Κρυπτονόμισμα eCash (XEC)

Konstantinos
12 Μαρτίου 2023
964 Views
FUCde5QWUAE56nY
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το eCash ήταν ένα ψηφιακό σύστημα που διευκόλυνε τη μεταφορά κεφαλαίων ανώνυμα. Αποτέλεσε ένα project πρωτοπόρο πριν τα κρυπτονομίσματα, με βασικό στόχο να εξασφαλίσει το απόρρητο των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για μικροπληρωμές.

Το eCash δημιουργήθηκε από τον Dr. David Chaum και την εταιρεία του DigiCash, το 1990. Αν και υπήρχε ενδιαφέρον για την πλατφόρμα από μεγάλες τράπεζες, το eCash δεν υιοθετήθηκε ποτέ από αυτές και η DigiCash κήρυξε πτώχευση το 1998, με την εταιρεία τελικά να κλείνει.

Σήμερα το project ηγείται από τον προγραμματιστή Amaury Sechet, ο οποίος ήταν ο κύριος προγραμματιστής του Bitcoin Cash (BCH). Πριν από την ενασχόλησή του με τα κρυπτονομίσματα, ήταν μηχανικός λογισμικού στο Facebook και ένας από τους βασικούς προγραμματιστές στο Stupid D Compiler. Το eCash είναι στην ουσία μετονομασία του Bitcoin Cash, την οποία και αποφάσισε να κάνει ο δημιουργός του το 2021.

Το eCash (XEC) που χρησιμοποιεί την blockchain τεχνολογία δηλώνεται από τους προγραμματιστές του σαν ένα “κρυπτονόμισμα που έχει σχεδιαστεί για χρήση ως ηλεκτρονικά μετρητά”. Το eCash στοχεύει να είναι ένα μέσο συναλλαγής που χρησιμοποιείται για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών.

Λειτουργία – σκοπός

Η βασική ιδέα πίσω από το eCash ήταν οι “τυφλές υπογραφές” (blind signatures). Η τυφλή υπογραφή είναι ένας τύπος ψηφιακής υπογραφής σύμφωνα με τον οποίο το περιεχόμενο της συναλλαγής είναι αόρατο, μέχρι να μπει η υπογραφή. Με αυτόν τον τρόπο, το δίκτυο των συναλλαγών ήταν ασφαλές και ανώνυμο. Τα χρήματα που χρησιμοποιούσε το δίκτυο για να γίνονται οι συναλλαγές ονομάζονταν “CyberBucks” και το όλο σύστημα είχε την ονομασία της εταιρείας, DigiCash.

Μετά την αποτυχία του DigiCash λοιπόν, το 2018 ο Chaum λάνσαρε μια νέα startup που ονομάζεται Elixxir, σκοπός της οποίας είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο κρυπτογραφίας εστιασμένο στην ανωνυμία της οικονομικής επικοινωνίας. Επιπροσθέτως, κύριος στόχος του project είναι να καταφέρει το δίκτυο να ελέγχεται πλήρως από τους χρήστες για να επιτευχθεί ακόμα περισσότερο η προστασία των πληροφοριών τους. Η όλη ιδέα βασίζεται στην αντίθεση με το τρέχον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου τράπεζες και εταιρείες έχουν λεπτομερή πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των καταναλωτών και τις χρησιμοποιούν στοχευόμενα για δημιουργία διαφημιστικών προωθήσεων και άλλων σκοπών, με σκοπό την αύξηση των εσόδων τους.

Η καινοτομία του eCash

Η διαδικτυακή ασφάλεια είναι ένα διαχρονικό ζήτημα στον ψηφιακό κόσμο μέχρι σήμερα. Οι οικονομικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε υπολογιστές ή ηλεκτρονικές συσκευές ή γενικότερα στο Διαδίκτυο (π.χ. στο cloud) είναι ευάλωτες προς τους χάκερ. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα που κλήθηκε να λύσει η τεχνολογία πριν προχωρήσει στην ανάπτυξη των διαδικτυακών συναλλαγών.

Το eCash λοιπόν, αν και σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει εισάγει κάτι νέο στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, παρόλα αυτά ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα που έλυσε το πρόβλημα της ασφάλειας για συναλλαγές μέσω διαδικτύου, πολύ πριν εμφανιστεί η blockchain τεχνολογία. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι τα κρυπτονομίσματα οφείλουν τα θεμέλιά τους στο eCash. Είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι ο Dr. Chaum είναι ο πατέρας των ψηφιακών νομισμάτων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως κάποιοι πιστεύουν ότι πίσω από τον δημιουργό του Bitcoin και το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto κρύβεται ο Dr. Chaum, χωρίς βέβαια να έχει αποδειχθεί επίσημα κάτι τέτοιο.

Το κρυπτονόμισμα του eCash

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου eCash είναι το XEC. Όπως προαναφέραμε, το νόμισμα μετονομάστηκε από Bitcoin Cash σε XEC την 1η Ιουλίου 2021. Οι βασικές μονάδες – υποδιαιρέσεις του XEC ονομάζονται «bits» και αντικατέστησαν τα πολλά δεκαδικά ψηφία του Bitcoin Cash. Με άλλα λόγια, αντί να στείλετε 0,00001000 BCH, θα στείλετε 10 bit με το XEC. Επίσης, μετά την αλλαγή της επωνυμίας, το eCash μετέτρεψε όλα τα νομίσματα BCH νομίσματα σε XEC, με αναλογία ένα προς ένα εκατομμύριο.

Το XEC, πέρα από τις ίδιες τις συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο του eCash, χρησιμοποιείται και για την επικύρωση των συναλλαγών του δικτύου, η οποία βασίζεται στη μέθοδο συναίνεσης Proof of Work (PoW). Τη γνωστή αυτή μέθοδο συναίνεσης το project την ονομάζει “Avalanche”, κάτι το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με το blockchain του Avalanche (AVAX).

Σήμερα το XEC έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 77 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του είναι στα 21.000.000.000.000 νομίσματα. Με το total και το circulation supply του να είναι σήμερα στα 19.329.392.173.303 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του XEC έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του XEC στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Επίσης. να τονιστεί ότι κατά τα επόμενα έτη, στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ θετικής εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει αρκετά από τον μέσο όρο παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του XEC ήταν τα $0,0005926 στα οποία και έφτασε τον Νοέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,00002652.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το eCash θα συνεχίσει να επιλέγεται από αρκετούς χρήστες της blockchain τεχνολογίας. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του XEC να ανέλθει σε περίπου $0,000039 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $0,000045.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του XEC μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν καταφέρει να πετύχει την ανωνυμία των συναλλαγών στο δίκτυό του. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το XEC με μέση τιμή στα $0,000069 και μέγιστη τα $0,000078.

2025

Όσο η τεχνολογία blockchain γίνεται αναγκαία για τις μεταφορές χρημάτων, γρήγορα και με χαμηλό κόστος τόσο το δίκτυο του  eCash θα αποκτά αξία. Ως εκ τούτου, το 2025, το XEC μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $0,00021, με μέση τιμή για το έτος τα $0,00013. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του XEC θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,00010.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του XEC πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του XEC ακόμα και στα $0,0010 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το XEC μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση, εάν και εφόσον επιλεχθεί σαν δίκτυο συναλλαγών από τους χρήστες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το max supply του είναι τεράστιο και χρειάζεται αρκετούς επενδυτές για να ανεβάσουν την τιμή του XEC. Επίσης, το δίκτυο του eCash, έχει σαν βασικό σκοπό την ανωνυμία των συναλλαγών. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο αυτό, ιδιαίτερα μετά από τα ρυθμιστικά πλαίσια που αναμένεται να βάλουν οι κεντρικές αρχές στα κρυπτονομίσματα. Εν κατακλείδι, εάν σκέφτεστε να επενδύσετε στο XEC, να το κάνετε έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω.

Author Konstantinos