Κρυπτονόμισμα Zilliqa (ZIL)

Konstantinos
6 Μαρτίου 2023
967 Views
Zilliqa 2
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Zilliqa (ZIL) αναπτύσσει ένα βελτιωμένο μείγμα τεχνολογικών λύσεων που αφορούν στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα blockchain δίκτυα. Βασικός σκοπός του είναι να προσφέρει πραγματική επεκτασιμότητα με υψηλή απόδοση και χαμηλή συμφόρηση στο δίκτυο. Υπόσχεται ότι μπορεί να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στους προγραμματιστές των αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps)  και των έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) για να τα χρησιμοποιήσουν στο κοινόχρηστό του δίκτυο, σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, που μπορεί να αφορούν για παράδειγμα τον τομέα της διαφήμισης ή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το Zilliqa δημιουργήθηκε το 2017 και διατέθηκε για πρώτη φορά προς πώληση ως διακριτικό ERC-20 (δηλαδή μέσω του blockchain δικτύου του Ethereum) τον Ιανουάριο του 2018. Τα νομίσματα μεταφέρθηκαν αργότερα στο κεντρικό δίκτυο του Zilliqa, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019.

Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Prateek Saxena, βραβευμένος ερευνητής και καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, του οποίου η δουλειά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία προγραμμάτων περιήγησης ιστού και online καταστήματα εφαρμογών. Μαζί με μια ομάδα από φοιτητές του, ο Saxena δημοσίευσε μια έρευνα το 2015 με την οποία εξέτασε πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα μια κοινής χρήσης ενός blockchain δικτύου. Αυτές οι ιδέες έθεσαν τα θεμέλια για το Zilliqa.

Στη συνέχεια, ο Saxena συνεργάστηκε με τον Max Kantelia, έναν επιχειρηματία στον τομέα της τεχνολογίας και των οικονομικών και τον Juzar Motiwalla, έναν επιχειρηματία επιχειρηματικού κεφαλαίου με εμπειρία σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας. Έτσι ιδρύθηκε η Anquan Capital. Το 2017, η Anquan ενσωμάτωσε τη Zilliqa Research, η οποία δημιούργησε το δίκτυο Zilliqa.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Zilliqa είναι ένα δημόσιο blockchain δίκτυο που, όπως προαναφέραμε, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τα ζητήματα επεκτασιμότητας και απόδοσης που αντιμετωπίζουν πολλά κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Ethereum. Για να το επιτύχει αυτό, η Zilliqa μεγαλώνει τον διαμοιρασμό των δεδομένων του δικτύου της για να βελτιώσει την ταχύτητα των συναλλαγών και να δημιουργήσει μια επεκτάσιμη και ασφαλή πλατφόρμα, διαιρώντας το δίκτυο σε πολλούς κόμβους που εκτελούν τις εργασίες παράλληλα.

Οι προγραμματιστές του Zilliqa ισχυρίζονται πως είναι το πρώτο blockchain που βασίζεται εξ ολοκλήρου στο sharding (διαμοιρασμό) για να λύσει το ζήτημα της επεκτασιμότητας, το οποίο λένε ότι το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με το whitepaper του project, ο διαμοιρασμός βοηθά το blockchain του Zilliqa να επιτύχει ταχύτητες συναλλαγών περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερες από αυτές του δικτύου του Ethereum.

Το γεγονός ότι το Zilliqa είναι ένα PoW (Proof of Work) δίκτυο blockchain με υψηλή απόδοση σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τη φιλοξενία αποκεντρωμένων εφαρμογών και την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων, χωρίς τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές παλαιότερες πλατφόρμες blockchain, όπως η συμφόρηση ή τα υψηλά τέλη.

Κεντρικό στοιχείο της ιδέας πίσω από το Zilliqa είναι η εξάρτησή του από την τεχνολογία διαμοιρασμού (sharding), για να ξεπεραστεί η συμφόρηση. Τι είναι όμως το sharding και πώς ακριβώς λειτουργεί; Με απλά λόγια, ο διαμοιρασμός είναι η διαίρεση ενός δικτύου σε πολλαπλές ομάδες κόμβων, που ονομάζονται θραύσματα (sherds). Τα θραύσματα μπορούν να επεξεργάζονται συναλλαγές χωριστά το ένα από το άλλο, αντί για όλα μαζί σε μια μεγάλη ομάδα που γίνεται όλο και πιο αργή όσο μεγαλύτερη είναι, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα άλλα blockchain δίκτυα. Σε ένα δίκτυο που βασίζεται στον διαμοιρασμό, όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επεξεργαστεί συναλλαγές, διότι όσο περισσότερα θραύσματα υπάρχουν, τόσο περισσότερες συναλλαγές μπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ένα πιθανό πρόβλημα μπορεί να είναι η δυσκολία επίτευξης συναίνεσης για την επαλήθευση μιας συναλλαγής. Το πρωτόκολλο συναίνεσης ορισμένων δικτύων, όπως του Bitcoin για παράδειγμα, απαιτεί από τους μισούς κόμβους να συμφωνήσουν για την επαλήθευση μιας συναλλαγής. Αυτή μπορεί να είναι μια αρκετά δυσκίνητη διαδικασία. Το Zilliqa έχει αναπτύξει έναν περίπλοκο τρόπο για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό. Ο μηχανισμός συναίνεσή του, ο οποίος είναι ταχύτερος και χρησιμοποιεί λιγότερη υπολογιστική ισχύ για την επεξεργασία συναλλαγών, αναθέτει την επαλήθευση σε επίπεδο του ενός sherd, δηλαδή οι κόμβοι δεν χρειάζεται να επεξεργάζονται ολόκληρα μπλοκ πληροφοριών. Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η διαδικασία επαλήθευσης είναι έγκυρη, το Zilliqa έχει ένα δεύτερο επίπεδο στο οποίο μια ομάδα κόμβων σχηματίζει μια “επιτροπή” υπηρεσίας παράδοσης που συνδυάζει τα μικρότερα μπλοκ σε ένα μεγαλύτερο σύνολο. Η επιτροπή αυτή μπορεί επομένως να έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το blockchain για να διασφαλίσει ότι η επαλήθευση είναι έγκυρη.

Η καινοτομία του Zilliqa

Οι προγραμματιστές που δημιούργησαν το Zilliqa δηλώνουν ότι είναι το πρώτο δημόσιο blockchain που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα κοινό δίκτυο μεγάλου διαμοιρασμού. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι τα υψηλά ποσοστά διεκπεραίωσης και συναλλαγών που μπορεί να επιτύχει το Zilliqa είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές κεντρικές μεθόδους πληρωμής, όπως της VISA και της Mastercard.

Λόγω του sharding και του μηχανισμού συναίνεσης, το Zilliqa υπόσχεται να γίνει το blockchain για προγραμματιστές που αναζητούν λύσεις για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, gaming, διαφήμιση και άλλους τομείς. Εκτός από αυτές τις δυνατότητες, το Zilliqa είναι επίσης γραμμένο σε μια ειδική γλώσσα προγραμματισμού, τη Scilla, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει αυτόματα την ασφάλεια ολόκληρου του δικτύου.

Το κρυπτονόμισμα του Zilliqa

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του Zilliqa ονομάζεται ZIL. Παράγεται με τον μηχανισμό Proof of Work και φυσικά χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή για τους επικυρωτές του δικτύου καθώς και ως μέσο για να εκτελούνται οι συναλλαγές στο δίκτυο και να πληρώνονται τα ανάλογα τέλη. Επίσης, όσοι κατέχουν ZIL μπορούν να συμμετάσχουν και στις αποφάσεις για το μέλλον του δικτύου, μέσω σχετικών ψηφοφοριών.

Σήμερα το ZIL έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 87 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max του είναι στα 21.000.000.000 νομίσματα. Το total supply του είναι στα 17.254.559.072 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι σήμερα στα 15.867.699.447 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του ZIL έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ZIL στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Να τονιστεί ότι, κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του ZIL ήταν τα $0,25 στα οποία και έφτασε τον Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,028.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το ZIL θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σαν δίκτυο και να αποκτά περισσότερους επικυρωτές. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $0,045 για το τρέχον έτος, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $0,055.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του ZIL μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν επιτύχει το σκοπό του να επιλέγεται από προγραμματιστές που χρειάζονται blockchain λύσεις για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το ZIL με μέση τιμή στα $0,09 και μέγιστη τα $0,11.

2025

Όσο η τεχνολογία blockchain γίνεται αναγκαία για τις επιχειρήσεις, τόσο το ZIL θα αποκτά αξία. Ως εκ τούτου, το 2025, το ZIL μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $0,22, με μέση τιμή για το έτος τα $0,18. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του ZIL θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $0,15.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και του Zilliqa πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ZIL ακόμα και στα $0,70 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το ZIL μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι δεν προσφέρει κάτι νέο σε σχέση με άλλα παρόμοια blockchain δίκτυα, με μια βαθύτερη ανάλυση καταλαβαίνει κανείς τους σημαντικούς τομείς στους οποίους εξειδικεύεται σαν project. Είναι σημαντικό να καταφέρει ένα blockchain δίκτυο να είναι γρήγορο και φθηνό στη χρήση του, όσο η υιοθέτηση της blockchain τεχνολογίας μεγαλώνει.

Author Konstantinos