Κρυπτονόμισμα Near Protocol (NEAR)

Konstantinos
15 Δεκεμβρίου 2022
1031 Views
1642754128 Near
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Near Protocol (NEAR) είναι ένα blockchain που προσφέρει έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πλατφόρμα επόμενης γενιάς για τα dApps (decentralized applications: αποκεντρωμένες εφαρμογές). Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και έγινε πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο του 2020. Δημιουργήθηκε από τους Illia Polosukhin και Alexander Skidanov οι οποίοι ξεκίνησαν το NEAR.ai για να επιχειρήσουν τη σύνθεση προγραμμάτων στο blockchain λέγοντας πως “Η μοναδικότητα είναι κοντά!”.

Λειτουργία  – σκοπός

Το NEAR είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για dapp, όπως προείπαμε, ξεπερνώντας ορισμένους από τους περιορισμούς των ανταγωνιστικών δικτύων blockchain όπως η χαμηλή απόδοση, οι χαμηλές ταχύτητες και η δυσκολία στην πολλαπλή συμβατότητα.

Λειτουργεί με τον μηχανισμό συναίνεσης Proof of Stake (PoS). Η πλατφόρμα είναι πολύ φιλική προς τους προγραμματιστές και ενσωματώνει μια σειρά από καινοτομίες για την ενίσχυση της επεκτασιμότητας και τη μείωση του κόστους για τους προγραμματιστές και τους τελικούς χρήστες. Οι καινοτομίες του περιλαμβάνουν μια μοναδική προσέγγιση στο Sharding και έναν ισχυρό νέο μηχανισμό συναίνεσης γνωστό ως “Doomslug”.

Το δίκτυο συντηρείται και τρέχει από την NEAR Collective, μια παγκόσμια κοινότητα ερευνητών, προγραμματιστών και στοχαστών, οι οποίοι έγραψαν τον αρχικό κώδικα για το πρωτόκολλο NEAR και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το έργο εκδίδοντας διορθώσεις σφαλμάτων και ενημερώσεις, χτίζοντας το οικοσύστημα γύρω από το NEAR. Δεδομένου ότι το NEAR είναι ανοιχτού κώδικα, οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί και να αρχίσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξή του.

Παρόμοια με τα Ethereum, Cardano, TRON κ.α., το NEAR μπορεί να περιγραφεί ως ένα blockchain “βασικού επιπέδου”, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται και αναπτύσσονται άλλες εφαρμογές. Το NEAR χρησιμοποιεί μια τεχνολογία γνωστή ως Nightshade για να επιτύχει τις τεράστιες δυνατότητές του. Μεμονωμένα σύνολα επικυρωτών επεξεργάζονται συναλλαγές παράλληλα σε πολλαπλές αλυσίδες για να βελτιώσουν τη συνολική ικανότητα μεταφοράς συναλλαγών του blockchain του. Αυτή η λύση διαφέρει κάπως από το σύστημα διαμοιρασμού που χρησιμοποιείται από άλλες αλυσίδες μπλοκ.

Η καινοτομία του Near Protocol

Το Near Protocol είναι κατασκευασμένο για να απλοποιεί τα πράγματα για τους προγραμματιστές, ενώ τους παρέχει επίσης ένα ισχυρό σύνολο εργαλείων για τη δημιουργία εφαρμογών επόμενης γενιάς. Επειδή το NEAR χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που βασίζεται σε έξυπνα συμβόλαια, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν προηγμένες εφαρμογές και να υπογράφουν τις συναλλαγές για λογαριασμό των χρηστών, επιτρέποντάς τους να εκτελούν συμφωνίες χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να είναι φυσικά διαθέσιμος για να επιβεβαιώσει την εκάστοτε ενέργεια.

Το NEAR έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πλατφόρμα επόμενης γενιάς για τα dApps, όπως αναφέραμε παραπάνω. Για να το επιτύχει αυτό, αντιμετωπίζει ορισμένα από τα πιο μακροχρόνια ζητήματα στον χώρο του blockchain, καθώς και ορισμένα που έχουν γίνει εμφανή σχετικά πρόσφατα. Είναι επίσης απίστευτα γρήγορο σαν δίκτυο. Είναι σε θέση να επεξεργαστεί περίπου 100.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και επιτυγχάνει την τελική συναλλαγή σχεδόν αμέσως.

Αν και τα τεχνικά του πλεονεκτήματα είναι αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο από αυτά είναι ότι προορίζεται στο να είναι προσιτό σε όσους έχουν ελάχιστη έως καθόλου γνώση της τεχνολογίας blockchain, χάρη στη λεγόμενη “κοινή λογική ενσωμάτωσης”. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην δημιουργία και χρήση των dApp που υπάρχουν στο NEAR, παρόμοια με την πρόσβαση που έχουν οι ήδη έμπειροι χρήστες. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους προγραμματιστές να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.

Τέλος, παρέχει στους προγραμματιστές μια σειρά από εύχρηστα εργαλεία για να τους βοηθήσει στην ανάπτυξη και την γρήγορη υλοποίηση των project τους. Τέτοια project μπορεί να είναι για παραδείγματα εφαρμογές για NFTs, έξυπνα συμβόλαια και άλλα.

Το κρυπτονόμισμα του Near Protocol

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του Near Protocol είναι το NEAR. Χρησιμοποιείται για την παροχή ανταμοιβών των επικυρωτών του δικτύου καθώς και για την τροφοδοσία των συναλλαγών και των πολυάριθμων έξυπνων συμβολαίων που γίνονται στο δίκτυο του NEAR. Ως αποκεντρωμένη πλατφόρμα που διοικείται από την κοινότητά της, οι κάτοχοι NEAR μπορούν να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση του project με ψηφοφορίες.

Σήμερα το NEAR έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 33 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max και το total supply του είναι στα 1.000.000.000 νομίσματα με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 830.045.349 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του NEAR έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του NEAR στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project,την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Ακόμα, να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του NEAR ήταν τα $20,42 στα οποία και έφτασε τον Ιανουάριο του 2022. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $1,64.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το NEAR θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $2,80 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $3.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του NEAR θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το blockchain ακόμα κι αν είναι αρχάριοι. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $4,50 και μέγιστη τo $5.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το NEAR θα επιλεχθεί από πολλούς επενδυτές δεδομένου ότι προσφέρει καινοτόμες λύσεις σε παραδοσιακά προβλήματα που έχουν άλλες blockchain αλυσίδες, όπως για παράδειγμα η ταχύτητα συναλλαγών. Έτσι το 2025, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $11, με μέση τιμή για το έτος τα $10. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του NEAR θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $9.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Near Protocol πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του NEAR ακόμα και στα $50 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το NEAR θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Είναι ένα σχετικά νέο project στην αγορά των κρυπτονομισμάτων που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς των παλαιότερων συστημάτων μέσω μιας πλατφόρμας – αλυσίδας μπλοκ που διοικείται από την κοινότητα με πυρήνα της τη διαλειτουργικότητα και την επεκτασιμότητα. Θεωρείται λοιπόν ότι στο μέλλον θα είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στη σκακιέρα της τεχνολογίας blockchain.

Author Konstantinos