Κρυπτονόμισμα Aptos (APT)

Konstantinos
28 Ιανουαρίου 2023
1006 Views
1672468420 Aptos1
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Aptos (APT), γνωστό και ως Aptos Labs, είναι ένα blockchain δίκτυο επιπέδου 1 (layer 1). Η εταιρεία ιδρύθηκε από προγραμματιστές που εργάζονταν στο παρελθόν στο Diem. Το Diem ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός blockchain και stable coin από την Meta (πρώην Facebook) η οποία ωστόσο εγκαταλείφθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

Το Aptos είναι ένα σχετικά νέο project. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτωβρίου του 2022. Η Aptos Labs, η ομάδα πίσω από το project, ιδρύθηκε από τους Mo Shaikh και Avery Ching. Ο Shaikh και ο Ching γνωρίστηκαν όταν εργάστηκαν μαζί στο έργο Diem της Meta. Ο Shaikh έχει εμπειρία στις αγορές ιδιωτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ο Ching ήταν ένας από τους κύριους μηχανικούς λογισμικού στη Meta και έχει ηγηθεί πολλών καινοτόμων έργων ανάπτυξης στο παρελθόν. Όταν η Meta επέλεξε να διακόψει το έργο Diem, ο Shaikh και ο Ching αποφάσισαν να ενωθούν για να δημιουργήσουν το Aptos Labs.

Λειτουργία  – σκοπός

Το μότο της Aptos Labs είναι το “Χτίζοντας ένα επίπεδο 1 για όλους”. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο στόχος της είναι να δημιουργήσει το πιο ασφαλές και αξιόπιστο δίκτυο blockchain. Αν και, όπως προαναφέραμε, το project είναι σχετικά καινούργιο έχει βρει σημαντική υποστήριξη. Σε δύο γύρους χρηματοδότησης, η Aptos Labs κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Το Aptos έχει κατασκευαστεί με μια πολύ νέα γλώσσα προγραμματισμού που βασίζεται σε ένα Rust που ονομάζεται Move. Για όσους δε γνωρίζουν αυτά τα τεχνικά θέματα να πούμε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της γλώσσας προγραμματισμού είναι ότι περιλαμβάνει λειτουργίες παράλληλης εκτέλεσης εργασιών καθώς και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό με χαμηλό κόστος συναλλαγών. Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού χρησιμοποιήθηκε και για το Diem.

Σε γενικές γραμμές, η όλη εστίαση του project βασίζεται στον αρχικό στόχο που είχε και το Diem. Να δημιουργήσει δηλαδή ένα εύκολα επεκτάσιμο και γρήγορο blockchain δίκτυο. Επιπλέον, το Aptos ελπίζει να προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες που θα κάνουν την κρυπτογράφηση πιο προσιτή στους μέσους χρήστες.

Ο μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιεί το δίκτυο του Aptos είναι το Proof of Stake (PoS). Το blockchain Aptos μπορεί θεωρητικά να φτάσει τις 160.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS), διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια και την αξιοπιστία του. Λέμε θεωρητικά διότι δεν έχει φτάσει ακόμη σε τόσο μεγάλα νούμερα TPS.

Φυσικά μπορεί να υποστηρίξει έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ονομάζεται Block-STM. Η τεχνολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα στο blockchain του Aptos να διαχειρίζεται πολλαπλές συναλλαγές ταυτόχρονα. Αυτό κάνει το δίκτυο πολύ πιο γρήγορο, διότι μια αποτυχημένη συναλλαγή δεν θα σταματήσει τη λειτουργία της αλυσίδας. Αντίθετα, οι συναλλαγές μπορούν να υποβληθούν προς επεξεργασία ταυτόχρονα και όλες επικυρώνονται μετά την εκτέλεσή τους.

Η καινοτομία του Aptos

Ίσως διαβάζοντας τα παραπάνω στοιχεία να έχετε σκεφτεί ότι το Aptos είναι ένα ακόμα layer 1 blockchain που δεν υπόσχεται κάτι νέο ή πρωτοπόρο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε το αποτέλεσμα χωρίς να γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτό που κάνει το Aptos να ξεχωρίζει λοιπόν είναι η πρόσβαση που έχει σε μοναδικές μηχανές και γλώσσες προγραμματισμού νέας τεχνολογίας και αυτό είναι απολύτως λογικό αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα. Πέραν τούτου, έχει καταφέρει να αναπτύξει γύρω του μια πολύ ενεργή κοινότητα με αρκετούς επενδυτές.

Το κρυπτονόμισμα του Aptos

Το APT είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του Aptos. Χρησιμοποιείται για την πληρωμή των τελών στις συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο. Επίσης, όπως προαναφέραμε, χρησιμοποιείται και από τους επικυρωτές του δικτύου μέσω της μεθόδου συναίνεσης Proof of Stake.

Σήμερα το APT έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 59 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max supply του δεν έχει ανώτατο όριο. Το total supply του είναι σήμερα στα 1.000.000.000 νομίσματα, με το circulation supply του να είναι στα 130.000.000 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του APT έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του APT στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Επίσης να τονίσουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να έχει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του APT ήταν τα $10,25 στα οποία και έφτασε τον Οκτώβριο του 2022. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $9,4.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το Aptos θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του APT να ανέλθει σε περίπου $12,5 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $16.5.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του APT μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν προσελκύσει χρήστες που αναζητούν blockchain δίκτυα τα οποία είναι κατασκευασμένα με νεότερη τεχνολογία. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το APT με μέση τιμή τα $19,50 και μέγιστη τα $23.

2025

Όσο το Aptos αποκτά νέους χρήστες και πετυχαίνει νέες συμφωνίες, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η τιμή του APT. Ως εκ τούτου, το 2025, το APT μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $32,5, με μέση τιμή για το έτος τα $28,5. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του APT θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $25.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Aptos πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του APT ακόμα και στα $150 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το Aptos μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Παρόλο που υπάρχει στην αγορά λίγο καιρό, η αποστολή του έχει ήδη κερδίσει μεγάλη υποστήριξη. Εάν τηρήσει τις υποσχέσεις του, θα είναι πράγματι ένα από τα σημαντικότερα blockchain δίκτυα στο μέλλον.

Author Konstantinos