Κρυπτονόμισμα Loopring (LRC)

Konstantinos
1 Μαΐου 2023
943 Views
loopring 1200x800 1
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Loopring (LRC) είναι ένα πρωτόκολλο επιπέδου 2 (Layer-2) στο δίκτυο του Ethereum, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων που μπορούν να ανταγωνιστούν τα κεντρικά ανταλλακτήρια. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των project αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) στο δίκτυο του Ethereum, τόσο μεγαλώνουν οι χρεώσεις συναλλαγών σε συνάρτηση με τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Το δίκτυο του Loopring μπορεί να χειριστεί έως και 1.000 φορές περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο από το δίκτυο του Ethereum, με κάθε μία να κοστίζει μόνο ένα κλάσμα του ενός cent του δολαρίου. Επιπροσθέτως, από τη στιγμή που είναι βασισμένο στο δίκτυο του Ethereum, κληρονομεί και την ασφάλεια του blockchain του.

Η Loopring (LRC) ιδρύθηκε το 2017 από τον μηχανικό λογισμικού Daniel Wang. Ο Daniel Wang ήταν Επικεφαλής Μηχανικός Λογισμικού στην εταιρεία για ιατρικές κατασκευές Boston Scientific, πριν εργαστεί στην Google ως επικεφαλής Τεχνολογίας και Ανώτερος Μηχανικός Λογισμικού.

Η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) για το Loopring πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017 και συγκέντρωσε 45 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν επιστράφηκαν στους συμμετέχοντες του ICO λόγω των αυστηρών κανονισμών της Κίνας. Το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου από το Loopring Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στη Σαγκάη.

Λειτουργία – σκοπός

Αναφέραμε παραπάνω ότι το Loopring μπορεί να ανταγωνιστεί σε απόδοση τα κεντρικά ανταλλακτήρια. Επιτυγχάνει την καλύτερη απόδοση δημιουργώντας μια “γρήγορη λωρίδα” όπου οι συναλλαγές συγκεντρώνονται και εκτελούνται εκτός αλυσίδας για να αποφευχθεί η συμφόρηση του δικτύου του Ethereum. Αυτό γίνεται μέσω της χρήσης μιας λύσης κλιμάκωσης Layer-2 που ονομάζεται zkRollups, η οποία συγκεντρώνει πολλές συναλλαγές μαζί εκτός αλυσίδας πριν τις υποβάλει στο blockchain του Ethereum όλες μαζί ως μία μεμονωμένη συναλλαγή.

Με αυτή τη μέθοδο, ο αριθμός των συναλλαγών που υποβάλλει το Loopring στο δίκτυο του Ethereum προς διευθέτηση μειώνεται σημαντικά, καθιστώντας τις συναλλαγές πολύ πιο γρήγορες και φθηνότερες. Αυτή η προσέγγιση είναι απίστευτα αποτελεσματική και επιβαρύνει πολύ λιγότερο το δίκτυο Ethereum.

Το “zk” στο zkRollup προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “zero knowledge” που σημαίνει στα ελληνικά “μηδενική γνώση” και αναφέρεται στον τύπο απόδειξης που πρέπει να παρέχει το Loopring για να επαληθεύσει ότι οι συναλλαγές εκτός αλυσίδας είναι ακριβείς. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε πως ακριβώς δουλεύει η απόδειξη της “μηδενικής γνώσης” είναι να σκεφτούμε ότι κάποιος δείχνει την απάντηση σε έναν υπολογισμό, χωρίς να αποκαλύπτει τις εξισώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη της λύσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε άλλα ανταλλακτήρια μια εντολή αγοράς ενός συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος σε ένα ζεύγος συναλλαγής πρέπει να αντιστοιχιστεί με μια άλλη εντολή πώλησης αυτού του νομίσματος στο ίδιο ζεύγος συναλλαγής. Το Loopring, ωστόσο, αναμιγνύει και αντιστοιχίζει πολλαπλές παραγγελίες σε ένα κυκλικό σύστημα συναλλαγών γνωστό ως δακτύλιο παραγγελίας (ή order ring στα αγγλικά). Κάθε δακτύλιος περιέχει έως και 16 παραγγελίες και δημιουργεί έναν βρόχο όπου κάθε παραγγελία μπορεί να ανταλλάξει τα επιθυμητά διακριτικά χωρίς να είναι απαραίτητη μια αντίθετη παραγγελία για το ζεύγος της. Τελικώς, η όλη αυτή διαδικασία αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα και την ταχύτητα των συναλλαγών, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση των τελών, όπως προείπαμε.

Η καινοτομία του Loopring

Το Loopring συνδυάζει τα οφέλη τόσο των κεντρικών όσο και των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Η καινοτόμος χρήση του zkRollups του επιτρέπει να επιτυγχάνει υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος στις συναλλαγές περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που βασίζεται στο blockchain του Ethereum. Το Loopring χρησιμοποιεί επίσης μια κρυπτογραφική λύση που αποτρέπει το frontrunning. Frontrunning ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία κάποιος εκτελεί τις δικές του συναλλαγές πριν από τις εκκρεμείς συναλλαγές του δικτύου, προκειμένου να επωφεληθεί από την αλλαγή τιμής που θα προκύψει από τις εν λόγω συναλλαγές.

Μια άλλη καινοτομία του project είναι πως το πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα του Loopring δεν βασίζεται σε κανέναν εξωτερικό επικυρωτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κανένας μεσάζοντας μεταξύ του χρήστη και των κρυπτονομισμάτων του. Επιπλέον, οι χρήστες λαμβάνουν αυτόματα μια ψηφιακή απόδειξη για όλες τις καταθέσεις και αναλήψεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα κεφάλαια μπορούν πάντα να ανακτηθούν, ακόμα και αν το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το κρυπτονόμισμα του Loopring

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του Loopring ονομάζεται LRC. Οι κάτοχοι του LRC έχουν λόγο μέσω ψηφοφοριών για διάφορες διαδικασίες που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του πρωτοκόλλου. Επίσης, κάποιος χρήστης που θέλει να δημιουργήσει ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο στο δίκτυο του Loopring πρέπει πρώτα να κλειδώσει τουλάχιστον 250.000 LRC.

Η παραγωγή του LRC γίνεται με αποπληθωριστικό τρόπο καθώς καίγεται μέρος των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν τα τέλη των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική προσφορά LRC μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την τιμή και την κεφαλαιοποίηση του Loopring.

Σήμερα το LRC έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 89 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το max supply του είναι στα 1.374.513.896 νομίσματα, το total στα 1.373.873.397 και το circulation supply του σήμερα είναι στα 1.331.430.935 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του LRC έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του LRC στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.
Να τονιστεί ότι, αν υπάρξει κάποιος ’’Bull Run’’ κύκλος στην crypto-αγορά ή κάποια πολύ μεγάλη εξέλιξη στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα κατά το πρόσφατο μέλλον, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να δει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. Bear αγορά ή πολύ αρνητικό γεγονός στο συγκεκριμένο και να παρουσιάσει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του LRC ήταν τα $3,83 στα οποία και έφτασε το Νοέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,34.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το LRC θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του LRC να ανέλθει σε περίπου $0,42 το 2023, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $0,50.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του LRC μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς την ανάγκη που θα υπάρξει για γρήγορες και φθηνές συναλλαγές. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το LRC με μέση τιμή στα $0,76 και μέγιστη τα $0,90.

2025

Όσο η αποκεντρωμένη οικονομία θα αναπτύσσεται, θεωρείται ότι projects όπως το Loopring που προσφέρουν εύκολες και αξιόπιστες λύσεις για τις συναλλαγές θα επιλέγονται από όλο και περισσότερους χρήστες αλλά και επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, το 2025, το LRC μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $1,30, με μέση τιμή για το έτος τα $0,95. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του LRC θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,80.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά καθώς και του Loopring πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του LRC ακόμα και στα $6 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το LRC μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Λύνει το βασικό πρόβλημα της συμφόρησης του δικτύου του Ethereum, λόγω του όγκου συναλλαγών καθώς και το ζήτημα των υψηλών τελών. Πέρα όμως των παραπάνω, προσφέρει μια σημαντική δυνατότητα στους χρήστες και δεν είναι άλλη από τη δημιουργία των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα της κατάρρευσης της FTX, όλοι όσοι ασχολούνται με το χώρο των κρυπτονομισμάτων, γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για τα ανταλλακτήρια να λειτουργούν με πλήρη αποκεντρωμένο τρόπο. Ως εκ τούτου, το Loopring θα μπορούσε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο μέλλον της αγοράς των κρύπτο.

Author Konstantinos