Κρυπτονόμισμα Hedera Hashgraph (HBAR)

Konstantinos
10 Δεκεμβρίου 2022
1093 Views
202109141913 main
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Η Hedera Hashgraph (HBAR) εφαρμόζει μια κατανεμημένη ανοιχτή τεχνολογία η οποία ονομάζεται “hashgraph”, αντί για την τεχνολογία blockchain. Προηγμένες αλγοριθμικές λεπτομέρειες κρύβονται κάτω από τη λειτουργία της εν λόγω τεχνολογίας. Η ουσία είναι ότι η δικτύωση που βασίζεται σε hashgraph αντιπροσωπεύει μια πρακτική – εναλλακτική λύση στα blockchains για την εφαρμογή ενός ανοιχτού κώδικα και την υποστήριξη ενός κρυπτονομίσματος.

Η ιστορία του Hedera Hashgraph ξεκινά με τον Αμερικανό επιστήμονα υπολογιστών Leemon Baird, ο οποίος είναι πρώην καθηγητής υπολογιστών στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Baird εφηύρε τον αλγόριθμο συναίνεσης και κατακερματισμού που είναι η καρδιά του Hedera Hashgraph. Το 2015, ο Baird υπήρξε συνιδρυτής μιας εταιρείας με την ονομασία Swirlds, η οποία κατέχει τα εύσημα ευρεσιτεχνίας για τις καινοτομίες του hashgraph. Η Swirlds έχει διανέμει επίσημα την τεχνολογία σε αρκετούς πελάτες που κατασκευάζουν εφαρμογές dApps, για εσωτερική χρήση, σε διάφορους κλάδους. Το δίκτυο του HBAR κυκλοφόρησε επίσημα το 2018.

Λειτουργία  – σκοπός

Το δίκτυο Hedera Hashgraph βασίζεται σε μια έννοια που προέρχεται από τη θεωρία γραφημάτων και ονομάζεται “κατευθυνόμενα μη κυκλικά γραφήματα”. Αυτά τα γραφήματα επιτρέπουν τη δημιουργία δεδομένων και ροών που δεν επιστρέφουν ποτέ σε προηγούμενες καταστάσεις. Όταν χρησιμοποιούνται ως βάση για ένα κατανεμημένο ανοιχτό δίκτυο, τα μη κυκλικά γραφήματα διασφαλίζουν ότι οι συναλλαγές δεν μπορούν να τροποποιηθούν αφού καταγραφούν στο δίκτυο.

Το Hedera χρησιμοποιεί αυτά τα γραφήματα και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κόμβων για να εφαρμόσει αυτό που οι επιστήμονες υπολογιστών αποκαλούν έναν ασύγχρονο βυζαντινό αλγόριθμο συναίνεσης (byzantine fault-tolerant – BFT) ο οποίος είναι “ανεκτικός” σε σφάλματα. Αυτός ο αλγόριθμος είναι μια εναλλακτική λύση για αργούς, δυσκίνητους και βασισμένους στην κρυπτογραφία μηχανισμούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται και από δίκτυα που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Η Hedera υποστηρίζει ότι η συναίνεση BFT είναι πιο αποτελεσματική, δίκαιη και ασφαλής από τις συμβατικές μεθόδους επαλήθευσης συναλλαγών blockchain και ότι οι συναλλαγές που προστίθενται στο δίκτυο με αυτόν τον τρόπο γίνονται με χαμηλότερο κόστος και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Ως εκ τούτου, αντί να προσθέτει ομαδοποιημένες συναλλαγές στο δίκτυο ως νέα μπλοκ (όπως γίνεται στην τεχνολογία blockchain), η Hedera χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται “gossip” (κουτσομπολιό σημαίνει στα ελληνικά). Σκοπός του είναι να επαληθεύσει τη χρονική αλληλουχία και την εγκυρότητα πριν προσθέσει μεμονωμένες συναλλαγές στο δίκτυο.

Το Hedera Hashgraph υποστηρίζει έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), επομένως είναι ένας πιθανός οικοδεσπότης για dApps και άλλες εφαρμογές που έχουν να κάνουν με χρηματοοικονομικούς και άλλους τομείς της ψηφιακής οικονομίας. Με άλλα λόγια, τα έξυπνα συμβόλαια που μπορούν να εφαρμοστούν στο Hedera επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές που υποστηρίζουν τη μεταφορά αξίας και αγαθών χωρίς μεσάζοντες, όπως τράπεζες ή χρηματιστήρια. Μπορούν επίσης να είναι λιγότερο δαπανηρά, ταχύτερα και ασφαλέστερα από τα συμβατικά συμβόλαια του πραγματικού κόσμου, όπως δηλαδή συμβαίνει και με την καθεαυτή blockchain τεχνολογία.

Η καινοτομία του HBAR

Συγκρίνοντάς το με την τεχνολογία blockchain, όπως την ξέρουμε από άλλα projects, το Hedera δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ακριβώς το γεγονός ότι αποτελεί ένα ασφαλές δημόσιο κρυπτονόμισμα που δε βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Αυτή είναι η δύναμη του.

Ωστόσο, για κάποιους, το γεγονός αυτό είναι και η αδυναμία του ανοιχτού κώδικα του HBAR. Ο λόγος είναι πως αν και ο πηγαίος κώδικας για το δίκτυο βασίζεται στο hashgraph και είναι διαθέσιμος δημόσια, οι αλγόριθμοι παραμένουν ιδιωτικά κατοχυρωμένοι. Το δίκτυο Hedera Hashgraph είναι το μόνο αδειοδοτημένο δημόσιο δίκτυο που βασίζεται στην τεχνολογία hashgraph. Το όραμα της Hedera είναι ένα μέλλον στο οποίο οι προγραμματιστές θα δημιουργούν dApps που εκτελούνται αποκλειστικά στο δίκτυο hashgraph της Hedera.

Σύμφωνα με την Hedera, τα δυνατά σημεία του δικτύου και του ανοιχτού κώδικα Hedera είναι εντυπωσιακά. Τα δίκτυα Hashgraph δεν υπόκεινται στα ίδια ζητήματα κλιμάκωσης με τα blockchain ενώ δεν υπάρχει η διαδικασία εξόρυξης που απαιτεί το Bitcoin και για την οποία καταναλώνεται υπερβολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συναλλαγές Hashgraph είναι, σύμφωνα με την Hedera, πιο ασφαλείς, γρήγορες και φθηνές από τις αντίστοιχές τους σε δίκτυα blockchains.

Η Hedera ισχυρίζεται επίσης ότι το κεντρικό δίκτυο Hedera Hashgraph διαχειρίζεται ήδη περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα. Οι χρήστες HBAR πληρώνουν χρέωση συναλλαγής $0,0001. Η επικύρωση διαρκεί τρία έως πέντε δευτερόλεπτα και κάθε συναλλαγή απαιτεί 0,00017 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με μέσο όρο 885 kWh για το Bitcoin και 102 kWh για τις συναλλαγές Ethereum.

Το κρυπτονόμισμα HBAR

Το HBAR είναι το εγγενές διακριτικό του δικτύου Hedera Hashgraph. Χρησιμοποιείται φυσικά για τις συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο.

Σήμερα το HBAR έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 38, της γενικής κατάταξης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το max και το total supply του είναι στα 50.000.000.000 νομίσματα, με circulation supply του να είναι σήμερα στα 22.968.168.351 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του HBAR έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του HBAR στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο ενός ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή μίας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει αρκετά από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να παρουσιάσει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του HBAR ήταν τα $0,5701 στα οποία και έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,048.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το HBAR θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $0,07 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $0,09.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του HBAR θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα αν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $0,12 και μέγιστη τo $0,15.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το HBAR θα προσελκύσει περισσότερους χρήστες που πιστεύουν σε μια εναλλακτική προσέγγιση της blockchain τεχνολογίας. Έτσι το 2025, το HBAR μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $0,25, με μέση τιμή για το έτος τα $0,21. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του HBAR θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,20.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και της Hedera πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του HBAR ακόμα και στα $1,70 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Σε γενικές γραμμές, το HBAR θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Πρόκειται για ένα project το οποίο επιχειρεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στην blockchain τεχνολογία και μέχρι στιγμής τα πηγαίνει αρκετά καλά. Εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται και να υιοθετείται από χρήστες ίσως να μπορέσει να καταφέρει τον πρωτοποριακό του στόχο.

Author Konstantinos