Κρυπτονόμισμα Ethereum Classic (ETC)

Konstantinos
9 Νοεμβρίου 2022
1022 Views
Ethereum Classic
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Ethereum Classic (ETC) είναι μια ανοιχτού κώδικα, αποκεντρωμένη πλατφόρμα, βασισμένη στην blockchain τεχνολογία που εκτελεί έξυπνα συμβόλαια (smart contracts). Το Ethereum Classic δημιουργήθηκε το 2016 ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του The DAO, ενός έξυπνου συμβολαίου που λειτουργεί στο blockchain Ethereum.

Πιο συγκεκριμένα, το 2016, η γερμανική startup Slock.it ξεκίνησε το έργο του DAO στο Ethereum, γνωστό ως “The DAO”.

To DAO βγαίνει από τα αρχικά του Decentralized Autonomous Organization που σημαίνει Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός. Πρόκειται για μια αναδυόμενη μορφή νομικής δομής που δεν έχει κεντρικό διοικητικό όργανο και της οποίας τα μέλη μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να ενεργούν προς το συμφέρον της οντότητας. Το DAO στην ουσία είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη διαχείριση ενός project με τη λογική bottom up (από κάτω προς τα επάνω, δηλαδή από τους χρήστες της αλυσίδας και όχι από κάποια κεντρική διοίκηση).

Ενώ το project του The DAO συγκέντρωσε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια στο ξεκίνημά του, κάποιοι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό στο έξυπνο συμβόλαιό του, κλέβοντας 50 εκατομμύρια δολάρια. Προκειμένου να αποκατασταθούν τα κεφάλαια, οι περισσότεροι χρήστες του Ethereum, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυτών του Vitalik Buterin και Gavin Wood, υποστήριξαν μια ριζική αλλαγή στο βασικό πρωτόκολλο του blockchain του Ethereum δημιουργώντας ένα hard fork. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό της νέας αλυσίδας Ethereum (ETH), όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ωστόσο, ένα τμήμα της κοινότητας παρέμεινε αντίθετο στο hard fork που κατασκευάστηκε, επιλέγοντας αντ’ αυτού να σταθεί στην πεποίθηση του «Ο Κώδικας είναι Νόμος». Η λογική αυτή υποστηρίζει ότι οι κώδικες των blockchain δικτύων δε μπορούν να αλλάζουν σύμφωνα με τις ανθρώπινες ιδιοτροπίες. Ως εκ τούτου, παρέμειναν στην παλιά αλυσίδα και την μετονόμασαν σε Ethereum Classic (ETC).

Λειτουργία  – σκοπός

Το Ethereum είναι μια πλατφόρμα blockchain παρόμοια με το Bitcoin, με μια βασική διαφορά: εκτός από την καταγραφή συναλλαγών αξίας, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κατανεμημένος υπολογιστής για την εκτέλεση αυτοεκτελούμενων έξυπνων συμβάσεων.

Το Ethereum Classic διευκολύνει τα έξυπνα συμβόλαια προσφέροντας το πλεονέκτημα της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης. Με άλλα λόγια, τα συμβόλαια μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να εμπλέκεται κάποιος τρίτος (όπως ας πούμε ένας δικηγόρος). Τα έξυπνα συμβόλαια είναι παρόμοια με τις δηλώσεις “if-then”, που σημαίνει ότι εάν οι ενέργειες που απαιτούνται για να εκτελεστεί ένα έξυπνο συμβόλαιο έχουν εκπληρωθεί, τότε οι παράμετροι του συμβολαίου θα ολοκληρωθούν αυτομάτως. Ομοίως, εάν οι παράμετροι αυτοί δεν έχουν εκπληρωθεί, τότε μπορεί να υπάρξει ρήτρα ή το συμβόλαιο μπορεί να ακυρωθεί, ανάλογα με τους όρους που καθορίστηκαν κατά την έναρξή του.

Για παράδειγμα, σε μια συναλλαγή ακινήτων, εάν το συμβόλαιο ανέφερε ότι μια προκαταβολή επρόκειτο να καταβληθεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και τα κεφάλαια δεν είχαν ληφθεί, τότε το συμβόλαιο θα μπορούσε να ακυρωθεί. Τα έξυπνα συμβόλαια περιέχονται κατανεμημένα στο δίκτυο blockchain. Ένα κατανεμημένο συμβόλαιο του δικτύου είναι ένα σύνολο συναλλαγών και συμβάσεων, τα οποία διατηρούνται εντός του δικτύου με αποκεντρωμένο τρόπο σε διάφορες τοποθεσίες.

Η συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή είναι γραμμένη στον κώδικα του έξυπνου συμβολαίου, το οποίο εκτελείται αυτόματα, ανάλογα με τους όρους που έχουν τεθεί. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερική παρακολούθηση από κάποια κεντρική αρχή, καθώς ο κώδικας ελέγχει από μόνος του την εκτέλεση του εκάστοτε συμβολαίου.

Η καινοτομία του Ethereum Classic

Μιλώντας για το Ethereum Classic δε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια καινοτομία, δεδομένου ότι, όπως προαναφέραμε, είναι το πρώην blockchain του Ethereum. Ωστόσο, μετά από τη διάσπαση, υπήρξαν πολλές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις στο project του Ethereum Classic. Συνεχίζει να εργάζεται για να γίνει ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κεντρική διακυβέρνηση.

Το Ethereum Classic είναι ένα από τα πιο γνωστά blockchain και παραμένει δημοφιλές μέχρι σήμερα. Πολλές από τις δυνατότητες που βρίσκονται στο Ethereum μπορούν να βρεθούν και στο Ethereum Classic λόγω της χρήσης του ίδιου βασικού κώδικα. Το Ethereum Classic διαφέρει ως προς την ιδεολογία από το Ethereum, επιλέγοντας να παραμείνει αμετάβλητο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο συναίνεσης Proof of Work (PoS).

Το κρυπτονόμισμα του Ethereum Classic

Το κρυπτονόμισμα του Ethereum Classic είναι το ETC. Όπως και άλλα κρυπτονομίσματα, το Ethereum Classic θα συνεχίσει να προσπαθεί να είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί και να ανταλλάσσεται διατηρώντας την αξία του.

Σήμερα το Ethereum Classic βρίσκεται, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο νούμερο 23 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το max και το total supply του είναι στα 210.700.000 νομίσματα με το circulation supply του να βρίσκεται σήμερα στα 137.954.85 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του ETC έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ETC στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του ETC ήταν τα $176,16 στα οποία και έφτασε τον Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $19,70.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το ETC αναμένεται να κρατήσει τον βασικό πυρήνα υποστηρικτών του. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $38 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $44.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τιμής του ETC θα εκτιναχθεί, αν προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή από επενδυτές και χρήστες. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $56 και μέγιστη τα $60.

2025

Πιστεύεται πως το ETC θα προχωρήσει σε νέες αναβαθμίσεις του δικτύου του. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την γενικότερη παραδοχή ότι η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων θα μεγαλώσει στα επόμενα έτη, το 2025 το ETC μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $95, με μέση τιμή για το έτος τα $80. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του ETC θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $75.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Ethereum Classic πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ETC ακόμα και στα $500 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Αν και το ETC έχει αξία ως κερδοσκοπικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που μπορούν να ανταλλάσσουν οι επενδυτές, το ETH του Ethereum θεωρείται πιο ευρέως διαπραγματεύσιμο. Δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το ETC θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το ETH στο μέλλον. Σίγουρα έχει έναν ισχυρό πυρήνα υποστηρικτών αλλά θα πρέπει να εργαστεί σκληρά ως project για να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους και σημαντικούς επενδυτές. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος θα ήθελε να επενδύσει στο ETC, καλό θα ήταν να το κάνει έχοντας κατά νου την ανάλογη διαχείριση ρίσκου.

Author Konstantinos