Κρυπτονόμισμα Conflux (CFX)

Konstantinos
18 Απριλίου 2023
924 Views
shutterstock 2268226287
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Conflux Network (CFX) είναι μια πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) που έχει κατασκευαστεί με ένα πρωτόκολλο συναίνεσης υψηλής απόδοσης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δημόσιο blockchain επιπέδου 1 (layer 1) που σαν κύριο όραμά του έχει τη γεφύρωση των ασιατικών με των δυτικών κοινοτήτων και οικονομιών.

Το Conflux προήλθε από ένα ερευνητικό εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Tsinghua με πρωτεργάτη τον Δρ Andrew Yao, ο οποίος έχει λάβει βραβείο Turing. Το 2018, δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Conflux το οποίο ολοκλήρωσε ένα γύρο χρηματοδότησης για τη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας εφαρμογών βασισμένη στον μηχανισμό συναίνεσης Tree-Graph. Το ίδρυμα στοχεύει να προωθήσει την εκπαίδευση και την έρευνα στο blockchain μέσω του Tree-Graph Research Institute, το οποίο έχει συνεργαστεί και με την κυβέρνηση της Σαγκάης καθώς και με το Key Laboratory of Blockchain Infrastructure & Applications.

Το Conflux σήμερα έχει την έδρα του στο Πεκίνο της Κίνας, αλλά έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο Τορόντο του Καναδά και στο Λάγος της Νιγηρίας.

Λειτουργία – σκοπός

Όπως προαναφέραμε, το πρψτόκολλο του Conflux βασίζεται σε έναν μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται Tree-Graph. Το εν λόγω πρωτόκολλο επιτυγχάνει τη συμφωνία για τον επικυρωτή συναλλαγών με βάση τη συνολική σειρά των μπλοκ που είναι οργανωμένα στο Tree-Graph, έναν σχετικά νέο – βελτιωμένο μηχανισμό συναίνεσης σε σχέση με τις υπάρχουσες αλυσίδες μπλοκ. Χρησιμοποιεί επίσης και τη διαδικασία Proof of Work (PoW) για να συμπληρώσει το πρωτόκολλο συναίνεσης. Το εγγενές κρυπτονόμισμα του Conflux, το CFX, χρησιμεύει ως ανταμοιβή για τους εξορύκτες δικτύου και ως μέσο πληρωμής των τελών συναλλαγών.

Το Tree-Graph είναι επίσης συμβατό με EVM (Ethereum Virtual Machine) πλατφόρμες, επιτρέποντας στο επίπεδο εφαρμογής του να υποστηρίζει έξυπνα συμβόλαια γραμμένα στη γλώσσα προγραμματισμού Solidity. Μάλιστα, πρόσφατα το Conflux άρχισε να υποστηρίζει και τον μηχανισμό συναίνεσης Proof of Stake (PoS).

Επιπλέον, η τεχνολογία blockchain του Conflux διαθέτει ένα ισχυρό SDK (Software Development Kit ή σύνολο εργαλείων ανάπτυξης λογισμικού), που βοηθά τους προγραμματιστές να δημιουργούν τα δικά τους projects. Υποστηρίζει συγκεκριμένα τις τέσσερις κύριες γλώσσες προγραμματισμού: Python, Java, JavaScript και Golang. Προσφέρει επίσης και Solidity SDK που έχει αναπτυχθεί από την ίδια κοινότητα. Τα εργαλεία ανάπτυξης dApps (αποκεντρωμένες εφαρμογές) του δικτύου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και τα Truffle, Hardhat, ChainIDE και Studio.

Η καινοτομία του Conflux

Η καινοτομία του Conflux είναι το σύστημα Tree-Graph. Η δομή του επιτρέπει στο δίκτυο του Conflux να επεξεργάζεται πολλά μπλοκ ταυτόχρονα. Αυτή η παράλληλη επεξεργασία κάνει την απόδοσή του δικτύου γρηγορότερη και φθηνότερη, όσον αφορά τα τέλη συναλλαγών, σε σύγκριση με άλλα blockchain δίκτυα που χρησιμοποιούν τη γραμμική δομή (όπως το Bitcoin και το Ethereum).

Αναλυτικότερα, η δομή Tree-Graph συνδυάζεται με έναν μηχανισμό συναίνεσης γνωστό και ως “Greedy Heaviest Adaptive Sub-Tree” (GHAST) με σκοπό τη διαχείριση της εκάστοτε σειράς εκτέλεσης συναλλαγών λαμβάνοντας υπόψη την επεκτασιμότητα του δικτύου. Το GHAST προσθέτει επίσης ασφάλεια, με την ικανότητά του να ανιχνεύει και να αποτρέπει ορισμένες κακόβουλες επιθέσεις στο δίκτυο.

Το κρυπτονόμισμα του Conflux

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του Conflux, το CFX, χρησιμοποιείται για να πληρώνουν οι χρήστες τα τέλη συναλλαγών που γίνονται στο δίκτυο. Επίσης, χρησιμεύει ως ανταμοιβή για την διαδικασία του PoW και του PoS. Οι εξορύκτες κερδίζουν ανταμοιβή της τάξεως των 2 CFX για κάθε νέο μπλοκ, καθώς και μια ετήσια απόδοση της τάξεως του 4% σε όλα τα κλειδωμένα CFX. Τέλος, οι stakers έχουν και δικαιώματα ψήφου για αποφάσεις που αφορούν τη διακυβέρνηση του δικτύου.

Σήμερα το CFX έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 54 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το max supply του δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο όριο. Το total suplly του είναι στα 5.278.164.274 με το  circulation supply του να είναι σήμερα στα 2.783.511.012 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του CFX έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του CFX στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί, ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην crypto-αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει μεγάλη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει σημαντική πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του CFX ήταν τα $1,70 στα οποία και έφτασε τον Μάρτιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,37.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το CFX θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του CFX να ανέλθει σε περίπου $0,41 το 2023, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $0,71.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του CFX μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν αποκτήσει περισσότερους προγραμματιστές που θα αναπτύξουν dApps στο δίκτυό του. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το CFX με μέση τιμή στα $0,70 και μέγιστη τα $0,88.

2025

Όσο η αποκεντρωμένη οικονομία θα αναπτύσσεται, θεωρείται ότι projects όπως το CFX, που συνδυάζουν του PoW με το PoS θα υιοθετούνται όλο και περισσότερο από τους επενδυτές της blockchain τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, το 2025, το CFX μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $1,15 με μέση τιμή για το έτος τα $0,95. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του CFX θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,85.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά καθώς και του Conflux πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του CFX ακόμα και στα $4 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το CFX μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Το project έχει αναπτύξει μια ισχυρή ομάδα επενδυτών γύρω του και προσπαθεί να λύσει τα παραδοσιακά προβλήματα της blockchain τεχνολογίας, όπως η επεκτασιμότητα, με νέους και πρωτοποριακούς τρόπους. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το Conflux δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από άλλα παρόμοια projects, όπως για παράδειγμα το Ethereum. Εν κατακλείδι, εάν σκέφτεστε να επενδύσετε στο CFX, να το κάνετε έχοντας κατά νου το ανάλογο ρίσκο.

Author Konstantinos