Κρυπτονόμισμα Tezos (XTZ)

Konstantinos
22 Ιανουαρίου 2023
1013 Views
kelly sikkema L2s78Afcu74 unsplash 1 scaled e1660313404727

Γενικά στοιχεία

Το Tezos (XTZ) είναι μια πλατφόρμα blockchain ανοιχτού κώδικα, με δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης, σχεδιασμένη για τη δημιουργία και τη φιλοξενία αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Οι κάτοχοι και χρήστες του Tezos έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης και των αναβαθμίσεων του πρωτοκόλλου. Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου, το XTZ, είναι γνωστό και ως tezzie ή Tez.

Κυκλοφόρησε επίσημα το 2018. Η ιδέα για το Tezos ξεκίνησε το 2014, όταν οι συνιδρυτές Arthur Breitman και Kathleen Breitman ξεκίνησαν αυτό το έργο μαζί με μια ομάδα προγραμματιστών. Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Ελβετία. Το ICO της Tezos κατάφερε να συγκεντρώσει 232 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις 2 εβδομάδες. Η εταιρεία στην οποία ανήκε η Tezos, η DLS (Dynamic Ledger Solutions), δεν ήταν αυτή που συνέλεξε τα έσοδα από το ICO. Ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Tezos Foundation η οποία κατείχε όλα τα κεφάλαια.

Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία πως μετά την ολοκλήρωση του ICO προέκυψαν κάποια προβλήματα διαχείρισης των κεφαλαίων, διότι ο επικεφαλής του Ιδρύματος Tezos αρνήθηκε να εκταμιεύσει τα κεφάλαια στους συνιδρυτές του Tezos. Ωστόσο, μετά από διάφορες προσπάθειες επίλυσης της κατάστασης τα πράγματα διευθετήθηκαν και το project άρχισε να λειτουργεί όπως έπρεπε.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Tezos έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, το σύστημα λειτουργιών του είναι πολύ διαφορετικό. Το blockchain του Tezos μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη:

– Το κέλυφος του δικτύου (network shell), το οποίο είναι το τμήμα του κώδικα που καταγράφει και εκτελεί τις συναλλαγές και όλες τις διαχειριστικές λειτουργίες ενώ παράλληλα τροποποιείται με τρόπους για τους οποίους ψηφίζουν οι χρήστες.

– Το καθεαυτό πρωτόκολλο του δικτύου (network protocol), το οποίο είναι το τμήμα του κώδικα που στέλνει προτάσεις στο κέλυφος με σκοπό τον έλεγχο και την εκτέλεσή τους.

Το Tezos χρησιμοποιεί μια παραλλαγή του κλασικού συναινετικού μηχανισμού Proof of Stake (PoS) που ονομάζεται Liquid Proof of Stake (LPoS). Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί όταν οι χρήστες καίνε (κάνουν liquid, δηλαδή καταστρέφουν εντελώς) XTZ νομίσματα. Για να γίνει κάποιος επικυρωτής του δικτύου, απαιτείται ένας μόνο κόμβος να κάψει 8.000 XTZ νομίσματα. Οι επικυρωτές (ονομάζονται και bakers) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση του blockchain ψηφίζοντας για αλλαγές στον κώδικα, οι οποίες και προτείνονται από προγραμματιστές.

Το Tezos δημιουργήθηκε με σκοπό να είναι το κρυπτονόμισμα που θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε κατέχει το XTZ να ψηφίσει για τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους κανόνες του δικτύου. Μόλις επιτευχθεί συναίνεση για αυτές τις αλλαγές, το λογισμικό ενημερώνει αυτόματα τους κανόνες σε όλους τους κόμβους δικτύου. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα λειτουργίας του δικτύου. Η υιοθέτηση αυτού του συστήματος διακυβέρνησης παρέχει στο δίκτυο το πλεονέκτημα της εξαιρετικά αυξημένης ικανοποίησης των χρηστών.

Η καινοτομία του Tezos

Η άφιξη του Tezos ήταν πρωτοποριακή, καθώς το νέο της μοντέλο χώρισε τα κρυπτονομίσματα σε δύο στρατόπεδα, αυτά με “διακυβέρνηση εντός αλυσίδας” και αυτά με “διακυβέρνηση εκτός αλυσίδας”. Αυτή η νέα και μοναδική ιδέα έφερε προς το Tezos μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό.

Επιπροσθέτως, κύριος στόχος της Tezos είναι να γίνει ένα blockchain που θα είναι ικανό να δημιουργήσει την καλύτερη δομή ανταμοιβής στον κόσμο. Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ του Tezos και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα αποκεντρωμένο και αυτοδιοικούμενο. Οι αυτόματες αναβαθμίσεις και ενημερώσεις του, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μοναδικότητα του Tezos. Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν εύκολα να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των προτεινόμενων ενημερώσεων, καθιστώντας το έτσι το τέλειο project για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων και της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Το κρυπτονόμισμα του Tezos

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του Tezos, όπως προαναφέραμε είναι το XTZ. Χρησιμοποιείται φυσικά για να γίνονται οι συναλλαγές στο blockchain του Tezos και για τον μηχανισμό συναίνεσης LPoS του δικτύου. Πέραν από αυτές τις λειτουργίες, όλοι οι κάτοχοι Tezos έχουν το δικαίωμα ψήφου (η βαρύτητα της οποίας εξαρτάται από την ποσότητα XTZ που κατέχει ο καθένας) για αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του project.

Σήμερα το XTZ έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 51 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max supply δεν έχει όριο, με άλλα λόγια δε θα σταματήσουν ποτέ να δημιουργούνται νέα XTZ. Tο total supply του σήμερα είναι στα 944.285.804 νομίσματα, με το circulation supply του να βρίσκεται στα 922.854.664 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του XTZ έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του XTZ στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις βασιζόμενα σε κομβικά σημεία του εκάστοτε project, στην τεχνική ανάλυση καθώς και στη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ θετικής εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει σημαντική πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του XTZ ήταν τα $9,18 στα οποία και έφτασε τον Οκτώβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,82.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το Tezos θα αποτελέσει ένα από τα πιο εξελισσόμενα blockchain δίκτυα. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του XTZ να ανέλθει περίπου στα $1,40 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $1,55.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του XTZ μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, διότι θα αρέσει σε χρήστες που πιστεύουν στο όραμα της αποκεντρωμένης οικονομίας. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $2 και μέγιστη τα $2,30.

2025

Όσο το δίκτυο αποκτά νέους χρήστες και επενδυτές, τόσο περισσότεροι θα γίνονται και οι επικυρωτές που θα καίνε XTZ νομίσματα. Ως εκ τούτου, το 2025, το XTZ μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $3, με μέση τιμή για το έτος τα $2,80. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του XTZ θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $2,50.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Tezos πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του XTZ ακόμα και στα $20 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το Tezos θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Ίσως ένα αρνητικό του στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν έχει max supply. Ωστόσο, είναι ένα blockchain δίκτυο που μπορεί ναι μεν να μην προσφέρει κάτι καινοτόμο από άποψη χρήσης σε σχέση με άλλα projects κρυπτονομισμάτων, όμως κατάφερε να δείξει το δρόμο για ένα ξεκάθαρο αποκεντρωμένο σύστημα λειτουργίας χωρίς καμιά άλλη κεντρική αρχή. Το γεγονός αυτό προσέλκυσε τους χρήστες και έπλασε μια ισχυρή κοινότητα γύρω από το XTZ, η οποία και αναμένεται να μεγαλώσει.

Author Konstantinos