Κρυπτονόμισμα Monero (XMR)

Konstantinos
8 Νοεμβρίου 2022
1129 Views
Monero xrm e1660379662998
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Monero (συντομογραφία: XMR) είναι ένα κρυπτονόμισμα ανοιχτού κώδικα το οποίο κυκλοφόρησε το 2014. Η ιδέα του Monero ξεκινάει το 2013 και είναι βασισμένη σε μία δημοσίευση ενός πρωτοκόλλου κρυπτονομισμάτων με την ονομασία CryptoNote. Ο συγγραφέας, ο οποίος παρέμεινε ανώνυμος και χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Nicolas van Saberhagen, έγραψε για τη σημασία της ιδιωτικής ζωής και της ανωνυμίας, για ένα ψηφιακό νόμισμα. Τόνισε επίσης ότι η ιχνηλασιμότητα του Bitcoin ήταν ένα κρίσιμο ελάττωμα.

Έτσι, ένας χρήστης από το φόρουμ bitcointalk.org που ονομάζεται “thankful_for_today” αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτές τις ιδέες για να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα, το BitMonero. Όταν άλλοι χρήστες του φόρουμ διαφώνησαν με τα σχέδια του thankful_for_today για το BitMonero, ο κατασκευαστής το διέλυσε, χωρίζοντας το αρχικό πρωτόκολλο και σχηματίζοντας ένα νέο. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Monero, που σημαίνει «νόμισμα» στην Εσπεράντο διεθνή τεχνητή γλώσσα.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Monero είναι χτισμένο και λειτουργεί με βάση την τεχνολογία blockchain, έχοντας τη δική του αλυσίδα. Η βασική του διαφορά ωστόσο από τα άλλα blockchain δίκτυα είναι ότι πρόκειται για ένα κρυπτονόμισμα βασισμένο στο απόρρητο, εστιάζει δηλαδή στην παροχή απόλυτης ανωνυμίας των χρηστών του. Κάθε χρήστης στο Monero είναι ανώνυμος από προεπιλογή και κάθε συναλλαγή είναι ιδιωτική, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι συναλλαγές δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Πολλοί θεωρούν ότι η φήμη του Monero πως είναι μη ανιχνεύσιμο, το έχει καταστήσει ως το κρυπτονόμισμα για παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα η IRS (Internal Revenue Service) πρόσφερε ακόμη και αμοιβή σε όποιον μπορούσε να το σπάσει. Ωστόσο, το Monero δεν απευθύνεται σε εγκληματίες. Έχει μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών και το προτιμούν χρήστες κρυπτονομισμάτων που εκτιμούν το απόρρητό του όλου δικτύου.

Το blockchain του Monero έχει ρυθμιστεί σκόπιμα ώστε να είναι αδιαφανές. Τα στοιχεία της συναλλαγής, όπως η ταυτότητα των αποστολέων και των παραληπτών και το ποσό κάθε συναλλαγής είναι ανώνυμα, αποκρύπτοντας τις διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται από τους συμμετέχοντες.

Ο τρόπος που παράγεται είναι με τη διαδικασία συναίνεσης PoW (proof of work). Η διαδικασία εξόρυξης για το Monero βασίζεται σε μια ιδέα ισότητας. Αυτή είναι η αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και αξίζουν ίσες ευκαιρίες. Οι προγραμματιστές του δεν κράτησαν κανένα μερίδιο για τον εαυτό τους όταν κυκλοφόρησαν το Monero, πίστευαν σε συνεισφορές και υποστήριξη της κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος.

Το Monero θέλοντας να μετριάσει τις ανησυχίες ότι θα είναι το κρυπτονόμισμα των εγκληματιών, χρησιμοποιεί ένα μηχανισμό ψηφιακών υπογραφών για τις μυστικές διευθύνσεις των χρηστών. Οι υπογραφές αυτές είναι μοναδικές γα κάθε χρήστη αλλά αποκρύπτονται από άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Πρόκειται στην ουσία για ανώνυμες ψηφιακές υπογραφές για το κάθε μέλος του δικτύου, αλλά δεν αποκαλύπτουν ποιο μέλος υπογράφει μια συναλλαγή.

Για να δημιουργήσει μια υπογραφή, η πλατφόρμα Monero χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό των κλειδιών λογαριασμού ενός χρήστη. Αυτό την καθιστά μοναδική και ιδιωτική. Κρύβει την ταυτότητα του αποστολέα καθώς είναι υπολογιστικά αδύνατο να εξακριβωθεί ποιο από τα κλειδιά των μελών της ομάδας χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή της σύνθετης υπογραφής.

Η καινοτομία του Monero

Όπως προφανώς έχετε αντιληφθεί έως τώρα, το γεγονός που κάνει το Monero να ξεχωρίζει είναι η ιδιωτικότητα. Λειτουργεί λοιπόν με ένα πρωτόκολλο που επιχειρεί να θωρακίσει την ταυτότητα των συμμετεχόντων, όπως προείπαμε.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι και τα άλλα blockhain δίκτυα, όπως ας πούμε το Bitcoin, είναι ανώνυμα, αφού οι διευθύνσεις είναι ανώνυμες. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, αν μια διεύθυνση πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες συναλλαγές, με την πάροδο του χρόνου, υποδεικνύει στους άλλους χρήστες του δικτύου την τάση που έχει και “στιγματίζεται”. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο blockchain του Monero.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Monero έναντι των άλλων blockchain δικτύων είναι ότι τα νομίσματά του δεν έχουν “ταυτότητα”. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό θα φέρουμε το εξής παράδειγμα: Δύο νομίσματα του 1€ έχουν ίση αξία και το καθένα φέρει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό. Αντίθετα, δύο ράβδοι χρυσού μιας ουγγιάς της ίδιας ποιότητας είναι ναι μεν ανταλλάξιμες, καθώς και οι δύο έχουν την ίδια αξία, αλλά δε φέρουν κανένα διακριτικό χαρακτηριστικό. Χρησιμοποιώντας αυτήν την αναλογία, ένα κρυπτονόμισμα όπως το BTC ή το ETH είναι το νόμισμα του 1€, ενώ ένα Monero είναι το κομμάτι χρυσού. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιδιωτηκότητα του δικτύου διότι κανένας δεν γνωρίζει από πού προέρχεται το εκάστοτε XMR που έχει στα χέρια του καθώς και ποιοι το κατείχαν πριν.

Με άλλα λόγια, το ιστορικό συναλλαγών κάθε κρυπτονομίσματος στις άλλες blockchain αλυσίδες καταγράφεται στο δίκτυο, επιτρέποντας τον εντοπισμό του ιστορικού της κάθε μονάδας. Το blockchain του Monero έχει ένα μη ανιχνεύσιμο ιστορικό συναλλαγών, το οποίο προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα πολύ ασφαλέστερο δίκτυο.

Το κρυπτονόμισμα του Monero

Το XMR είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του Monero. Χρησιμοποιείται φυσικά για τις συναλλαγές που γίνονται στο blockchain αλλά και για DeFi υπηρεσίες. Μπορείτε να δημιουργήσετε παθητικό εισόδημα με το Monero δανείζοντάς το για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα δανεισμού που υποστηρίζουν το Monero.

Το XMR τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, είναι, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο νούμερο 27 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο circulating supply και το total supply του, είναι στα 18.197.633 σήμερα. Ωστόσο, δε υπάρχουν πληροφορίες για το πόσο θα είναι το max supply του.

Πρόβλεψη της τιμής του XMR έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του XMR στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση 

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του XMR ήταν τα $517,62 στα οποία και έφτασε το Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $157.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το Monero θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κάνοντας νέες συνεργασίες με πλατφόρμες DeFi. Υπάρχει πιθανότητα η μέση τιμή του XMR να ανέλθει σε περίπου $230 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $250.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τιμής του XMR θα εκτιναχθεί, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η αισιοδοξία πως το νόμισμα θα προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $340 και μέγιστη τα $390.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το XMR θα αρέσει σε πολλούς επενδυτές λόγω της ιδιωτικότητας συναλλαγών που προσφέρει. Εάν η αγορά επικεντρωθεί στη μακροχρόνια επένδυση για το project, η τιμή μπορεί να αυξηθεί ακόμα υψηλότερα. Ως εκ τούτου, το 2025, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $540, με μέση τιμή για το έτος τα $500. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του XMR θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $450.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Monero πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του XMR ακόμα και στα $3.000 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το XMR θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση, δεδομένου ότι με τον τρόπο που είναι στημένο, προσφέρει σαν blockchain πλεονεκτήματα που άλλα δίκτυα δεν έχουν. Σίγουρα η ιδιωτικότητα των συναλλαγών είναι δελεαστική για παράνομη δραστηριότητα, όμως το Monero έχει αποδείξει ότι ο σκοπός του δεν είναι αυτός σε καμία περίπτωση και εργάζεται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζοντας έτσι, το μέλλον του προβλέπεται αρκετά θετικό.

Author Konstantinos