Κρυπτονόμισμα SingularityNet (AGIX)

Konstantinos
13 Φεβρουαρίου 2023
883 Views
agix singularitynet 1200
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το SingularityNET (AGIX) είναι μία πλατφόρμα που στηρίζεται στην blockchain τεχνολογία και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μοιράζεται υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και να δημιουργεί έσοδα μέσω αυτής της διαδικασίας.

Μετά την ανάπτυξη που έχει γνωρίσει ο χώρος του AI (Artificial Intelligence ή Τεχνητή Νοημοσύνη στα ελληνικά) τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά από την έκδοση του ChatGPT της OpenAI, πολλοί επενδυτές αναζητούν κρυπτονομίσματα που να έχουν σχέση με τον κλάδο αυτό. Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν έρευνες που προβλέπουν πως η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυξηθεί ακόμα και στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Το SingularityNET λοιπόν είναι ένα blockchain project στο οποίο στρέφονται πολλοί χρήστες και επενδυτές. Η πλατφόρμα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2017 και ολοκλήρωσε μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, συγκεντρώνοντας 36 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις ένα λεπτό! Το SingularityNET διαθέτει μια εκτεταμένη ομάδα επιστημόνων, προγραμματιστών, ερευνητών και μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης.

Ιδρύθηκε από μια ομάδα τριών επιστημόνων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δρ. Ben Goertzel (σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του SingularityNET ). Ο Δρ. Ben Goertzel είναι ένας άνθρωπος έμπειρος στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και έχει μια μακρά διακεκριμένη εμπειρία συνεργασίας με εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της Hanson Robotics και του OpenCog Foundation. Εργάζεται επίσης ως επικεφαλής επιστήμονας της Mozi Health ενώ είναι αντιπρόεδρος στο Humanity+.

Επιπροσθέτως, ο Δρ. David Hanson έχει συνεργαστεί από το 1998 έως το 2001, με την Disney, προτού ιδρύσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις ρομποτικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων (εκτός της Hanson Robotics που αναφέραμε παραπάνω) της Human Emulation Robotics και της Initiative for Awakening Machines.

Λειτουργία  – σκοπός

Το SingularityNet εργάζεται, όπως προαναφέραμε, για την παροχή ενός δικτύου τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι αποκεντρωμένο, ασφαλές και προσβάσιμο από όλους. Επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της παγκόσμιας διανομής της τεχνητής νοημοσύνης και την προσφέρει ως αγορά υπηρεσιών. Η πιο διάσημη συνεργασία της SingularityNet είναι με την ομάδα της Hanson Robotics. Πρόκειται για την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του ρομπότ “Sophia”.

Το blockchain AI του project, το οποίο εδρεύει στην Ολλανδία, έχει ήδη συνεργαστεί και με άλλες διάσημες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Domino’s Pizza. Επίσης, μετά από μια πρόσφατη συνεργασία με τη Hanson Robotics, η SingularityNET κυκλοφόρησε μια κοινοπραξία γνωστή ως Awakening Health, η οποία αναπτύσσει προϊόντα που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για σκοπούς υγειονομικής περίθαλψης. Το πρώτο της προϊόν είναι η Grace, ένας ανθρωποειδής βοηθός για τον κλάδο της υγείας.

Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία της εταιρείας είναι να μην καταπολεμά τον ανταγωνισμό. Με άλλα λόγια, υιοθετεί την προσέγγιση της συνεργασίας με τους ενδεχόμενους ανταγωνιστές της. Το 2019 εργάστηκε μαζί με το Deep Brainchain, ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται στο NEO (μια τεχνολογία AI και μηχανικής εκμάθησης – “παντογνώστης” βοηθός στην αλυσίδα εφοδιασμού).

Η μεγάλη φιλοδοξία του project είναι να αποτελέσει μια παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης που θα βασίζεται στο blockchain του Ethereum, στο οποίο και τρέχει ήδη το δίκτυο του SingularityNet. Επίσης, επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημοσιεύουν και να δημιουργούν έσοδα σε μια αποκεντρωμένη αγορά, μέσω των αλγόριθμων AI που φτιάχνουν, τα οποία έχουν δημόσιο API (Application Programming Interface).

Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει να εκτελεί έναν κόμβο στο δίκτυο του SingularityNet και να γίνει “πράκτορας” AI, όπως τους ονομάζει το δίκτυο. Οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης εκτελούν έξυπνα συμβόλαια και μπορούν αυτόνομα να αλληλεπιδρούν με άλλους πράκτορες για την ανταλλαγή δεδομένων και την παροχή αποτελεσμάτων. Χάρη στα προσαρμοσμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης οι χρήστες μπορούν να αναθέσουν εργασίες σε μεμονωμένους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης. Ως εκ τούτου και οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη με πολύ χαμηλό κόστος, σε σύγκριση με το αν θα πλήρωναν μια εταιρεία AI.

Ένας συγκεκριμένος αλγόριθμος AI παρακολουθεί όλες τις αλληλεπιδράσεις στην πλατφόρμα για να διασφαλίσει ότι το δίκτυο δουλεύει αποτελεσματικά. Η λειτουργία της εν λόγω AI έχει παρομοιαστεί από τους δημιουργούς ως μια πρώτη τεχνητή νοημοσύνη που δουλεύει όπως οι ανθρώπινοι νευρώνες.

Τα κύρια στοιχεία που κάνουν το δίκτυο να λειτουργεί σωστά είναι τα ακόλουθα:

– Μητρώο: είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο που αναγκάζει τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης να περιγράψουν τη φύση των υπηρεσιών που παρέχουν στους συμμετέχοντες – πελάτες του δικτύου, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να τους αναλύσουν και να τους συγκρίνουν με άλλες υπηρεσίες από άλλους προγραμματιστές.

– Multi-party escrow: είναι ακόμα ένα έξυπνο συμβόλαιο που αφορά τις συναλλαγές στην αποκεντρωμένη αγορά του δικτύου. Χρησιμοποιεί ατομικά κανάλια για να εξασφαλίσει τις γρήγορες διευθετήσεις των συναλλαγών.

– Daemon: είναι ένας διακομιστής που δουλεύει παράλληλα με το δίκτυο και εκτός της αλυσίδας blockchain. Είναι υπεύθυνος για να ελέγχει εάν πληρούνται οι συνθήκες των έξυπνων συμβολαίων ούτως ώστε να προχώρα η επικύρωση των αιτημάτων που γίνονται από τους προγραμματιστές και τους χρήστες.

Συνοψίζοντας, ο βασικός στόχος του project είναι να δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο που θα λειτουργεί σε οποιοδήποτε blockchain δίκτυο, με σκοπό την ανάπτυξη του AI. Όλο αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας αγοράς συμβατής με τους κανονισμούς του blockchain και της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως έχει αναφέρει η ομάδα του project ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός “παγκόσμιου εγκεφάλου”.

Τέλος, το SingularityNet αναπτύσσει ένα σύστημα που καθορίζει τις αρχές για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακυβέρνηση της αλυσίδας του. Οι πράκτορες βαθμολογούνται σε μια κλίμακα από το 0 έως 5, ανάλογα με την απόδοσή τους, η οποία αναλύεται με βάση τις αξιολογήσεις των καταναλωτών, τις οικονομικές συναλλαγές και τα πρότυπα του AI δικτύου. Κάθε πράκτορας με βαθμολογία μεγαλύτερη του 2 μπορεί να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της αλυσίδας.

Η καινοτομία του SingularityNET

Πέραν του γεγονότος πως το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται το SingularityNET είναι καινοτόμο εξ’ ορισμού για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, το project προσφέρει και άλλα μοναδικά στοιχεία. Είναι στην ουσία η πρώτη πλατφόρμα που διευκολύνει τους προγραμματιστές να πουλήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέποντας στους αγοραστές να δοκιμάσουν οποιαδήποτε υπηρεσία ΑΙ παρέχεται στην αγορά του δικτύου για να δουν αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, πριν από την πληρωμή.

Επιπλέον, όσοι χρειάζονται συγκεκριμένες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την εκτεταμένη κοινότητα ειδικών τεχνητής νοημοσύνης του SingularityNET μέσω της πύλης Request for AI (RFAI). Η πύλη αυτή επιτρέπει στους πελάτες να αναθέτουν εύκολα στους προγραμματιστές την κατασκευή ενός νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, βάσει των αναγκών τους. Οι προγραμματιστές με τη σειρά τους μπορούν να κερδίσουν AGIX νομίσματα εκπληρώνοντας τα αιτήματα των πελατών.

Το κρυπτονόμισμα του SingularityNET

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του SingularityNET ονομάζεται AGIX. Η χρησιμότητα του AGIX εξελίχθηκε με την ανάπτυξη του οικοσυστήματος SingularityNET. Τον Οκτώβριο του 2020, το SingularityNET κυκλοφόρησε τη λειτουργία SingularityNET Enhancement Proposal (SNEP), δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους του AGIX να ψηφίσουν για αλλαγές στις λειτουργίες του δικτύου. Τον Μάρτιο του 2020, προστέθηκε και η δυνατότητα staking, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν τα AGIX τους.

Σήμερα το AGIX έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 77 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του είναι στα 2.000.000.000 νομίσματα. Το total supply του είναι στα 1.260.840.662 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 1.199.121.857 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του AGIX έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του AGIX στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει αρκετά από τον μέσο όρο και να δει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του AGIX ήταν τα $1,86 στα οποία και έφτασε τον Ιανουάριο του 2018. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,49.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το AGIX θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όσο μάλιστα υιοθετείται και η χρήση του AI. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του AGIX να ανέλθει σε περίπου $0,90 το 2023, εάν η πλατφόρμα προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές και πελάτες, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $1.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων και της τεχνίτης νοημοσύνης αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του AGIX μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν συνεχίσει να πετυχαίνει συνεργασίες με μεγάλα εταιρικά ονόματα της παγκόσμιας αγοράς. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το AGIX με μέση τιμή στα $1,22 και μέγιστη τα $1,30.

2025

Όσο η τεχνολογία AI γίνεται αναγκαία για τις επιχειρήσεις, τόσο το AGIX θα αποκτά αξία. Ως εκ τούτου, το 2025, το AGIX μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $1,95, με μέση τιμή για το έτος τα $1,85. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του AGIX θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $1,70.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και του AI γενικά καθώς και του SingularityNET πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του AGIX ακόμα και στα $9 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το AGIX μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Έχει καταφέρει να συνδυάσει δύο μεγάλους αναπτυσσόμενους κλάδους – την τεχνολογία AI και την τεχνολογία blockchain – που αναμένεται ότι στο μέλλον θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι έχει καταφέρει σαν project να πετύχει καίριες συνεργασίες, χωρίς ταυτόχρονα να έχει γνωρίσει, μέχρι στιγμής, αξιόλογο ανταγωνισμό στο όλο εγχείρημά του.

Author Konstantinos