Κρυπτονόμισμα Flow (OKB)

Konstantinos
9 Δεκεμβρίου 2022
1089 Views
FLOW Blockchain
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Flow είναι ένα αποκεντρωμένο οικοσύστημα και μια πλατφόρμα που βασίζεται στο blockchain. Πάνω στην αλυσίδα του Flow χτίζονται dApps όπως παιχνίδια και άλλες εφαρμογές. Το δίκτυο Flow εστιάζει στην παροχή ενός κλιμακούμενου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής για γρήγορες συναλλαγές.

Κυκλοφόρησε επίσημα το 2020. Ιδρύθηκε από την Dapper Labs, που είναι η ίδια ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ενός από τα πιο δημοφιλή Dapps και παιχνίδια blockchain που φιλοξενούνται στο δίκτυο του Ethereum, το CryptoKitties. Το CryptoKitties, , γνώρισε πολύ μεγάλη δημοτικότητα και εξακολουθεί να προσελκύει τους λάτρεις του blockchain και τους θαυμαστές των NFTs. Ένα ακόμη πολύ γνωστό δημιούργημα του Flow είναι το NBA Top Shot.

Λειτουργία  – σκοπός

Με τον αυξανόμενο αριθμό χρηστών, το Ethereum αποδείχθηκε ότι είχε προβλήματα στην επεκτασιμότητα, επομένως το CryptoKitties, το οποίο είχε φτιαχτεί από το Flow, αντιμετώπισε προβλήματα με τις λειτουργίες του. Για το λόγο αυτό η ομάδα της Dapper Labs αποφάσισε να δημιουργήσει μια κλιμακούμενη πλατφόρμα blockchain που θα αντιπροσώπευε ένα εξαιρετικά λειτουργικό περιβάλλον για τα dApps και τα παιχνίδια όπως το CryptoKitties.

Απώτερος σκοπός του Flow είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για tokens, dApps και παιχνίδια. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της πλατφόρμας του Flow και φυσικά να διαπραγματευτούν σε αυτή.

Ο μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο του Flow είναι το Proof of Stake (PoS). Μέσω αυτού επιτυγχάνει την επεκτασιμότητα, την αύξηση της ταχύτητας και της χωρητικότητας του δικτύου του. Το Flow κατανέμει την εργασία στο δίκτυο σε κόμβους που υποστηρίζουν το σύστημα. Διαφορετικοί κόμβοι έχουν διαφορετικές εργασίες με βάση τις τεχνικές τους δυνατότητες.

Προκειμένου να μειωθεί η περιττή προσπάθεια από το δίκτυο, το Flow χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική πολλαπλών ρόλων – πολλαπλών κόμβων. Για να καταστεί δυνατή η κλιμάκωση ολόκληρου του δικτύου με αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, το Flow αναλύει τη διαδικασία επικύρωσης σε τέσσερις ρόλους, κατανέμοντας διαφορετικές εργασίες σε διαφορετικούς τύπους κόμβων. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα ακόμη περισσότερο, οι κόμβοι διαχωρίζουν τις εργασίες και συμμετέχουν στην επικύρωση κάθε συναλλαγής στο δίκτυο. Οι τέσσερις τύποι κόμβων είναι οι κόμβοι συλλογής, οι κόμβοι συναίνεσης, οι κόμβοι εκτέλεσης και οι κόμβοι επαλήθευσης.

Σήμερα, εκτός από το CryptoKitties και το NBA Top Shot, υπάρχουν πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν από το Flow. Όλα τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) στο blockchain του Flow είναι γραμμένα στη μητρική γλώσσα του Flow, η οποία ονομάζεται Cadence. Η ομάδα του Flow έχει δημιουργήσει επίσης έναν ιστότοπο ως εργαλείο εκμάθησης για τους προγραμματιστές που δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ εφαρμογές blockchain με σκοπό να εξοικειωθούν με το Cadence.

Η καινοτομία του FLOW

Η καινοτομία του Flow είναι η ίδια του η αρχιτεκτονική, που αναλύσαμε παραπάνω. Διανέμει τα δεδομένα και την εργασία στο δίκτυο σε διαφορετικούς κόμβους, διαχωρισμένους και διαχωρίζει τους ρόλους τους έτσι ώστε η εν λόγω διανομή να επιτρέπει την κλιμάκωση του δικτύου. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένα αποτελεσματικό οικοσύστημα για τους προγραμματιστές blockchain. Το Flow μπορεί να είναι μια μοναδική ευκαιρία για επενδυτές που πιστεύουν στις δυνατότητες των NFTs και των εφαρμογών blockchain. Εν κατακλείδι, χάρη στην αποτελεσματική αρχιτεκτονική του, το Flow επιτρέπει τη γρήγορη οριστικοποίηση των συναλλαγών και λειτουργιών εντός της αλυσίδας.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του blockchain του Flow είναι ότι οι προγραμματιστές μπορούν να κυκλοφορήσουν τα dApps τους σε beta έκδοση, ενημερώνοντας τον κώδικά τους εάν προκύψουν τυχόν προβλήματα. Οι χρήστες ειδοποιούνται για αυτές τις αλλαγές καθώς αλληλεπιδρούν με το λογισμικό.

Το κρυπτονόμισμα FLOW

Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές στο δίκτυο Flow, κάτι που δίνει στο κρυπτονόμισμα την πρωταρχική του χρήση – αξία. Επίσης, μπορούν να ενσωματώσουν FLOW νομίσματα στις εφαρμογές και τα παιχνίδια τους, όπου το κρυπτονόμισμα μπορεί να λειτουργήσει ως το κύριο νόμισμα για πληρωμές και ανταμοιβές. Τέλος, οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο Flow για να δημιουργήσουν τα δικά τους tokens τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις εφαρμογές που κατασκευάζουν, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και για να διαπραγματεύονται τα NFTs.

Σήμερα το FLOW έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 37, της γενικής κατάταξης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το κρυπτονόμισμα δεν έχει όριο max supply. Όσον αφορά στο total supply του είναι στα 1.373.575.822 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 1.036.200.000.

Πρόβλεψη της τιμής του FLOW έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του FLOW στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.  

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να παρουσιάσει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του FLOW ήταν τα $46,16 στα οποία και έφτασε τον Απρίλιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $1,10.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το FLOW θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $2,30 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $2,80.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του FLOW θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα αν προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $3,40 και μέγιστη τα $4,10.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το FLOW θα αναπτύξει μέσω του δικτύου του περισσότερες επιτυχημένες εφαρμογές. Έτσι το 2025, το FLOW μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $5,70, με μέση τιμή για το έτος τα $5. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $4,80.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του FLOW πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος ακόμα και στα $35 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Σε γενικές γραμμές, το Flow θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές που γίνονται γρήγορα γνωστές και υιοθετούνται από μεγάλο εύρος χρηστών. Εάν συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτό το ρυθμό θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα projects για τον κόσμο των dApps και των NFTs.

Author Konstantinos