Κρυπτονόμισμα BitTorrent (BTT)

Konstantinos
5 Φεβρουαρίου 2023
1073 Views
BTT
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Η αλυσίδα BitTorrent (BTT) υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο του internet και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και μεγαλύτερα δίκτυα peer-to-peer για κοινή χρήση δεδομένων. Το BitTorrent Chain δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αργότερα εξαγοράστηκε από το TRON Foundation και τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή του, Justin Sun, ο οποίος επίσης δημιούργησε και ανέπτυξε το TRON (TRX).

Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε αρχικά το 2001 από τους Bram Cohen και David Harrison οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα peer-to-peer για κοινή χρήση δεδομένων και αρχείων. Οι δύο αυτοί προγραμματιστές διαχειριζόταν το δίκτυο για σχεδόν δύο δεκαετίες, προτού ο Justin Sun αποφασίσει να αποκτήσει την αλυσίδα BitTorrent, μέσω του TRON Foundation.

Η αλυσίδα BitTorrent εξαγοράστηκε από το TRON το 2018. Το TRON Foundation διατήρησε την αρχική ομάδα και το επιχειρηματικό μοντέλο του BitTorrent, ενώ πρόσθεσε το διακριτικό BTT ως την κύρια μέθοδο πληρωμής για την αλυσίδα. Το 2019, το TRON Foundation διοργάνωσε μια αρχική προσφορά νομισμάτων στην οποία το 6% του συνόλου που εκδόθηκε πουλήθηκε για πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια.

Λειτουργία  – σκοπός

Το BitTorrent είναι χτισμένο πάνω στο blockchain του TRON και το εγγενές κρυπτονόμισμά του, το BTT είναι ένα TRC-10 token. Το BitTorrent Chain Token (ΒΤΤ) υποστηρίζεται από ένα σύστημα κινήτρων προς τους χρήστες ώστε να μοιράζονται τα δεδομένα τους και τα αρχεία τους και να ανταμείβονται με BTT. Το BitTorrent Chain δημιουργεί ένα σταθερό οικοσύστημα για κοινή χρήση αρχείων, όπου οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν για να αυξήσουν την ταχύτητα λήψης των δεδομένων, ενώ ολόκληρη η αγορά βασίζεται στο μοντέλο P2P. Επιπροσθέτως, οι χρήστες που έχουν μεγάλο εύρος ζώνης μπορούν να το πουλήσουν σε άλλους χρήστες για να κερδίσουν παθητικό εισόδημα. Για όσους δεν γνωρίζουν να πούμε ότι το εύρος ζώνης (Bandwidth) είναι μέγεθος που χαρακτηρίζει τα φάσματα συχνοτήτων των ηλεκτρικών σημάτων ή ακτινοβολιών. Εύρος ζώνης του φάσματος συχνοτήτων ενός σήματος, ονομάζεται η διαφορά της μεγαλύτερης συχνότητας μείον την μικρότερη συχνότητα του φάσματος συχνοτήτων του. Με απλά άλλα λόγια το εύρος ζώνης επηρεάζει την ταχύτητα λήψης αρχείων μέσω internet.

Καθώς το BitTorrent έχει γίνει πιο αποκεντρωμένο μετά την απόκτηση και την προσθήκη του BTT στο επιχειρηματικό μοντέλο της αλυσίδας, λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο αποκεντρωμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας peer-to-peer.

Όσον αφορά την καθεαυτή λειτουργία του δικτύου, το BitTorrent είναι ουσιαστικά ένα λογισμικό που συνδέει χρήστες από όλο τον κόσμο σε ένα ενιαίο σύστημα κοινής χρήσης αρχείων, δεδομένων και εύρους ζώνης. Το λογισμικό εκτελείται από δύο κατηγορίες συμμετεχόντων: τους seeders και τους peers. Οι seeders είναι συμμετέχοντες που έχουν ήδη κατεβάσει το αρχείο και μπορούν πλέον να το μοιραστούν με άλλους συμμετέχοντες του δικτύου οι οποίοι είναι οι peers. Οι τελευταίοι κατεβάζουν το αρχείο που θέλουν λαμβάνοντάς το από πολλούς seeders ταυτόχρονα. Όλο αυτό το σύστημα, που ονομάζεται peer-to-peer, κάνει το χρόνο λήψης πιο γρήγορο.

Όπως προαναφέραμε, οι χρήστες του δικτύου μπορούν επίσης να πληρώσουν για εύρος ζώνης και μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης με BTT, τα οποία πληρώνονται σε άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο που προσφέρουν το επιπλέον εύρος ζώνης τους. Πέραν όμως αυτού, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και επιπλέον χώρο αποθήκευσης για τα δεδομένα και τα αρχεία τους, με το δίκτυο να διασφαλίζει ότι τα μεγάλα δεδομένα μοιράζονται αποτελεσματικά σε διάφορα διαμερίσματα πολλών παρόχων. Το όλο σύστημα λειτουργίας, αν και πλέον βασίζεται στην blockchain τεχνολογία, λίγο – πολύ προϋπήρχε και στο Web 2.

Η καινοτομία του BitTorrent

Το BitTorrent Chain είναι ένα μοναδικό project στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, κυρίως επειδή η πλατφόρμα κοινής χρήσης αρχείων P2P ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη του Bitcoin. Το BitTorrent στοχεύει να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν αποστολή και λήψη ψυχαγωγικών μέσων και άλλων μεγάλων αρχείων και δεδομένων.

Το σύστημά του πλέον είναι πλήρως αποκεντρωμένο χάρη στη blockchain τεχνολογία και αποτελείται από υπολογιστές χρηστών, που λειτουργούν ως seeders και άλλοι ως peers. Η ομάδα προγραμματιστών του TRON Foundation, έχει προσθέσει νέες δυνατότητες στο σύστημα αλυσίδας BitTorrent, όπως το BTT και το BitTorrent Chain Speed. Η αλυσίδα BitTorrent προσφέρει επίσης και άλλες υπηρεσίες, για τους λογαριασμούς premium, όπως VPN, περιήγηση χωρίς διαφημίσεις κ.α.

Το κρυπτονόμισμα του BitTorrent

Αναφέραμε παραπάνω τις χρήσεις του BTT. Η αξία της αλυσίδας BitTorrent και του BTT, πιο συγκεκριμένα, ορίζεται από όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη χρήση της πλατφόρμας.

Σήμερα το ΒΤΤ έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 61 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του  δεν έχει κάποιο όριο. Το total supply του είναι στα 990.000.000.000.000 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 951.421.714.286.000 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του BTT έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ΒΤΤ στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του ΒΤΤ ήταν τα $0,000003054 στα οποία και έφτασε τον Ιανουάριο του 2022. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,0000006859.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το δίκτυο του BitTorrent θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσελκύει όλο και περισσότερους χρήστες. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του ΒΤΤ να ανέλθει σε περίπου $0,0000011 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους χρήστες και προγραμματιστές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $0,0000013.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του ΒΤΤ μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς τις αυξανόμενες ανάγκες που έχουν οι χρήστες για γρήγορη λήψη μεγάλων αρχείων. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το ΒΤΤ με μέση τιμή τα $0,000002 και μέγιστη τα $0,0000022.

2025

Όσο το project ανεβαίνει εκτός από νέους χρήστες θα μπορούσε να προσελκύσει και επενδυτές που θα ήθελαν να κατέχουν BTT, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούν την ίδια την πλατφόρμα. Ως εκ τούτου, το 2025, το BTT μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τo $0,0000031, με μέση τιμή για το έτος τα $0,0000029. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του BTT θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,0000027.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του BitTorrent πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του BTT ακόμα και στα $0,000035 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το BitTorrent μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Αν μη τι άλλο, λειτουργεί πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων και της blockchain τεχνολογίας, ενώ παράλληλα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες. Ίσως ένα αρνητικό για το project είναι το τεράστιο supply του καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει max supply. Ως εκ τούτου, αν σκέφτεστε να επενδύσετε στο BTT να το κάνετε έχοντας κατά νου αυτά τα στοιχεία.

Author Konstantinos