Κρυπτονόμισμα Frax Share (FXS)

Konstantinos
3 Μαΐου 2023
969 Views
Frax Share 20230117160327
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Frax Share (FXS) είναι το πρώτο σύστημα αλγοριθμικών σταθερών νομισμάτων (stable coins). Είναι ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα. Προς το παρόν, είναι χτισμένο πάνω στο blockchain του Ethereum. Υπάρχει όμως η πιθανότητα στο μέλλον να μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλαπλές αλυσίδες. Ο τελικός στόχος του πρωτοκόλλου Frax είναι να παρέχει ένα επεκτάσιμο, αποκεντρωμένο, αλγοριθμικό χρήμα αντί για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που η τιμή τους μεταβάλλεται, όπως το BTC.

Το Frax δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό προγραμματιστή λογισμικού Sam Kazemian, ο οποίος σκέφτηκε την ιδέα ενός κλασματικού αλγοριθμικού stablecoin το 2019. Η ιδρυτική ομάδα των προγραμματιστών του Frax περιλαμβάνει τους Travis Moore και Jason Huan. Ο Sam Kazemian επινόησε αρχικά την ιδέα όταν παρατήρησε ότι τα stablecoins αυξάνονταν γρήγορα, αλλά κανένα δεν είχε συνδυασμό αλγοριθμικής νομισματικής πολιτικής και εξασφάλισης. Κάποια projects που είχαν καθαρά αλγοριθμική νομισματική πολιτική είχαν αποτύχει ή έκλεισαν χωρίς να αποκτήσουν ενεργό κοινό. Το Frax σχεδιάστηκε ως απάντηση για τη μέτρηση της εμπιστοσύνης της αγοράς σε ένα εν μέρει αλγοριθμικό και εν μέρει εξασφαλισμένο stablecoin.

Λειτουργία  – σκοπός

Το stable coin του πρωτοκόλλου του Frax Share, ονομάζεται επίσης Frax. Υποστηρίζεται από εξασφαλίσεις του αλγοριθμικού σχεδιασμού του project. Η αναλογία των εξασφαλίσεων και αλγοριθμικών εξαρτάται από την τιμολόγηση της αγοράς του σταθερού νομίσματος FRAX. Εάν το FRAX διαπραγματεύεται με τιμή άνω του $1, το πρωτόκολλο μειώνει την αναλογία εξασφαλίσεων. Εάν το FRAX διαπραγματεύεται με τιμή κάτω του  $1, το πρωτόκολλο αυξάνει την αναλογία εξασφαλίσεων.

Η κοινότητα του project είναι πλήρως αποκεντρωμένη και η διοίκησή του αυτόνομη, χωρίς μεσάζοντες. Το κρυπτονόμισμα Frax Shares (FXS) είναι το token διακυβέρνησης του πρωτοκόλλου που δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να ψηφίζουν για το μέλλον του project.

Πριν από το Frax, τα stablecoins χωρίζονταν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: αυτά που σαν εξασφάλιση έχουν τα fiat χρήματα, αυτά που σαν εξασφάλιση έχουν τα κρυπτονομίσματα και τα αλγοριθμικά τα οποία δεν έχουν επιπλέον εξασφαλίσεις. Το Frax είναι το πρώτο αποκεντρωμένο stablecoin που ταξινομείται ως κλασματικό-αλγοριθμικό και εισάγει μια 4η μοναδική κατηγορία στα stable coins.

Εν κατακλείδι, το Frax επιχειρεί να είναι το πρώτο πρωτόκολλο stablecoin που συνδυάζει τις αρχές κλασματικού και αλγοριθμικού σχεδιασμού για τη δημιουργία αξιόπιστου και σταθερού ψηφιακού χρήματος. Το πρωτόκολλο έχει επίσης ένα συμβόλαιο συγκέντρωσης που κατέχει εξασφαλίσεις από το stable coin USDC.

Το Frax stable coin μπορεί να “κοπεί” όταν εξασφαλιστεί η κατάλληλη ποσότητα από τα συστατικά μέρη του συστήματος. Κατά τη γένεσή του, το Frax stable coin είναι 100% εξασφαλισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι η κοπή νέων νομισμάτων απαιτεί μόνο την τοποθέτηση εξασφαλίσεων στη σύμβαση κοπής. Κατά τη διάρκεια της κλασματικής φάσης, η κοπή απαιτεί την τοποθέτηση της κατάλληλης αναλογίας εξασφαλίσεων και την καύση της αναλογίας Frax Shares (FXS). Ενώ το πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί για να δέχεται οποιονδήποτε τύπο κρυπτονομίσματος ως εγγύηση, αυτή η εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Frax δέχεται κυρίως stablecoins ως εγγύηση για να εξομαλύνει την αστάθεια στις εξασφαλίσεις. Καθώς η ταχύτητα του συστήματος αυξάνεται, γίνεται ευκολότερο και ασφαλέστερο να συμπεριληφθούν κρυπτονομίσματα όπως το ETH και το BTC σε μελλοντικές δεξαμενές εξασφάλισης του πρωτοκόλλου.

Η καινοτομία του FXS

Όλος ο σχεδιασμός του Frax για να υποστηρίξει το stable coin του είναι καινοτόμος, όπως προαναφέραμε. Το σταθερό νόμισμα έχει σαν κύριο γνώμονα την κοινότητα του project. Πάνω από το 60% της προσφοράς FXS εκδίδεται κατά τη διάρκεια πολλών ετών ως ανταμοιβή σε παρόχους ρευστότητας του project. Είναι ένα εξ ολοκλήρου αποκεντρωμένο πρωτόκολλο με onchain διακυβέρνηση. Είναι επίσης το πρώτο και μοναδικό stablecoin που ενσωματώνει τον κλασματικό-αλγοριθμικό υβριδικό σχεδιασμό, όπως εξηγήσαμε νωρίτερα.

Το κρυπτονόμισμα του FXS

Το FXS χρησιμεύει στο πρωτόκολλο του Frax ως μέσο συναλλαγών στο δίκτυό του, ως ανταμοιβή για όσους επιλέγουν να το κλειδώσουν και φυσικά ως μέρος της εξασφάλισης ρευστότητας για να υποστηρίζεται το stable coin του Frax. Επίσης, οι κάτοχοι FXS έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη διακυβέρνηση του project, μέσω ψηφοφοριών.

Σήμερα το FXS έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 77 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το max supply του δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο όριο. Το total supply του είναι σήμερα στα 99.822.984 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι στα 71.791.641 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του FXS έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του FXS κατά τα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί ότι κατά τα επόμενα έτη, στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ θετικής εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει αρκετά από τον μέσο όρο παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του FXS ήταν τα $42,67 στα οποία και έφτασε τον Απρίλιο του 2022. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $7,85.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το FXS θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αποκτά όλο και περισσότερους χρήστες που θα προσθέτουν ρευστότητα στο πρωτόκολλο. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του FXS να κυμαίνεται στα $11 το 2023, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $14,50.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του FXS μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν αρχίσει να υποστηρίζει και άλλα δίκτυα, πέραν του Ethereum. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το FXS με μέση τιμή στα $16 και μέγιστη τα $22.

2025

Όσο η αποκεντρωμένη οικονομία θα αναπτύσσεται, θεωρείται ότι projects όπως το FXS, που προσφέρουν ασφαλή διέξοδο προς τα stable coins, θα υιοθετούνται όλο και περισσότερο. Ως εκ τούτου, το 2025, το FXS μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $32, με μέση τιμή για το έτος τα $24. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του FXS θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $21.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά καθώς και του Frax πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του FXS ακόμα και στα $150 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το FXS μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Προσπαθεί να δώσει μια νέα λύση στην αστάθεια των stablecoins και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αυξομειώσεις στην τιμή του Frax stablecoin. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τη στιγμή που γράφεται το παρόν η τιμή του Frax stablecoin είναι στα $0,9972 (σύμφωνα με το Coin Market Cap). Ως εκ τούτου, όταν μιλάμε για τα stablecoins πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου το σχετικό ρίσκο, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από τα stablecoins που να τα υποχρεώνει να αποδείξουν την κεφαλαιοποίησή τους ανά πάσα στιγμή.

Author Konstantinos