό για την αγορά της κρυπτογράφησης. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το GRT με μέση τιμή τα $0,38 και μέγιστη τα $0,44.

2025

Όσο το The Graph υποστηρίζει νέα blockchain δίκτυα, τόσο πιο απαραίτητο θα γίνει για τους χρήστες. Ως εκ τούτου, το 2025, το GRT μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τo $0,95, με μέση τιμή για το έτος τα $0,90. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του GRT θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,85.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του The Graph πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του GRT ακόμα και στα $8 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το The Graph μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Ο λόγος δημιουργίας και λειτουργίας του είναι μοναδικός για το χώρο της αποκεντρωμένης οικονομίας και δεν έχει βρει ακόμα κάποιον αξιόλογο ανταγωνιστή. Πολλοί έχουν πει για το project ότι είναι το Google των δεδομένων blockchain.

Author Konstantinos