Κρυπτονόμισμα IOTA (MIOTA)

Konstantinos
4 Μαρτίου 2023
1000 Views
iota dlt e1648887548386
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το IOTA (MIOTA) είναι ένα αποκεντρωμένο κατανεμημένο πρωτόκολλο που έχει δημιουργηθεί με σκοπό το “Internet of Everything” ή το διαδίκτυο των πάντων, θα μπορούσαμε να πούμε στα ελληνικά. Πρόκειται στην ουσία για ένα μοναδικό είδος δικτύου που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή αξίας και δεδομένων μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών.

Το IOTA συνιδρύθηκε από τους David Sønstebø, Dominik Schiener, Dr. Serguei Popov και Serge Ivancheglo το 2015, με έδρα το Βερολίνο. Δημιουργήθηκε ως ένα peer-to-peer δίκτυο. Ο πρωταρχικός του στόχος ήταν ο εκδημοκρατισμός και η ισχυροποίηση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things ή IoT). Ωστόσο, μετά από μια διαφωνία μεταξύ των συνιδρυτών της IOTA, David Sønstebø και Sergey Ivancheglo, ο Ivancheglo παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της IOTA τον Ιούνιο του 2019.

Το 2017, οι πρώτοι επενδυτές της IOTA δώρισαν το 5% της συνολικής προσφοράς των token ΜΙΟΤΑ για να ενισχύσουν την ανάπτυξη του project και να δημιουργηθεί το Ίδρυμα IOTA (IOTA Foundation). Ο στόχος του Ιδρύματος IOTA, που ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το 2018, ήταν να βοηθήσει την έρευνα, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την τυποποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το IOTA.

Το IOTA Foundation είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International Association for Trusted Blockchain Applications (INATBA). Το INATBA ξεκίνησε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Έκτοτε, περισσότερες από 100 εταιρείες, έχουν ενταχθεί σε αυτόν τον οργανισμό. Στοχεύει να είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που θα προσελκύει μέλη από όλο τον κόσμο. Όλα τα μέλη καλούνται να προτείνουν νέα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον οργανισμό. Εάν ο εμπνευστής μιας πρότασης βρει αρκετά μέλη που είναι πρόθυμα να συνεισφέρουν ενεργά και να εργαστούν σε αυτό το θέμα, είναι πιθανό να συσταθεί μια νέα ομάδα εργασίας. Αυτή η δομή επιτρέπει στο INATBA να καλύψει ένα ευρύ πεδίο διαφορετικών θεμάτων όπως είναι για παράδειγμα η ρύθμιση και η διαχείριση της εταιρικής και πελατειακής ταυτότητας.

Το IOTA Foundation είναι επίσης και ιδρυτικό μέλος της συνεργασίας του IoT (Internet of Things) καθώς και της πρωτοβουλίας ανοιχτής αλυσίδας blockchain κινητικότητας (Mobility Open Blockchain Initiative ή MOBI). Το IoT είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει να προσθέσουμε μια εξειδικευμένη συσκευή σε ένα αδρανές αντικείμενο (για παράδειγμα σε ένα όχημα, σε ηλεκτρονικά συστήματα εγκαταστάσεων, ακόμα και σε στέγες ή φωτισμούς κ.λπ.). Στη συνέχεια η συσκευή αυτή μπορεί να μετρήσει περιβαλλοντικές παραμέτρους, να δημιουργήσει σχετικά δεδομένα και να τα μεταδώσει μέσω ενός δικτύου επικοινωνίας.

Το MOBI από την άλλη, είναι μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία “έξυπνης κινητικότητας”. Το MOBI και τα μέλη του δημιουργούν πρότυπα βασισμένα στο blockchain για τον εντοπισμό οχημάτων, ατόμων, επιχειρήσεων κλπ, χτίζοντας έτσι μια ψηφιακή υποδομή Web3 με απώτερο σκοπό ένα οικοσύστημα συνδεδεμένο με το IoT.

Λειτουργία  – σκοπός

Το IOTA δεν χρησιμοποιεί το blockchain, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο όπως τα περισσότερα projects. Η IOTA είχε ένα όραμα για έναν διαφορετικό τύπο blockchain που την οδήγησε στο να σχεδιάσει το δικό της σύστημα κόμβων επικύρωσης, που ονομάζεται Tangle. Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου IOTA είναι το MIOTA.

Το δίκτυο IOTA και η τεχνολογία Tangle έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ασφαλείς διαδικτυακές πληρωμές και επικοινωνίες χωρίς τέλη συναλλαγών, ανεξάρτητα από το μέγεθος. Ένα άλλο πλεονέκτημα του σχεδιασμού του είναι ότι η διαδικασία επικύρωσης των συναλλαγών είναι σχεδόν στιγμιαία. Θεωρητικά, το σύστημα μπορεί να επαληθεύσει απεριόριστο αριθμό συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο.

Κάθε νέα συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυο του IOTA επιβεβαιώνεται με αναφορά σε δύο προηγούμενες συναλλαγές. Στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή της διαδικασίας συναίνεσης Proof of Work (PoW), η οποία όμως απαιτεί πολύ λιγότερους επικυρωτές και υπολογιστική ισχύ. Οι δύο συναλλαγές που επιλέγονται για την επικύρωση ονομάζονται “φιλοδωρήματα”, γιατί ανταμείβονται με MIOTA. Το σύστημα της IOTA χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο επιλογής ασφαλών επικυρωτών. Ας υποθέσουμε ότι μια συναλλαγή έχει εγκριθεί 97 φορές στο παρελθόν από έναν επικυρωτή. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει 97% εμπιστοσύνη προς αυτόν τον κόμβο  για να εγκρίνει μια μελλοντική συναλλαγή.

Το IOTA σαν project και κατ’ επέκταση και το κρυπτονόμισμά του, αντλεί ουσιαστικά την αξία του από αυτά που προσφέρει στους χρήστες του. Μιλάμε φυσικά για τις συναλλαγές με μηδενικές χρεώσεις, οι οποίες επικυρώνονται σχεδόν άμεσα, όπως προείπαμε. Ταυτόχρονα, η IOTA υποστηρίζει ότι το δίκτυό της δεν έχει προβλήματα κλιμάκωσης και μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως. Υπάρχουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα στη σχεδίαση του IOTA, όπως το ότι είναι λιγότερο ενεργοβόρο από άλλα κρυπτονομίσματα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην τεράστια ευελιξία και λειτουργικότητα του δικτύου IOTA.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα από τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά του IOTA θεωρούνται απλώς δυνητικά. Αυτό διότι η τρέχουσα χρήση του δικτύου δεν έχει φτάσει στα νούμερα των συναλλαγών άλλων ευρέως υιοθετημένων δικτύων, όπως για παράδειγμα του Bitcoin ή του Ethereum.

Η καινοτομία του IOTA

Όπως ήδη γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, το IOTA είναι ένα project συνώνυμο με τη λέξη μοναδικότητα. H επανασχεδιασμένη τεχνολογία blockchain του Tangle είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από και για το IOTA. Τόσο το όλο σκεπτικό του project, όσο και το επιχειρηματικό σχέδιο του IOTA διαφέρουν κατά πολύ από άλλα κρυπτονομίσματα που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία.

Το κρυπτονόμισμα του ΙΟΤΑ

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του IOTA, ονομάζεται MIOTA. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέσω ICO, συγκεντρώνοντας 1300 BTC από επενδυτές. Τότε το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε περίπου $500.000.

Σήμερα το ΙΟΤΑ έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 75 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το max, το total και το circulation supply του είναι στα 2.779.530.283 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του MIOTA έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του MIOTA στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί, ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην κρυπτο-αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του MIOTA ήταν τα $5,69 στα οποία και έφτασε τον Δεκέμβριο του 2017. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,22.

2023

Πολλοί πιστεύουν ότι το δίκτυο του IOTA θα υιοθετηθεί από περισσότερους χρήστες. Εάν συμβεί αυτό υπάρχει πιθανότητα η μέση τιμή του MIOTA να ανέλθει σε περίπου $0,32 το 2023, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $0,37.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, η τιμή του MIOTA θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν για γρήγορες και φθηνές ψηφιακές συναλλαγές. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το MIOTA με μέση τιμή στα $0,45 και μέγιστη τα $0,53.

2025

Όσο το IOTA συνεχίζει να αποκτά και περισσότερους χρήστες, θα μπορούσε να αποκτήσει και επενδυτές που θα ήθελαν να κατέχουν MIOTA, ακόμα κι αν δε χρησιμοποιούν το δίκτυο. Ως εκ τούτου, το 2025, το MIOTA μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $0,95, με μέση τιμή για το έτος τα $0,85. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του ΜΙΟΤΑ θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,78.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του IOTA πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του MIOTA ακόμα και στα $5 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το MIOTA μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η χαμηλή τιμή του νομίσματος σε συνδυασμό με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρει το δίκτυο, είναι στοιχεία που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους επενδυτές. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι γύρω από το project έχουν δημιουργηθεί διχαστικές απόψεις. Το IOTA έχει θερμούς υποστηρικτές αλλά και ορκισμένους πολέμιους. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι το IOTA πατάει μεν πάνω στην blockchain τεχνολογία, αλλά στην ουσία δεν την ενστερνίζεται και θέλει να την “πολεμήσει”, γι αυτό και δημιούργησε μια παραλλαγή της. Φυσικά, η άποψη αυτή δεν έχει ειπωθεί ποτέ επίσημα από τους εκπροσώπους του project. Ισχυροποιήθηκε ωστόσο μετά από την παραίτηση του Ivancheglo, ο οποίος φεύγοντας από το project δήλωσε: «Δεν πιστεύω πλέον ότι το Ίδρυμα IOTA είναι το καλύτερο σκηνικό για μένα, σε σχέση με το τι θέλαμε να δημιουργήσουμε το 2014 και το 2015. Πάντα έκανα την δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα. Ανυπομονώ να συνεχίσω τις εργασίες για την ανάπτυξη υλικού και λογισμικού της IOTA ανεξάρτητα».

Εν κατακλείδι, εάν σκέφτεστε να επενδύσετε στο MIOTA να το κάνετε έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, συνυπολογίζοντας το ανάλογο ρίσκο.

Author Konstantinos