Κρυπτονόμισμα Kava (KAVA)

Konstantinos
23 Φεβρουαρίου 2023
877 Views
Kava 20230126111643
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Kava (KAVA) είναι ένα αποκεντρωμένο blockchain που συνδιάζει την ταχύτητα και τη διαλειτουργικότητα του Cosmos με την αναπτυξιακή δύναμη του Ethereum.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μία πλατφόρμα δανεισμού DeFi (από τα αρχικά Decentralized Finance, που σημαίνει στα ελληνικά αποκεντρωμένη οικονομία) η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται και να δανείζουν πολλά κρυπτονομίσματα χωρίς τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή άλλων διαμεσολαβητών. Λειτουργεί λοιπόν με εντελώς αποκεντρωμένο τρόπο και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή project στον τομέα του DeFi.  

Δημιουργήθηκε το 2018 από την Kava Labs και συνιδρύθηκε από τους Ruaridh O’Donnell, Brian Kerr και Scott Stuart. Η ομάδα διοργάνωσε δημόσια πώληση για το 6,5% της συνολικής προσφοράς KAVA. Η πώληση του token οργανώθηκε στο ανταλλακτήριο Binance, ενώ η ομάδα συγκέντρωσε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Αύγουστο του 2020, το πρωτόκολλο δανεισμού Kava κυκλοφόρησε επίσημα στην πλατφόρμα Cosmos, έχοντας και BNB ως ​​εγγύηση για δάνεια σε USDX. Από τότε, η Kava έχει καταγράψει δάνεια αξίας άνω των 8 εκατομμυρίων δολαρίων σε USDX και περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια σε BNB τα οποία και είναι κλειδωμένα ως εγγύηση.

Λειτουργία  – σκοπός

Σε αντίθεση με πολλά παρόμοια πρωτόκολλα και πλατφόρμες DeFi, το Kava δεν είναι χτισμένο πάνω στο δίκτυο Ethereum. Όπως προαναφέραμε, το Kava χρησιμοποιεί το δίκτυο του Cosmos ως την υποκείμενη πλατφόρμα που υποστηρίζει το πρωτόκολλο δανεισμού του project. Σύμφωνα με την ομάδα προγραμματιστών του KAVA, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του Cosmos επειδή αυτό το blockchain βασίζεται στην προσαρμογή και τη διαλειτουργικότητα. Αντίθετα, το Ethereum αντιμετωπίζει προβλήματα με την κλιμάκωση των αποκεντρωμένων εφαρμογών και των φιλοξενούμενων πρωτοκόλλων κατά τη συμφόρηση του δικτύου.

Αναφέραμε παραπάνω ότι τα δάνεια που δίνει το πρωτόκολλο του KAVA βγαίνουν σε USDX. Το σύστημα του KAVA λοιπόν, χρησιμοποιεί το Cosmos για να “κόψει” ένα stablecoin γνωστό ως USDX, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την αξία του δολαρίου ΗΠΑ. Έτσι κάθε φορά που ένας χρήστης καταθέτει ως εγγύηση ένα από τα κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται από το πρωτόκολλο του KAVA, δημιουργούνται USDX και άλλοι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν δάνεια σε USDX. Οι χρήστες που καταθέτουν τα κεφάλαιά τους σε κρυπτονομίσματα για να υποστηρίξουν το σύστημα δανεισμού ανταμείβονται για τη συμμετοχή τους με KAVA νομίσματα, κάθε εβδομάδα.

Η πλατφόρμα του KAVA έχει επίσης τη δυνατότητα να συνδέεται και να ενσωματώνεται με άλλες πλατφόρμες και blockchain πρωτόκολλα για συγκεκριμένες εφαρμογές που φιλοξενούνται στο Cosmos. Οι συνδέσεις αυτές ονομάζονται “ζώνες”. Έτσι οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν μεγάλο αριθμό διαφορετικών token στο πρωτόκολλο του KAVA για να δανείσουν και να δανειστούν.

Το ίδιο το πρωτόκολλο δανεισμού του KAVA εξαρτάται από τη λειτουργικότητα των έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) που χρησιμοποιούνται από την πλατφόρμα για τη διευκόλυνση ενός συστήματος δανεισμού peer-to-peer. Οι χρήστες μπορούν να κλειδώσουν τα χρήματά τους σε έξυπνα συμβόλαια, τα οποία στη συνέχεια έχουν ως αποτέλεσμα την κοπή νέων κουπονιών USDX, όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, τα οποία οι χρήστες μπορούν να λάβουν ως δάνειο. Το επόμενο βήμα γίνεται αυτόματα από το πρωτόκολλο του KAVA και είναι η δημιουργία ενός ειδικού έξυπνου συμβολαίου που κλειδώνει την αξία του USDX ώστε να ταιριάζει με την αξία του δολαρίου ΗΠΑ, για να εξαλείψει την αστάθεια που χαρακτηρίζει την τιμή των κρυπτονομισμάτων. Όλο αυτό ονομάζεται “θέση με εξασφάλιση χρέους”.

Η καινοτομία του KAVA

Όπως πολύ πιθανόν να γνωρίζετε, το KAVA είναι ένα από τα πολλά πρωτόκολλα δανεισμού στον τομέα της αποκεντρωμένης οικονομίας. Ωστόσο, αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ο τρόπος λειτουργίας του που επιτρέπει τις cross-chain συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι βασίζεται στη διαλειτουργικότητα μεταξύ πολλών blockchain δικτύων, κάτι που επιτυχαίνεται μέσω του δικτύου του Cosmos στο οποίο και είναι χτισμένο στο KAVA. Με άλλα λόγια, οι χρήστες του πρωτοκόλλου δανεισμού KAVA μπορούν να καταθέσουν ένα ευρύ φάσμα μη εγγενών με το δίκτυο του Cosmos κρυπτονομισμάτων όπως το Binance Coin (BNB), το Bitcoin (BTC), το Ethereum (ETH) και άλλα πολλά κρυπτονομίσματα. Όλα αυτά τα κρυπτονομίσματα μετατρέπονται συμβατικά σε περιουσιακά στοιχεία της αλυσίδας Binance BEP-2, για να καταστεί δυνατή η παροχή των εξασφαλίσεων.

Το κρυπτονόμισμα του KAVA

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του πρωτοκόλλου του KAVA ονομάζεται επίσης KAVA. Χρησιμοποιείται για την πληρωμή των συναλλαγών που γίνονται εντός του δικτύου και ως μέσο ανταμοιβής, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Από τη στιγμή που το πρωτόκολλο του KAVA υποστηρίζεται από το Cosmos, το οποίο είναι ένα δίκτυο PoS (Proof of Stake), σημαίνει ότι το Kava δεν μπορεί να εξορυχθεί. Αντίθετα, βασίζεται στο staking ως μέσο επικύρωσής και ασφάλειας του δικτύου. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν stake τα KAVA τους για να δημιουργήσουν τους δικούς τους κόμβους, ενώ παράλληλα οι καλύτεροι 100 κόμβοι έχουν το ρόλο των επικυρωτών και ανταμείβονται για την εργασία τους.

Σήμερα το KAVA έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 110 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max supply του δεν έχει κάποιο όριο και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το ποιο είναι αυτή τη στιγμή του max supply του. Το total supply είναι στα 382.198.521 και το circulation supply του είναι σήμερα στα 419.821.324 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του KAVA έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του KAVA στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του KAVA ήταν τα $9,19 στα οποία και έφτασε το Σεπτέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,93.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το KAVA θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να παίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα του DeFi. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του KAVA να ανέλθει σε περίπου $1,40 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $1,55.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του KAVA μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν προσθέσει στο πρωτόκολλό του και νέα κρυπτονομίσματα ως εγγύηση για δανεισμό κεφαλαίων. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το KAVA με μέση τιμή στα $2,30 και μέγιστη τα $2,95.

2025

Όσο η αποκεντρωμένη οικονομία αναπτύσσεται και αποκτά θεσμικούς επενδυτές, τόσο τα πρωτόκολλα δανεισμού θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητα. Ως εκ τούτου, το 2025, το KAVA μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $5,70, με μέση τιμή για το έτος τα $4,5. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του KAVA θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $4.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του KAVA πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ακόμα και στα $20 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το KAVA μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Είναι ένα πρωτόκολλο δανεισμού απλό στη χρήση του, που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην αγορά των κρύπτο. Καθώς το project εξελίσσεται, το KAVA έχει ανακοινώσει πως θα εισαγάγει περισσότερες δυνατότητες καθώς και περισσότερα κρυπτονομίσματα που θα μπορούν να λειτουργούν ως εγγύηση για την εξασφάλιση των δανεισμών.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ένα λιγάκι θολό σημείο του project είναι το max supply του. Αναφερόμαστε φυσικά στο γεγονός του ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιο είναι σήμερα του max supply του KAVA. Εν κατακλείδι, εάν σκέφτεστε να επενδύσετε στο KAVA, να το κάνετε έχοντας πάντα κατά νου το ανάλογο ρίσκο.

Author Konstantinos