Κρυπτονόμισμα Stellar (XLM)

Konstantinos
8 Νοεμβρίου 2022
921 Views
Stellar XLM climbs 24 in a week extending its upward trend towards 0.4
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Stellar (XLM) είναι ένα αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμών ανοιχτού κώδικα. Χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα γρήγορα και με πολύ χαμηλό κόστος. Το δίκτυο αυτό έχει το δικό του εγγενές κρυπτονόμισμα, το Stellar Lumens ή XLM όπως είναι γνωστό.

Από την κυκλοφορία του το 2014, το δίκτυο Stellar έχει επεξεργαστεί δισεκατομμύρια συναλλαγές, έχει δημιουργήσει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και έχει γίνει μια δημοφιλής επένδυση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Δημιουργήθηκε από τους Jed McCaleb και Joyce Kim. Ο McCaleb ήταν και ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Mt. Gox και συνιδρυτής του πρωτοκόλλου πληρωμών Ripple, το οποίο και εγκατέλειψε λόγω συγκρούσεων για το μέλλον του project. Μαζί με το δίκτυο Stellar, η ομάδα ξεκίνησε επίσης το Stellar Development Foundation. Ο CEO της Stripe, Patrick Collision συνεργάστηκε με το Stellar παρέχοντας 3 εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για το 2% της αρχικής κυκλοφορίας του XLM (2 δισεκατομμύρια XLM). Το Stellar Development Foundation είναι ο οργανισμός πίσω από το Stellar. Υποστηρίζει τις τεχνικές και επιχειρηματικές κοινότητες του δικτύου και διατηρεί τη βάση του κώδικα.

Λειτουργία  – σκοπός

Η όλη λειτουργία και ο απώτερος σκοπός του Stellar έχει αρκετές ομοιότητες με το δίκτυο της Ripple (XRP). Όπως το Ripple, έτσι και το Stellar είναι μια τεχνολογία πληρωμών που στοχεύει στη σύνδεση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στη δραστική μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτείται για τις διασυνοριακές μεταφορές. Στην πραγματικότητα, και τα δύο δίκτυα πληρωμών χρησιμοποιούσαν αρχικά το ίδιο πρωτόκολλο.

Το Stellar σήμερα τρέχει ένα δίκτυο αποκεντρωμένων διακομιστών με ένα κατανεμημένο blockchain που ενημερώνεται μεταξύ όλων των κόμβων κάθε 2 έως 5 δευτερόλεπτα. Ο πιο σημαντικός παράγοντας διάκρισης μεταξύ Stellar και Bitcoin είναι το πρωτόκολλο συναίνεσης. Το Stellar χρησιμοποιεί τη μέθοδο PoW (Proof of Work), όπως το Bitcoin. Ωστόσο, το πρωτόκολλο συναίνεσης του Stellar δεν βασίζεται σε ολόκληρο το δίκτυο εξόρυξης για την έγκριση συναλλαγών. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Federated Byzantine Agreement (FBA, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Ομοσπονδιακή Βυζαντινή Συμφωνία), ο οποίος επιτρέπει την ταχύτερη επεξεργασία των συναλλαγών. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιεί τμήματα του δικτύου για την έγκριση και την επικύρωση μιας συναλλαγής και όχι ολόκληρο το δίκτυο, όπως προείπαμε.

Κάθε κόμβος στο δίκτυο του Stellar επιλέγει ένα άλλο σύνολο αξιόπιστων κόμβων. Μόλις μια συναλλαγή επικυρωθεί από όλους τους κόμβους αυτού του συνόλου, τότε θεωρείται εγκεκριμένη. Το γεγονός ότι ο τρόπος αυτός συντόμευσε τη διαδικασία συναλλαγών έκανε το δίκτυο της Stellar εξαιρετικά γρήγορο και λέγεται ότι επεξεργάζεται έως και 1.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Η Stellar ήρθε στο προσκήνιο τον Οκτώβριο του 2017 αφού ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την IBM. Η συνεργασία προβλέπει τη δημιουργία πολλαπλών νομισματικών διαδρόμων μεταξύ εθνών στον Νότιο Ειρηνικό. Το έργο ανέφερε έναν στόχο επεξεργασίας έως και 60% όλων των διασυνοριακών πληρωμών στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει χώρες όπως η Αυστραλία, τα Φίτζι και η Τόνγκα. Αυτό θα επέτρεπε τις συνδέσεις μεταξύ μικρών επιχειρήσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και τοπικών τραπεζικών ιδρυμάτων για την επίσπευση των εμπορικών συναλλαγών. Για παράδειγμα, ένας αγρότης στη Σαμόα θα μπορούσε να συνδεθεί και να πραγματοποιήσει συναλλαγές με έναν αγοραστή στην Ινδονησία.

Το 2016, η εξέχουσα εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας Deloitte ανακοίνωσε επίσης μια συνεργασία με τη Stellar για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής πληρωμών. Σε ένα συνέδριο το 2017, ο McCaleb επιβεβαίωσε ότι 30 τράπεζες εγγράφηκαν για να χρησιμοποιήσουν το blockchain της Stellar για διασυνοριακές μεταφορές.

Η καινοτομία του Stellar

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, το Stellar έχει πολλές ομοιότητες με την Ripple, τουλάχιστον ως προς τον σκοπό χρήσης των δύο κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Καταρχήν το Ripple είναι ένα κλειστό σύστημα ενώ το Stellar είναι ανοιχτού κώδικα. Έχουν επίσης διαφορετικούς πελάτες. Η Ripple συνεργάζεται με καθιερωμένα τραπεζικά ιδρύματα και κοινοπραξίες προκειμένου να βελτιστοποιήσει την τεχνολογία διασυνοριακών μεταφορών τους. Αντίθετα, η Stellar επικεντρώνεται στις αναπτυσσόμενες αγορές και έχει πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης για την τεχνολογία της, συμπεριλαμβανομένων των εμβασμάτων και της διανομής τραπεζικών δανείων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Stellar δεν χρεώνει άτομα ή ιδρύματα για τη χρήση του δικτύου.

Το κρυπτονόμισμα του Stellar

Το κρυπτονόμισμα του Stellar είναι το XLM. Χρησιμοποιείται ως το κρυπτονόμισμα της αλυσίδας του Stellar για να εκτελούνται οι συναλλαγές. Επιπροσθέτως, το XLM δίνεται και ως αμοιβή στους επικυρωτές του δικτύου.

Σήμερα το XLM έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 25 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο total και το max supply του είναι στα 50.001.787.543 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 25.678.980.691 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του XLM έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του XLM στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονίσουμε ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του XLM ήταν τα $0,938 στα οποία και έφτασε τον Ιανουάριο του 2018. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,090.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το XLM θα εξελιχθεί περισσότερο. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $0,17 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $0,20.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τιμής του XLM θα εκτιναχθεί, καθώς θα υπάρξουν νέες συνεργασίες για το project. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $0,26 και μέγιστη τα $0,30.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το XLM θα αρέσει σε πολλά ιδρύματα του τραπεζικού συστήματος καθώς και σε χρήστες που θα ήθελαν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές σε ελάχιστο χρόνο, με χαμηλό κόστος. Ως εκ τούτου, το 2025, το XLM μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $0,45, με μέση τιμή για το έτος τα $0,38. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του XLM θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,35.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Stellar πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του XLM ακόμα και στα $2,50 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το XLM θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Αποτελεί το αντίπαλο δέος για το XRP και φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζει έδαφος αν κρίνει κανείς από τις συνεργασίες που έχει καταφέρει, παρόλο που η κεφαλαιοποίησή του είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με αυτή του XRP. Ούτως ή άλλως το XLM απευθύνεται, προς το παρόν, σε διαφορετικό κοινό σε σχέση με το XRP, όπως προαναφέραμε.

Πολλοί πιστεύουν πως εάν το Stellar συνεχίσει με αυτό το ρυθμό σύντομα θα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Author Konstantinos