Κρυπτονόμισμα ALGORAND (ALGO)

Konstantinos
20 Δεκεμβρίου 2022
990 Views
Algorand
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Algorand (ALGO) είναι μια πλατφόρμα blockchain. Η πλατφόρμα Algorand έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται πολλές συναλλαγές γρήγορα. Επιπλέον, το Algorand μπορεί να φιλοξενήσει άλλα κρυπτονομίσματα και projects που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία, καθιστώντας το έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές του Ethereum.

Η πλατφόρμα Algorand και το κρυπτονόμισμά της ALGO, ιδρύθηκαν το 2017 από τον Silvio Micali, καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και διακεκριμένο κρυπτογράφο. Πρόκειται στην ουσία για ένα blockchain δίκτυο ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει και να συνεισφέρει στον κώδικα της πλατφόρμας. Η επίσημη κυκλοφορία της πλατφόρμας έγινε το 2019.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Algorand αυτοπαρουσιάζεται ως μια εξαιρετικά αποδοτική, επεκτάσιμη πλατφόρμα που μπορεί να ολοκληρώσει συναλλαγές σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το Algorand το επιτυγχάνει αυτό με αποκεντρωμένο τρόπο ως εξής:

– Χρησιμοποιεί κόμβους αναμετάδοσης για την ενεργοποίηση αποτελεσματικών διαδρομών επικοινωνίας.

– Ενσωματώνει άμεσα τους κόμβους που δημιουργούνται από τους επικυρωτές οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ για το blockchain του Algorand.

– Ο κώδικάς του δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθεί οποιουδήποτε διαχωρισμός – διακλάδωση της αλυσίδας μπλοκ του Algorand με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι ολοκληρωμένες συναλλαγές δεν μπορούν να αλλάξουν.

– Μειώνει το φορτίο των δεδομένων με τη συνεχή συμπίεση των πληροφοριών του blockchain.

Το blockchain του Algorand λειτουργεί με τη διαδικασία συναίνεσης Proof of Users (PoU). Οι κάτοχοι ALGO μπορούν να λειτουργούν ως επικυρωτές του δικτύου χωρίς να χρειάζεται να κλειδώνουν (να κάνουν staking) τα νομίσματα τους, αρκεί να τα έχουν στο πορτοφόλι τους. Έτσι ανταμείβονται με νέα ALGO, ενώ μπορούν ταυτόχρονα να ψηφίσουν για θέματα που αφορούν τη διαχείριση του blockchain και της κοινότητας.

Επίσης, το Algorand επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και tokens που μπορούν να αντιπροσωπεύουν τόσο νέα όσο και υπάρχοντα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Τα χαρακτηριστικά αυτά της πλατφόρμας προσέλκυσαν μια ποικιλία επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων και επιχειρηματικών συμμετεχόντων, από τα πρώιμα ακόμα στάδια πώλησης του ALGO που βοήθησαν και στη χρηματοδότηση ανάπτυξης της πλατφόρμας.

Η καινοτομία του Algorand

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το Algorand δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τις υπηρεσίες που παρέχει και το blockchain του Ethereum. Ως εκ τούτου, οι δύο αυτές πλατφόρμες blockchain μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστικές, όπως προείπαμε. Και οι δύο πλατφόρμες παρέχουν υποδομή για την υποστήριξη της ανάπτυξης άλλων project που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία, με τη χρήση έξυπνων συμβολαίων.

Το Algorand παρουσίαζε τον εαυτό του ως “πράσινο” υπό την έννοια του ότι παράγεται με την διαδικασία PoU, σε αντίθεση με το Ethereum το οποίο παράγονταν με τη διαδικασία PoW (Proof of Work). Πλέον όμως, μετά το σχετικά πρόσφατο merge του Ethereum, δεν ισχύει αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο πλατφορμών, διότι το Ethereum πέρασε στη διαδικασία συναίνεσης PoS, άρα έγινε και αυτό “πράσινο”.

Η βασική διαφορά τους πλέον έγκειται στο πως διανέμονται οι ανταμοιβές στους επικυρωτές του κάθε δικτύου και στο τι απαιτείται από το κάθε δίκτυο για να γίνει κάποιος επικυρωτής. Για να γίνει κάποιος επικυρωτής στο blockchain του Ethereum απαιτείται να κλειδώσει 32 ETH, αλλά επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να συμμετάσχει σε μια ομάδα επικύρωσης (staking pool) με οποιοδήποτε ποσό ETH. Όσον αφορά στο Algorand, όπως προείπαμε, όλοι οι κάτοχοι ALGO δικαιούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία συναίνεσης έχοντας το ALGO στο πορτοφόλι τους. Δεν είναι μια διαδικασία PoS, επομένως οι χρήστες που επιλέγονται από το δίκτυο δε θα γνωρίζουν καν ότι μπορεί να είναι επικυρωτές μιας συναλλαγής.

Τέλος, μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο blockchain είναι πως το Ethereum είναι πιο αργό και οι συναλλαγές είναι πιο ακριβές σε σχέση με το Algorand. Για παράδειγμα, το Ethereum μπορεί να επεξεργαστεί ένα νέο μπλοκ συναλλαγών περίπου κάθε 12 με 14 δευτερόλεπτα. Οι συναλλαγές που υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του δικτύου Algorand οριστικοποιούνται σε 5 με 12 δευτερόλεπτα. Το Algorand διαθέτει επίσης σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις συναλλαγών από το Ethereum.

Το κρυπτονόμισμα του Algorand

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το εγγενές κρυπτονόμισμα του blockchain του Algorand είναι το ALGO. Χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή για τους επικυρωτές του δικτύου καθώς επίσης και ως πληρωμή τελών διεκπεραίωσης των συναλλαγών που γίνονται στο δίκτυο.

Σήμερα το ALGO έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 28 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max supply του είναι στα 10 δισεκατομμύρια νομίσματα, με το total supply του να είναι στα 7.332.921.776 και το circulation supply στα 7.110.575.354 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του ALGO έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ALGO στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project,την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του ALGO ήταν τα $3,28 στα οποία και έφτασε τον Ιανουάριο του 2019. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,25.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το ALGO θα εξελιχθεί περισσότερο. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $0,50 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $0,60.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τιμής του ALGO θα εκτιναχθεί, καθώς θα υπάρξουν νέοι χρήστες της πλατφόρμας. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $0,70 και μέγιστη τα $0,85.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το ALGO θα αρέσει σε επενδυτές και χρήστες που θα ήθελαν να κάνουν γρήγορες συναλλαγές, με χαμηλό κόστος. Ως εκ τούτου, το 2025, το ALGO μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $1,30, με μέση τιμή για το έτος το $1. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του ALGO θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,90.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Algorand πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ALGO ακόμα και στα $6 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το ALGO θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Μπορεί να ανταγωνίζεται το Ethereum, αλλά έχει καταφέρει, προς το παρόν, να είναι πιο γρήγορο και πιο φθηνό. Σίγουρα ο τρόπος που χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει επικυρωτές είναι πρωτοποριακός γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερο την προσοχή των επενδυτών.

Author Konstantinos