Κρυπτονόμισμα DECENTRALAND (MANA)

Konstantinos
11 Ιανουαρίου 2023
896 Views
FotoJet 14 69
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Decentraland (MANA) είναι μια Metaverse πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας (VR) η οποία είναι χτισμένη πάνω στο blockchain δίκτυο του Ethereum. Τα μέλη της κοινότητας στο Decentraland μπορούν να χρησιμοποιήσουν το MANA, το εγγενές κρυπτονόμισμα της πλατφόρμας, για να αγοράσουν ψηφιακή γη (LAND). Τα LANDs είναι μη ανταλλάξιμα διακριτικά ERC-721. Η κατοχή ενός LAND αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ενός μέρους του εικονικού κόσμου.

Το Decentraland δημιουργήθηκε από τους Esteban Ordano και Ariel Meilich, λαμβάνοντας την τρέχουσα μορφή του το 2017. Το Decentraland έχει σαν σκοπό να ακολουθεί την ανθρώπινη εξέλιξη, με την έννοια της κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου. Για το λόγο αυτό η πρώτη εκδοχή metaverse του Decentraland ονομάστηκε Stone Age (εποχή του λίθου). Η πρώτη έκδοσή του κυκλοφόρησε το 2015, με την ψηφιακή γη να διαμορφώνεται από pixels, που σήμαιναν την ιδιοκτησία του ψηφιακού κόσμου, σε ένα μεγάλο πλέγμα μορφής 2D.

Το επόμενο στάδιο αναπτύχθηκε στα τέλη του 2016 και ονομάστηκε Bronze Age (εποχή του χαλκού). Σε αυτή την έκδοση προστέθηκε ένας τρισδιάστατος κόσμος στον χάρτη του Decentraland. Στο επόμενο στάδιο, στο Iron Age (εποχή του σιδήρου) η ομάδα προγραμματιστών του project, δημιούργησε ένα δίκτυο P2P για να αναπτύξει ένα περιβάλλον που θα έτρεχε με γρήγορο ρυθμό και στο οποίο οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν εφαρμογές, διαδραστικό περιεχόμενο καθώς και να επικοινωνούν με άλλους χρήστες. Το τελικό στάδιο της πλατφόρμας βασίζεται στο blockchain δίκτυο του Ethereum, το οποίο υποστηρίζει σήμερα το metaverse που γνωρίζουμε ως Decentraland.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Decentraland λειτουργεί με αποκεντρωμένο τρόπο, με άλλα λόγια δεν έχει μια κεντρική αρχή, ολόκληρο το οικοσύστημα εικονικής πραγματικότητάς του λειτουργεί και διοικείται από χρήστες της Decentraland. Η διοίκηση βρίσκεται στα χέρια των χρηστών και των κατόχων MANA. Το Decentraland είναι η πρώτη εικονική πλατφόρμα του είδους της όπου οι χρήστες έχουν τον απόλυτο έλεγχο του οικοσυστήματος.

Ο κόσμος του Decentraland λειτουργεί ως ένα εναλλακτικό οικοσύστημα VR (virtual reality) όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν την ψηφιακή γη καθώς και την ακίνητη περιουσία που δημιουργείται σε αυτήν. Επιπροσθέτως, μπορούν να παίξουν παιχνίδια και να χρησιμοποιήσουν τη γη τους για οτιδήποτε τους αρέσει, εφόσον το επιτρέπουν οι δυνατότητες του δικτύου. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να δημιουργούν έσοδα και να αναπτύσσουν το metaverse του Decentraland μιμούμενοι την πραγματικότητα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.

Το Decentraland έχει μια αρχιτεκτονική πολλαπλών επιπέδων για την υποστήριξη των λειτουργιών του οικοσυστήματος VR ​​όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να φιλοξενούν εφαρμογές, παιχνίδια και γενικά διαδραστικό περιεχόμενο.

Στον ψηφιακό κόσμο του Decentraland έχουν εισέλθει και μεγάλα ονόματα της αγοράς, δημιουργώντας ψηφιακά οικοσυστήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Heineken, την Samsung, την Nike, την Cola-Cola κ.α.

Και για να καταλάβουμε γιατί ποσά επενδύονται στo χώρο του Metaverse και συγκεκριμένα στο Decentraland, να πούμε ότι το Νοέμβριο του 2021, η επενδυτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Tokens.com πλήρωσε 2,4 εκατομμυρία δολάρια σε κρυπτονομίσματα προκειμένου να αποκτήσει μία εικονική έκταση 565 τετραγωνικών μέτρων μέσα στο Decentraland. Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία «Fashion Street» (Οδός Μόδας) και αξιοποιείται για εικονικές επιδείξεις μόδας, καθώς και για πώληση ρούχων για avatars. Εκεί παρελαύνουν οίκοι μόδας όπως, Gucci, Balenciaga, Ralph Lauren, Burberry κ.α.

Η καινοτομία του Decentraland

Το Decentraland είναι το πρώτο αποκεντρωμένο σύστημα εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών και παραχωρεί ιδιοκτησία σε εικονική γη στο metaverse. Η Decentraland έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό περιβάλλον με γρήγορες ταχύτητες όπου οι χρήστες μπορούν να αναπτύξουν τα κομμάτια ψηφιακής γης που αγοράζονται με το κρυπτονόμισμα του project, το MANA.

Η μεγάλη καινοτομία της πλατφόρμας είναι ότι το όλο σύστημά της λειτουργεί με εντελώς αποκεντρωμένο τρόπο, χωρίς να απαιτείται καμιά κεντρική αρχή, όπως αναφέραμε παραπάνω. Οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους ανά πάσα στιγμή, καθώς το σύστημα καταγράφει κάθε ενέργεια και αλληλεπίδραση που γίνεται στην πλατφόρμα. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πολλές εφαρμογές και παιχνίδια ή να προσθέσουν στατικές οθόνες στην ιδιοκτησία τους.

Το κρυπτονόμισμα του Decentraland

Δύο διαφορετικά διακριτικά χρησιμοποιούνται στη λειτουργία και τη διακυβέρνηση του Decentraland, το LAND και το MANA. Το MANA είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του συστήματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ακινήτων και εικονικών περιουσιακών στοιχείων που αναπτύσσονται και πωλούνται από χρήστες του Decentraland. Χρησιμοποιείται επίσης στη διακυβέρνηση συστήματος. Οι κάτοχοι MANA έχουν το δικαίωμα ψήφου για αποφάσεις που κρίνουν το μέλλον του project. Το LAND, όπως προαναφέραμε, αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ενός τεμαχίου ψηφιακής γης στο οικοσύστημα της Decentraland. Δεν είναι κρυπτονόμισμα, είναι ένα NFT που αποδεικνύει την κατοχή της γης.

Σήμερα το MANA έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 53 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max και το total supply του είναι στα 2.193.539.027 νομίσματα, με το circulation supply του να βρίσκεται σήμερα στα 1.855.084.192 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του MANA έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του MANA στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις βασιζόμενα σε κομβικά σημεία του εκάστοτε project, στην τεχνική ανάλυση καθώς και στη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του MANA ήταν τα $5,90 στα οποία και έφτασε το Νοέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,40.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι ο κόσμος του metaverse θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, το Decentraland θα αποτελεί ένα από τα πρώτα και πιο αναπτυγμένα projects της κατηγορίας αυτής. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του MANA να ανέλθει σε περίπου $0,70 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους χρήστες, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $0,80.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του MANA μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, διότι εκτός από τους χρήστες της πλατφόρμας θα προσελκύσει και επενδυτές που θα ήθελαν να αποκτήσουν το κρυπτονόμισμα ακόμα κι αν δε θέλουν να συμμετάσχουν στο metaverse του Decentraland. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $0,90 και μέγιστη τα $1.

2025

Εάν στον ψηφιακό κόσμο του Decentraland εισέλθουν και άλλα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας τα δικά τους ψηφιακά οικοσυστήματα, τότε σίγουρα η τιμή του MANA θα εκτιναχθεί. Ως εκ τούτου, το 2025, το MANA μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $1,60, με μέση τιμή για το έτος τα $1,45. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $1,30.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Decentraland πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του MANA ακόμα και στα $10 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το Decentraland θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην αγορά, δημιουργώντας ένα πλήρες αποκεντρωμένο metaverse οικοσύστημα και πετυχαίνοντας ταυτόχρονα μεγάλες συνεργασίες με γνωστά ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στον τομέα του metaverse

Author Konstantinos