Κρυπτονόμισμα PancakeSwap (CAKE)

Konstantinos
15 Μαρτίου 2023
1070 Views
pancakeswap
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το PancakeSwap είναι ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, χτισμένο στην αλυσίδα blockchain της Binance (Binance Smart Chain). Παρέχει ανταλλαγές για BEP-20tokens και παράλληλα προσφέρει αρκετές DeFi υπηρεσίες. Εάν είστε εξοικειωμένοι με το Uniswap ή το SushiSwap, τότε θα γνωρίζετε πώς λειτουργεί και το PancakeSwap, δεδομένου ότι λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο.

Ιδρύθηκε από μια ομάδα ανώνυμων προγραμματιστών τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει τη στιγμή της κυκλοφορίας του ήταν το γεγονός ότι βασίστηκε στην Binance Smart Chain (BSC), η οποία προσφέρει ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές σε σύγκριση με το Ethereum. Την εποχή της κυκλοφορίας του PancakeSwap, το Ethereum είχε αρκετά υψηλές χρεώσεις και πιο αργές συναλλαγές. Έως τότε, σχεδόν όλες οι εφαρμογές DeFi, λειτουργούσαν στο δίκτυο του Ethereum.

Λειτουργία  – σκοπός

Το PancakeSwap δεν χρησιμοποιεί βιβλία παραγγελιών (order books), όπως τα παραδοσιακά ανταλλακτήρια. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ένα μοντέλο αυτοματοποιημένης διαπραγματευτής αγοράς (Automated Market Maker ή AMM) που συνδέει τις εντολές αγοράς και πώλησης απευθείας με άλλους χρήστες, πάνω σε μια ομάδα ρευστότητας. Οι καταθέσεις των χρηστών διατηρούν τις ομάδες ρευστότητας (liquidity pools). Παρέχοντας ρευστότητα σε μια τέτοια ομάδα, οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν προμήθειες συναλλαγών και κρυπτονομίσματα που ονομάζονται LP, από τα αρχικά της φράσης Liquidity Pool. Τα LP tokens μπορούν να εξαργυρωθούν για το αρχικό κεφάλαιο που κατατέθηκε από τον χρήστη, συν τυχόν προμήθειες που κερδήθηκαν, μείον τυχόν μόνιμες ζημίες (σε περίπτωση που για παράδειγμα έχει πέσει η τιμή κάποιου κρυπτονομίσματος που αποτελούσε μέρος του κεφαλαίου). Επιπλέον, τα LP μπορούν στη συνέχεια να γίνουν stake ή yield farming στην πλατφόρμα του PancakeSwap.

Εκτός από τις φθηνότερες χρεώσεις δικτύου που τροφοδοτούνται από την BSC, το PancakeSwap προσέφερε επίσης χαμηλότερη χρέωση ανταλλαγής, μόλις 0,2%. Βασιζόμενο στο μοντέλο χαμηλής προμήθειας, το PancakeSwap σημείωσε ταχεία ανάπτυξη τόσο στον καθημερινό όγκο συναλλαγών όσο και στον συνολικό όγκο συναλλαγών. Έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια του κλάδου και σήμερα βρίσκεται, βάσει του όγκου συναλλαγών, στο νούμερο 6 στη γενική κατάταξη των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων.

Το PancakeSwap σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τις υπηρεσίες DeFi του σε αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης, υπηρεσίες δανεισμού και άλλες διαπραγματεύσεις περιθωρίου.

Σε γενικές γραμμές η χρήση της πλατφόρμας είναι αρκετά απλή για τους χρήστες. Για παράδειγμα το yield farming, που για κάποιους ίσως είναι μια περίπλοκη διαδικασία, μέσω του PancakeSwap γίνεται απλή, ακόμα και διασκεδαστική. Για να χρησιμοποιήσετε το PancakeSwap, θα πρέπει πρώτα να συνδέσετε ένα ψηφιακό hot πορτοφόλι, όπως είναι το MetaMask. Αν και το MetaMask είναι ένα πορτοφόλι του Ethereum, ο σχεδιασμός της Binance Smart Chain (BSC) λειτουργεί με τρόπο που καθιστά τις αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) διαλειτουργικές με πορτοφόλια Ethereum, όπως το MetaMask.

Πέραν όλων των παραπάνω, η ομάδα του PancakeSwap έχει αναπτύξει και διάφορες άλλες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα αγορά για NFTs. Επίσης, προσφέρεται ακόμα και υπηρεσία ανταλλαγής μετοχών της Tesla, της Google και του Netflix.

Η καινοτομία του PancakeSwap

Σε γενικές γραμμές, η κλωνοποίηση ή η αντιγραφή ενός ανοιχτού κώδικα από μια δημοφιλή αποκεντρωμένη εφαρμογή (dApp) δεν είναι ασυνήθιστη. Ιδιαίτερα στον τομέα του DeFi, πολλά νέα projects βασίζονται σε υπάρχοντα πρωτόκολλα, κάνοντας τροποποιήσεις στον αρχικό κώδικα. Ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε ότι η κλωνοποίηση είναι κάτι καλό ή κακό, συμβαίνει πολύ στην κρυπτογράφηση. Για παράδειγμα, το SushiSwap είναι ένας κλώνος του Uniswap. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το PancakeSwap φαίνεται να λειτουργεί με πολύ παρόμοιο τρόπο με το SushiSwap για παράδειγμα.

Ωστόσο, το PancakeSwap ανατρέπει το μοντέλο του yield farming, εισάγοντας μια σειρά από νέες δυνατότητες που παρέχουν μια πλατφόρμα βελτιωνένης απόδοσης “all-in-one”, η οποία βασίζεται στο CAKE, το εγγενές κρυπτονόμισμα του PancakeSwap. Επιπλέον, το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο επωφελείται από την ασφάλεια που προσφέρει η Binance Smart Chain (BSC).

Το κρυπτονόμισμα του PancakeSwap

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Pancake token (CAKE) κυκλοφόρησε στην Binance Smart Chain. Το CAKE είναι λοιπόν ένα BEP-20 token. Η κύρια λειτουργία του CAKE είναι να δίνει κίνητρα ανταμοιβών για να παράσχουν οι χρήστες ρευστότητα στην πλατφόρμα του PancakeSwap.

Σήμερα το CAKE έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 70 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του είναι στα 750.000.000 νομίσματα, με το total supply του να βρίσκεται στα 372.649.209 νομίσματα και το circulation supply του να είναι σήμερα στα 180.854.312 CAKE. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το total supply του CAKE μειώνεται τακτικά, διότι διαθέτει μηχανισμό καψίματος νομισμάτων (token burn).

Πρόβλεψη της τιμής του CAKE έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του CAKE στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί, ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην crypto-αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του CAKE ήταν τα $44,18 στα οποία και έφτασε τον Απρίλιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $3,77.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το PancakeSwap θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σαν αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του CAKE να ανέλθει σε περίπου $5,20 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους χρήστες, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $5,90.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του CAKE μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς τους ρυθμούς ανάπτυξης των DeFi υπηρεσιών. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το CAKE με μέση τιμή στα $7,70 και μέγιστη τα $9,40.

2025

Όσο το PancakeSwap συνεχίζει να παρέχει και να βελτιώνει τις παροχές του, εκτός από περισσότερους χρήστες, θα αποκτά και περισσότερους επενδυτές που θα ήθελαν να κατέχουν CAKE, ακόμα κι αν δε χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Ως εκ τούτου, το 2025, το CAKE μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $14,50, με μέση τιμή για το έτος τα $12,50. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του CAKE θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $11,50.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του PancakeSwap πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του CAKE ακόμα και στα $65 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το CAKE μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Σημαντικό στοιχείο για το project αποτελεί το γεγονός πως είναι χτισμένο στην Binance Smart Chain, η οποία και αναπτύσσεται γρήγορα καθώς οι προγραμματιστές εκμεταλλεύονται τις χαμηλές χρεώσεις και τις ταχύτερες συναλλαγές του σε σύγκριση με το Ethereum. Τον Απρίλιο του 2021, η Binance αποκάλυψε ότι η πλατφόρμα είχε εκτελέσει περίπου 4,9 εκατομμύρια συναλλαγές σε μια μέρα, αριθμός τρεις φορές μεγαλύτερος από το ποσό που είχε ποτέ διαχειριστεί το Ethereum σε μια μέρα.

Author Konstantinos