Κρυπτονόμισμα FANTOM (FTM)

Konstantinos
24 Μαΐου 2023
862 Views
1 2NjSwFZ55RgLflQCwEIdGQ
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Fantom (FTM) ιδρύθηκε το 2018 και είναι ένα blockchain δίκτυο επιπέδου 1 (layer 1) που στοχεύει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση όσον αφορά το κόστος και την ταχύτητα συναλλαγών σε σχέση με άλλα blockchain δίκτυα, όπως εκείνο του Ethereum. Ωστόσο, το Fantom έχει εστιάσει κατά πολύ στην ανάπτυξη των αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps). Είναι ένα οικοσύστημα τεχνολογιών και εργαλείων που υποστηρίζουν τη συγκέντρωση έξυπνων συμβάσεων στις εφαρμογές. Η πλατφόρμα του Fantom είναι αρκετά βελτιωμένη για να εκτελεί έξυπνα συμβόλαια γρήγορα και οικονομικά, ώστε τα dApps να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Λειτουργία  – σκοπός

Οι συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο του Fantom επικυρώνονται από το Lachesis, όπως ονομάζεται. Πρόκειται για ένα σύστημα Proof of Stake (PoS) που χρησιμοποιεί παράλληλα και έναν μηχανισμό ανοχής σε τυχόν σφάλματα του δικτύου. Οι επικυρώσεις των συναλλαγών με αυτόν τον τρόπο είναι πιο γρήγορες και λιγότερο δαπανηρές σε σχέση με τον παραδοσιακό Proof of Stake. Όλο αυτό το συστήματα συναίνεσης ονομάζεται ABFT και δύναται να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε λίγα δευτερόλεπτα.

Κάθε dApp που βασίζεται στο Fantom τρέχει στο δικό της δίκτυο. Αυτά τα δίκτυα μπορούν να έχουν τα δικά τους tokens, το δικό τους οικοσύστημα και γενικά τους δικούς τους κανόνες διακυβέρνησης. Εννοείται πως ο οποιοσδήποτε κατέχει FTM μπορεί να επωφεληθεί από τον μηχανισμό συναίνεσης Lachesis και μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα dApps που εκτελούνται στα διαφορετικά δίκτυα του Fantom. Αυτός είναι και ο λόγος που το Fantom μερικές φορές περιγράφει την πλατφόρμα του ως ένα δίκτυο δικτύων. Επίσης, το Fantom έχει καταφέρει, μέσω μια ψηφιακής εικονικής μηχανής (EVM), να εκτελεί στο δίκτυό του έξυπνα συμβόλαια από το δίκτυο του Ethereum και να ενσωματώνει dApps που βασίζονται στο Ethereum.

Το αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό σύστημα του Fantom περιλαμβάνει τρία κύρια στοιχεία:

– Το fMint το οποίο επιτρέπει να κόβονται fUSD. Το fUSD είναι ένα stable coin του δικτύου του Fantom.

– Το fSwap είναι μια αποκεντρωμένη διαδικασία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζει τη μετατροπή περισσότερων από 175 ζευγαριών, απευθείας μέσω του δικτύου του Fantom.

– Το fLend που επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν τόκους δανείζοντας FTM και fUSD στην ομάδα ρευστότητας του Fantom. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κεφάλαια fUSD ως εγγύηση για την αγορά και τη διαπραγμάτευση άλλων tokens.

Η καινοτομία του Fantom

Μια μεγάλη καινοτομία του Fantom είναι πως όλα τα στοιχεία του δικτύου του διαθέτουν αυτόνομο βοηθητικό πρόγραμμα, που επιτρέπει τη σύνδεση των dApps με την πλατφόρμα του Fantom με πολύ χαμηλό κόστος, μέσω έξυπνων συμβολαίων (smart contracts). Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν συμβατικές αλυσίδες blockchain αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως το “τρίλημμα της αλυσίδας μπλοκ”. Στην ουσία πρόκειται για το στοίχημα της εξισορρόπησης της ταχύτητα των συναλλαγών, της ασφάλειας και της αποκέντρωσης. Τα πρωτόκολλα που βασίζονται στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Bitcoin, το Ethereum και άλλες πλατφόρμες, μπορούν να βελτιώσουν έναν ή δύο από αυτά τα παραπάνω θέματα, αλλά όχι και τα τρία. Η Fantom υποστηρίζει ότι το πρωτόκολλο συναίνεσης ABFT παρέχει πλήρη ασφάλεια και αποκέντρωση ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα συναλλαγών με χαμηλότερο κόστος. Οι απλές συναλλαγές στο Fantom δίκτυο ολοκληρώνονται σε περίπου ένα δευτερόλεπτο και κοστίζουν μόλις $0,0000001.

Το κρυπτονόμισμα του Fantom

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του blockchain του Fantom είναι το FTM. Η αρχική προσφορά του πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018. Η Fantom πούλησε το 40% της συνολικής προσφοράς συγκεντρώνοντας 369,65 εκατομμύρια δολάρια. Το FTM χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές που γίνονται εντός της πλατφόρμας καθώς και για τον μηχανισμό συναίνεσης ABFT, το οποίο περιγράψαμε παραπάνω.

Επιπροσθέτως, στην πράξη το Fantom υποστηρίζει την ανοιχτή συμμετοχή από οποιονδήποτε προγραμματιστή. Ωστόσο, για να μπορέσει κάποιος να γίνει προγραμματιστής στην πλατφόρμα του Fantom απαιτείται να κατέχει τουλάχιστον 3,175 εκατομμύρια FTM. Αυτό όμως δεν περιορίζει τη συμμετοχή κάποιου προγραμματιστή στην πλατφόρμα, διότι έχουν δημιουργηθεί “πισίνες” (pools) όπου μπορείτε να συνεισφέρετε έστω και ένα FTM και να συμμετάσχετε.

Σήμερα το FTM έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 43 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max και το total supply του είναι στα 3.175.000.000 νομίσματα, με circulation supply του να είναι σήμερα στα 2.788.622.217 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του FTM έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του FTM στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του FTM ήταν τα $3,48 στα οποία και έφτασε τον Οκτώβριο του 2022. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,37.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το Fantom θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του FTM να είναι περίπου $0,40 το 2023, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $0,70 εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές,

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του FTM μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές και αποκτήσει στο δίκτυό του περισσότερες dApps. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το FTM με μέση τιμή $0,75 και μέγιστη $1,5.

2025

Όσο το Fantom αποκτά νέους χρήστες και αναβαθμίζεται, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η τιμή του FTM. Ως εκ τούτου, το 2025, το FTM μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή $2,5, με μέση τιμή για το έτος $1,2. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του FTM θα μπορούσε να κυμανθεί και στο $0,95.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Fantom πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του FTM ακόμα και στα $7 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το Fantom μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Κατάφερε να χτίσει ένα γρήγορο και ασφαλές blockchain δίκτυο χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία που το κάνει να ξεχωρίζει. Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων αυξάνεται είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ευρύ κοινό θα επιλέξει το Fantom.

Author Konstantinos