Κρυπτονόμισμα Osmosis (OSMO)

Konstantinos
25 Φεβρουαρίου 2023
826 Views
1666970360 cosmos2
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Osmosis (OSMO) είναι ένα δίκτυο blockchain επιπέδου 1 (layer 1), που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το Cosmos SDK, το οποίο έχει βελτιστοποιήσει τη σχεδίασή του ώστε να είναι ένα εργαλείο για αυτοματοποιημένους δημιουργούς αγορών (automated market makers ή AMMs). Τα AMMs είναι ένας τύπος αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου (decentralized exchange ή DEX) που χρησιμοποιεί αλγοριθμικά “ρομπότ” (bots) για να διευκολύνει τους επενδυτές να αγοράζουν και να πουλούν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης σε συγκεκριμένες τιμές καθώς και να δημιουργούν δεξαμενές ρευστότητας (liquidity pools). Έτσι οι χρήστες αντί να συναλλάσσονται απευθείας με άλλα άτομα όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά βιβλία παραγγελιών (order books), συναλλάσσονται απευθείας μέσω του AMM.

Το project ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 2021. Στους βασικούς προγραμματιστές του περιλαμβάνονται οι Sunny Aggarwal, Josh Lee και Dev Ojha, οι οποίοι ίδρυσαν την Osmosis Labs.

Λειτουργία  – σκοπός

Η αλυσίδα επιτρέπει στους προγραμματιστές να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν προσαρμοσμένα AMM χρησιμοποιώντας τις διάφορες ενότητες της και αξιοποιώντας το σύστημα διακυβέρνησης του Osmosis, το οποίο βασίζεται στην διαδικασία συναίνεσης Proof of Stake (PoS). Με άλλα λόγια, το όραμα του Osmosis είναι ότι αντί να στοχεύει σε μια ενιαία στρατηγική για όλα τα AMM και τις δεξαμενές ρευστότητάς τους, να μπορούσε να προσφέρει ένα εργαλείο για την ανάπτυξη AMM από τους ίδιους τους προγραμματιστές.

Το πρωτόκολλο δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να επαναλάβουν προσαρμοσμένα σχέδια AMM, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ομάδες ρευστότητας και όλες τις λειτουργικές μονάδες που εκτελούνται ήδη στο δίκτυο του Osmosis. Διαθέτει επίσης ένα σύστημα διακυβέρνησης εντός της αλυσίδας που επιτρέπει στους μετόχους κάθε ομάδας AMM (δηλαδή στους παρόχους ρευστότητας) να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις ομάδες τους.

Το Osmosis έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα cross-chain δίκτυο ενώ παράλληλα έχει κατασκευαστεί για να είναι συμβατό με το IBC στην ίδρυσή του, όπως πολλά project του Cosmos. Να πούμε, για όσους δε το γνωρίζουν, ότι τα IBC blockchains (βγαίνει από τα αρχικά της φράσης Inter Blockchain Communication) βασίζονται σε ένα πρωτόκολλο που χειρίζεται τον έλεγχο ταυτότητας και τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ δύο διαφορετικών blockchain αλυσίδων. Ωστόσο, το Osmosis έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να διακλαδωθεί και σε αλυσίδες που δεν υποστηρίζουν το IBC, όπως στις ERC20 που βασίζονται στο Ethereum αλλά και άλλες αλυσίδες τύπου Bitcoin.

Τέλος, να αναφέρουμε και μερικές πληροφορίες για τις δεξαμενές ρευστότητας του δικτύου (liquidity pools). Οι δεξαμενές ρευστότητας στο Osmosis είναι αυτοδιοικούμενες και πλήρως προσαρμοστικές σε νέες εξελίξεις που αφορούν το project, μέσω της διακυβέρνησής τους. Βασικό τους χαρακτηριστικό η ετερογένεια στους κανόνες που διέπει την κάθε μία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εποικοδομητικά ανταγωνιστική ατμόσφαιρα νέων δυνατοτήτων και πειραματισμού. Αυτή η ετερογένεια επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς επιλογών προσαρμογής που προσφέρει το πρωτόκολλο του Osmosis. Ενώ τα περισσότερα DEX βασίζονται σε καμπύλες σύνδεσης μεταξύ των χρηστών για να δημιουργήσουν δεξαμενές ρευστότητας, το Osmosis δίνει δυναμικές προμήθειες συμμετοχής στις δεξαμενές ρευστότητας, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία AMMs.

Η καινοτομία του Osmosis

Όπως προαναφέραμε, το Osmosis χρησιμοποιεί τον μηχανισμό συναίνεσης Proof of Stake. Ωστόσο, ο τρόπος που το πράττει διαφέρει αρκετά από τη γνωστή μέθοδο PoS που χρησιμοποιούν άλλα projects. Στην παραδοσιακή βιομηχανία DeFi, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της δημιουργίας απόδοσης από το staking (με τους κανόνες που ορίζει το εκάστοτε πρωτόκολλο) ή από τη συμμετοχή σε κάποιες δεξαμενές ρευστότητας.

Το Osmosis πρωτοστάτησε με μια λειτουργία που ονομάζεται Superfluid Staking. Το OSMO (το εγγενές κρυπτονόμισμα του Osmosis) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για staking αλλά και σε δεξαμενές ρευστότητας ταυτόχρονα, μεγιστοποιώντας τις ανταμοιβές για τους επενδυτές. Έτσι, ένας πάροχος ρευστότητας μπορεί να είναι και staker στο Osmosis, κερδίζοντας τις ανάλογες ανταμοιβές και από την παροχή ρευστότητας και από το staking.

Για παράδειγμα, κάποιος που συμμετέχει σε ένα liquidity pool με το ζεύγος νομισμάτων OSMO-AKT, θα λάβει τα διακριτικά LP αυτού του pool, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να τα κάνει stake είτε στο δίκτυο του Osmosis είτε και στο δίκτυο Akash. Ο χρήστης θα λαμβάνει απόδοση από τις ανταμοιβές LP καθώς και από το staking.

Το κρυπτονόμισμα του Osmosis

Όπως είπαμε και παραπάνω, το εγγενές κρυπτονόμισμα του Osmosis ονομάζεται OSMO. Το OSMO παραχωρεί στους κατόχους του το δικαίωμα να ψηφίσουν σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές που αφορούν το δίκτυο αλλά και να κερδίσουν ανταμοιβές με τη συμμετοχή τους στο staking και στα liquidity pools. Φυσικά, χρησιμοποιείται για να πληρώνονται και τα τέλη συναλλαγών που γίνονται στο δίκτυο του Osmosis.

Σήμερα το OSMO έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 89 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του είναι στα 1.000.000.000 νομίσματα. Το total και το circulation supply του είναι σήμερα στα 492.590.761 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του OSMO έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του OSMO στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του OSMO ήταν τα $11,21 στα οποία και έφτασε τον Μάρτιο του 2022. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στο $0,97.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το Osmosis θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποκτά περισσότερους χρήστες. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του OSMO να ανέλθει σε περίπου $1,40 για το τρέχον έτος, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $1,48.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του OSMO μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν επιτύχει το σκοπό του να διακλαδωθεί και σε αλυσίδες που δεν υποστηρίζουν το IBC. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το OSMO με μέση τιμή στα $2,07 και μέγιστη τα $2,20.

2025

Όσο η τεχνολογία blockchain υιοθετείται από το ευρύ κοινό, τόσο οι DeFi υπηρεσίες θα γίνονται δημοφιλείς. Ως εκ τούτου, το 2025, το OSMO μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $4,2 με μέση τιμή για το έτος τα $3,70. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του OSMO θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $3,4.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν του 2025, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και του Osmosis πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του OSMO ακόμα και στα $22 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το OSMO μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Προσπαθεί και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, να προσφέρει DeFi υπηρεσίες που είναι μοναδικές σε άλλα projects. Για παράδειγμα, το γεγονός της διπλής απολαβής για τους χρήστες από το staking και τη συμμετοχή στα liquidity pools πράγματι είναι κάτι που δεν προσφέρεται από καμία άλλη πλατφόρμα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Author Konstantinos