Κρυπτονόμισμα EOS

Konstantinos
21 Δεκεμβρίου 2022
897 Views
1661155964 EOS1
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το eos.io (EOS) είναι ένα blockchain με έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) που έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί το Ethereum. Το πρωτόκολλο EOS ιδρύθηκε το 2017 από μια εταιρεία που ονομάζεται Block.one. Η εταιρεία ανήκει στους Dan Larimer και Brendan Blumer. Ο Larimer είναι ένα πολύ γνωστό όνομα ανάμεσα στους προγραμματιστές της blockchain τεχνολογίας, καθώς είχε σχεδιάσει (πριν από την ανάπτυξη του EOS) το πρώτο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το BitShares καθώς και το πρώτο project κοινωνικής δικτύωσης κρυπτογράφησης, το Steemit. Ο Larimer είναι ο επικεφαλής της Block.one και είναι και ο κύριος αρχιτέκτονας πίσω από το λογισμικό EOS.

Το EOS ξεκίνησε με ένα ICO διάρκειας ενός έτους το 2017. Κατά τη διάρκεια του ICO πουλήθηκαν 1 δισεκατομμύριο νομίσματα, τα οποία έφεραν στην εταιρεία το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ICOs στην ιστορία της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων.

Λειτουργία  – σκοπός

Το project γνώρισε ευρεία αποδοχή από τους επενδυτές επειδή διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά που έχει και το Ethereum. Ωστόσο, σύμφωνα με το eos.io το blockachain δίκτυο του EOS είναι πιο γρήγορο από αυτό του Ethereum παρέχοντας ταχύτητα επεξεργασίας 1 εκατομμυρίου συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο.

Το EOS είναι ένα πλήρως αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain που επιτρέπει την ανάπτυξη, τη φιλοξενία και την εκτέλεση αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps). Υποστηρίζει όλες τις βασικές λειτουργίες που απαιτούνται για να επιτραπεί σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να δημιουργήσουν αυτές τις εφαρμογές με τρόπο που είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον τρόπο δημιουργίας των παραδοσιακών εφαρμογών του διαδικτυακού ιστού. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης και ελέγχου ταυτότητας των χρηστών καθώς και υπηρεσίες φιλοξενίας δεδομένων, διαχείρισής και αδειοδότησής τους όπως και επικοινωνίας μεταξύ των dApps και του διαδικτύου. Μερικοί μάλιστα συγκρίνουν τον τρόπο λειτουργίας του EOS με το Play Store της Google ή το App Store της Apple.

Το EOS έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με τη λειτουργία ενός πραγματικού υπολογιστή, με το λογισμικό του να χρησιμοποιεί κάποιες γνωστές έννοιες που χρησιμοποιούν και οι υπολογιστές. Για παράδειγμα, υπάρχουν τρεις τύποι πόρων που τροφοδοτούν το blockchain EOS:

– Το εύρος ζώνης, που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση πληροφοριών σε όλο το δίκτυο.

– Ο τρόπος που γίνονται οι υπολογισμοί (CPU), που αποτελεί την πραγματική επεξεργαστική ισχύ η οποία απαιτείται για την εκτέλεση μιας εφαρμογής dApp.

– Ο τρόπος αποθήκευσης των δεδομένων (RAM). Τα δεδομένα αποθηκεύονται στο blockchain με την τεχνολογία και τη λογική που χρησιμοποιεί και η RAM του υπολογιστή μας.

Η καινοτομία του EOS

Αν και, όπως προαναφέραμε, το EOS έχει πολλές ομοιότητες με το Ethereum αυτό που το κάνει μοναδικό είναι κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αρχικά, όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της επεκτασιμότητας και της ταχύτητας του δικτύου, το EOS έχει αναπτύξει έναν μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται Delegated Proof of Stake (DPoS), μια παραλλαγή της γνωστής διαδικασίας Proof of Stake. Το οικοσύστημά του έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 1 εκατομμύριο συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, όπως προείπαμε. Το project επιτυγχάνει τόσο υψηλή απόδοση χρησιμοποιώντας παράλληλη επεξεργασία των δεδομένων των συναλλαγών.

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με το Ethereum, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να πέσει θύμα επιθέσεων DAO, η EOS έχει δημιουργήσει μια λύση για αυτό το πρόβλημα. Η πλατφόρμα μπορεί να σταματήσει έναν κόμβο που επεξεργάζεται μια τέτοια κακόβουλη συναλλαγή και να επιστρέψει στην επεξεργασία νέων συναλλαγών μόνο αφού επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Τέλος, όσον αφορά στην αποκέντρωση, ενώ το Ethereum συχνά αναφέρεται ως ο αποκεντρωμένος υπερυπολογιστής, η πλατφόρμα EOS θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα αποκεντρωμένο λειτουργικό σύστημα.

Το κρυπτονόμισμα EOS

Το κρυπτονόμισμα EOS χρησιμοποιείται φυσικά για να εκτελούνται οι συναλλαγές στο δίκτυο. Επίσης, οι κάτοχοι EOS μπορούν να κλειδώσουν (να κάνουν stake) τα νομίσματά τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε διάφορες διαδικασίες του δικτύου. Οι χρήστες που κάνουν staking τα EOS του, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και να λάβουν αποφάσεις για να τροποποιήσουν τους κανόνες του λογισμικού ή να συμμετάσχουν στη διαδικασία επικύρωσης των δεδομένων του blockchain.

Σήμερα το EOS έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 38, της γενικής κατάταξης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το max του δεν έχει όριο. Έχει αρχίσει να μειώνεται κατά 5% κάθε έτος, από τη στιγμή που έφτασε τα 1 δισεκατομμύριο νομίσματα EOS. Σήμερα το total supply του είναι στα 1.061.006.819 νομίσματα με το circulation supply του να βρίσκεται στα 1.077.386.463 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του EOS έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του EOS στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του EOS ήταν τα $22,89 στα οποία και έφτασε τον Απρίλιο του 2018. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,88.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το EOS θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $1,10 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $1,30.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του EOS θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα αν πετύχει συνεργασίες με θεσμικούς επενδυτές. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $1,90 και μέγιστη τo $2.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το EOS θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες που θέλουν να κάνουν γρήγορες συναλλαγές καθώς και προγραμματιστές που επιθυμούν να εισέλθουν στην blockchain τεχνολογία και χρειάζονται μια εύχρηστη πλατφόρμα. Έτσι το 2025, το EOS μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $3, με μέση τιμή για το έτος τα $2,80. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του EOS θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $2,50.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του EOS πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ακόμα και στα $20 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Σε γενικές γραμμές, το EOS θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Αν και δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό από το blockchain του Ethereum, προσπαθεί να το ανταγωνιστεί με τον τρόπο λειτουργίας του πρωτοκόλλου του, προσφέροντας γρήγορες συναλλαγές στους χρήστες καθώς και απλά εργαλεία για τους προγραμματιστές που θέλουν να δημιουργήσουν dApps.

Author Konstantinos