Κρυπτονόμισμα Solana (SOL)

Konstantinos
21 Οκτωβρίου 2022
1062 Views
bb8b3f54115cbfc8004829a16cca180e XL
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Η πλατφόρμα του Solana (SOL) ιδρύθηκε το 2017 (initial coin offering – ICO) από τον Anatoly Yakovenko. Ο Yakovenko εργάστηκε στην Qualcomm (μια Αμερικανική πολυεθνική εταιρεία η οποία παράγει εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών), πριν ιδρύσει τη Solana. Μαζί με τον Eric Williams και τον CTO του Solana, Greg Fitzgerald, δημιούργησαν μια νέα διαδικασία αντιμετώπισης παραδοσιακών προβλημάτων ροής, που υπήρχαν στις αλυσίδες blockchain του Bitcoin και του Ethereum. Το εσωτερικό δοκιμαστικό δίκτυο του project κυκλοφόρησε το 2018. Ακολούθησαν πολλές φάσεις δοκιμαστικού δικτύου που οδήγησαν στην οριστική επίσημη έναρξη του κύριου δικτύου το 2020.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Solana λοιπόν, είναι ένα blockchain δίκτυο, που παρέχει γρήγορες, ασφαλείς, αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) και συναλλαγές. Το σύστημα υποστηρίζει επί του παρόντος 50.000 TPS (Transactions per second: συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο). Ο πρωταρχικός στόχος του λογισμικού του Solana είναι να μπορέσει να επιτρέψει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εκτέλεση των συναλλαγών με ασφάλεια, σε ένα όλο και κλιμακούμενο αποκεντρωμένο δίκτυο. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει ένα ανώτερο όριο 710.000 TPS, σε ένα τυπικό δίκτυο gigabit και 28,4 εκατομμύρια TPS σε ένα δίκτυο 40 gigabit.

Οι δημιουργοί του Solana ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο και κατανεμημένο πρωτόκολλο που θα επιτρέπει μεγαλύτερη επεκτασιμότητα στο δίκτυο. Η ομάδα αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται από κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο, όπως: Apple, Qualcomm, Intel, Google, Microsoft, Twitter, Dropbox και άλλα. Το Solana τράβηξε επίσης την προσοχή πολλών επενδυτών, όπως Multicoin Capital, Foundation Capital, SLOW Capital, CMCC Global, Abstract Ventures κ.α.

Η αρχιτεκτονική blockchain τρίτης γενιάς του Solana λειτουργεί ήδη διευκολύνοντας τις συναλλαγές με έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps). Το project υποστηρίζει επίσης μια σειρά από πλατφόρμες DeFi καθώς και αγορές NFTs.

Η καινοτομία του Solana

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός του Solana στοχεύει να λύσει το τρίλημμα του blockchain, μια ιδέα που προτάθηκε από τον δημιουργό του Ethereum, Vitalik Buterin. Αυτό το τρίλημμα περιγράφει ένα σύνολο τριών μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές κατά την κατασκευή blockchains: αποκέντρωση, ασφάλεια και επεκτασιμότητα. Θεωρείται ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα blockchains αναγκάζει τους προγραμματιστές να θυσιάσουν μία από τις τρεις παραπάνω πτυχές, υπέρ των άλλων δύο, καθώς μπορούν να παρέχουν μόνο δύο από τα τρία οφέλη, με τρόπο που σχεδιάζονται.

Η πλατφόρμα blockchain του Solana έχει προτείνει έναν μηχανισμό συναίνεσης που συμβιβάζεται με την αποκέντρωση για να μεγιστοποιήσει την ταχύτητα του δικτύου. Ο καινοτόμος συνδυασμός PoS (proof of stake) και PoH (proof of history) του Solana το κάνει ένα μοναδικό project στη βιομηχανία του blockchain.

Με λίγα λόγια, ο σχεδιασμός του Solana λύνει το πρόβλημα του αυξανόμενου ρυθμού συναλλαγών ενός blockchain δικτύου, επιλέγοντας έναν κόμβο – οδηγό με βάση τον μηχανισμό PoS. Έτσι, το δίκτυο επωφελείται, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας και αυτό οδηγεί στην αυξημένη απόδοσή του.

Ταυτόχρονα, το Solana δημιουργεί μια αλυσίδα συναλλαγών κατακερματίζοντας την έξοδο μιας συναλλαγής και χρησιμοποιώντας την ως είσοδο για επόμενη συναλλαγή. Αυτό το ιστορικό συναλλαγών (PoH) είναι και ο κύριος μηχανισμός συναίνεσης του Solana. Η ιδέα αυτή επιτρέπει μεγαλύτερη επεκτασιμότητα του πρωτοκόλλου του δικτύου, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει τη χρηστικότητα.

Το κρυπτονόμισμα του Solana

To SOL είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του Solana. Το SOL κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 και σήμερα είναι ένα από τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα του χώρου, σύμφωνα με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Ο τρόπος λειτουργίας του SOL είναι παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται το ETH στο blockchain Ethereum. Επιπλέον, το SOL χρησιμοποιείται για τη λήψη ανταμοιβών και την πληρωμή τελών συναλλαγής στο δίκτυο του Solana, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στους χρήστες να συμμετέχουν σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το μέλλον του project.

Όσον αφορά στο total supply του, ξεπερνά τα 511 εκατομμύρια νομίσματα, με το circulating supply να βρίσκεται σήμερα στα 358 και πλέον εκατομμύρια νομίσματα. Από αυτά, περίπου το 60% των SOL ελέγχεται από τους ιδρυτές του Solana και το ίδρυμα Solana, με μόνο το 38% να προορίζεται για την κοινότητα.

Πρόβλεψη της τιμής του SOL έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του SOL στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις βασιζόμενα σε κομβικά σημεία του εκάστοτε project, στην τεχνική ανάλυση καθώς και στη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη καθώς και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull run’’ στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στο Solana, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του SOL ήταν τα $260,06 στα οποία και έφτασε το Νοέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $31.

2023

Η αυτονομία της ψηφιακής οικονομίας του Solana, καθώς αναπτύσσονται όλο και περισσότερα dApps σε αυτό, το καθιστούν ανταγωνιστικό σε επιλογές πληρωμής και DeFi υπηρεσίες. Υπάρχει πιθανότητα η μέση τιμή του SOL να ανέλθει σε περίπου $47 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει ακόμα και τα $55.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τιμής το SOL θα εκτιναχθεί, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία ότι το νόμισμα θα προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $70 και μέγιστη τα $80.

2025

Το SOL έχει τεράστιες δυνατότητες, με ορισμένες συνεργασίες καθώς και τις καινοτομίες που προσφέρει μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του. Εάν η αγορά επικεντρωθεί στη μακροχρόνια επένδυση για το project, η τιμή μπορεί να αυξηθεί ακόμα υψηλότερα. Ως εκ τούτου, το 2025, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή των $116, με μέση τιμή για το έτος τα $98. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του SOL θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $90.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Solana πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του SOL ακόμα και στα $700 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το Solana θεωρείται μια καλή επένδυση, δεδομένου ότι επιλύει πολλά από τα παραδοσιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία blockchain. Εμφανίζει μια νέα δομή για την επαλήθευση των συναλλαγών και έναν πιο αποτελεσματικό αλγόριθμο συναίνεσης. Η πλατφόρμα θα είναι σίγουρα ένας ισχυρός ανταγωνιστής του Ethereum, ακόμα και του Bitcoin. Σημαντικό είναι το γεγονός της γρήγορης εξέλιξης του project, πράγμα που το τοποθετεί σε υψηλή θέση προτίμησης για τους επενδυτές.

Author Konstantinos