Κρυπτονόμισμα Cardano (ADA)

Konstantinos
21 Οκτωβρίου 2022
1029 Views
michael fortsch 6ciqxsggam unsplash   media library original 1200 800
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Ο Charles Hoskinson, ο συνιδρυτής του Ethereum, ξεκίνησε την ανάπτυξη του Cardano το 2015, ενώ η πλατφόρμα του τέθηκε σε λειτουργία το 2017. Το Cardano αυτοπροσδιορίστηκε ως μια εναλλακτική λύση του blockchain του Ethereum. Και οι δύο πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για παρόμοιες εφαρμογές, όπως τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) και έχουν σαν βασικούς στόχους τη δημιουργία ενός ενιαίου και αποκεντρωμένου συστήματος συναλλαγών.

Το Cardano σύμφωνα με τον ιδρυτή του, ξεκίνησε με το σκεπτικό να αποτελέσει μια δεύτερη – πιο εξελιγμένη, έκδοση του Ethereum, παρέχοντας μια πλατφόρμα “τρίτης γενιάς”, σε σύγκριση με τα διαπιστευτήρια “δεύτερης γενιάς” του Ethereum.

Λειτουργία  – Σκοπός

Το Cardano είναι μια αποκεντρωμένη blockchain αλυσίδα που βασίζεται στο PoS (proof of stake), που έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πιο αποτελεσματική – εναλλακτική λύση στα δίκτυα PoW (proof of work).

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για το Cardano είναι πως πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα blockchain που ακολουθεί μια προσέγγιση η οποία βασίζεται αρχικά στην επιστημονική έρευνα. Έχει δημιουργηθεί από την αρχή, ακολουθώντας επαληθευτικές μεθόδους από πολλούς μηχανικούς και ακαδημαϊκούς, ειδικούς στην κρυπτογραφία και την τεχνολογία blockchain.

Επίσης, δίνεται από το project μεγάλη έμφαση στη διαφάνεια των λειτουργιών της πλατφόρμας, τη βιωσιμότητα της και την επεκτασιμότητά της. Αυτή τη στιγμή το δίκτυο του Cardano μπορεί να εκτελέσει περί τις 250 συναλλαγές το δευτερόλεπτο (TpS), αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όταν οι αναβαθμίσεις του (μία εκ των οποίων έγινε πρόσφατα, το vasil hard fork) είναι πλήρως λειτουργικές.

Ως ένα project ανοιχτού κώδικα, το Cardano θέλει να προσφέρει μια δίκαιη, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς υποδομή, προσαρμοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μετασχηματίσει τις κοινωνικές και οικονομικές ψηφιακές εφαρμογές. Εστιάζει κυρίως στην εισαγωγή αξιόπιστων και ασφαλών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε υπάρχοντα χρηματοοικονομικά συστήματα και υποδομές.

Η Cardano φυσικά υποστηρίζει και υπηρεσίες έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) καθώς και NFTs. Οι μελλοντικές εκδόσεις και αναβαθμίσεις του δικτύου αναμένεται να προσφέρουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες στο blockchain του Cardano.

Η καινοτομία του Cardano

Ο ιδιαίτερος τρόπος που λειτουργεί το blockchain του Cardano είναι και αυτό που το ξεχώρισε αρχικά από τα άλλα δίκτυα. Το οικοσύστημά του έχει κατασκευαστεί ως μια πλατφόρμα “τρίτης γενιάς” που αποτελείται από δύο επίπεδα (layers): ένα επίπεδο διακανονισμού (CSL) και ένα επίπεδο υπολογισμού (CCL) που χρησιμεύουν ως θεμελιώδη στοιχεία κάθε συναλλαγής.

Οι προγραμματιστές του Cardano ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που να διαχωρίζει την αξία μιας συναλλαγής από τα υπολογιστικά της δεδομένα. Το CSL (Cardano Settlement Layer) έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται την κίνηση της αξίας του νομίσματος μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη. Με άλλα λόγια, το CSL είναι το επίπεδο δρομολόγησης της συναλλαγής του δικτύου.

Από την άλλη το CCL (Cardano Computational Layer) βοηθά την πλατφόρμα του Cardano να αντιγράφει την αναπαραγωγή έξυπνων συμβολαίων από το οικοσύστημα του Bitcoin. Έτσι, τα δύο επίπεδα του blockchain του Cardano επιτρέπουν στο οικοσύστημα να εφαρμόζει, προληπτικά, αλλαγές για να υποστηρίζει ταχύτερες και πιο ασφαλείς συναλλαγές, ενώ εξαλείφει τυχόν μετα-δεδομένα χρήσης, που αποδεικνύεται ότι είναι άσχετα με την εκάστοτε συναλλαγή επάνω στο δίκτυο (πράγμα που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ταχύτητα της αποδοτικότητας του δικτύου).

Το κρυπτονόμισμα του Cardano

Το κρυπτονόμισμα του Cardano, το ADA, βρίσκεται σήμερα στην πρώτη δεκάδα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, βάσει κεφαλαιοποίησης. Χρησιμοποιείται στον συναινετικό μηχανισμό του blockchain με την διαδικασία του PoS (proof of stake) και φυσικά δίνεται ως ανταμοιβή για την εργασία που γίνεται για το blockchain από τους χρήστες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ADA πήρε την ονομασία του από την Augusta Ada King, κόμισσα του Λάβλεϊς (1815-1852), η οποία αναφέρεται ιστορικά ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Ο τίτλος αυτός της δόθηκε διότι εφάρμοσε μια ιδέα “Αναλυτικής Μηχανής”, επηρεασμένη από το γαλλικό αργαλείο Ζακάρ (Jacquard). Αποτέλεσμα ήταν να μπορεί ένας αργαλειός να υφαίνει αλγεβρικά μοτίβα. Η όλη διαδικασία οδήγησε στην αυτοματοποίηση, κάτι που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον μηχανικό τότε κόσμο και εφαρμόστηκε αργότερα και στον ψηφιακό κόσμο.

Το ADA εκτός από μέσο για τη μεταφορά αξίας, όπως και άλλα κρυπτονομίσματα, εξυπηρετεί επίσης και πολλές άλλες περιπτώσεις χρήσης. Πρώτα απ ‘όλα, χρησιμεύει στο πρωτοκόλλων Proof of Stake του blockchain του Cardano, όπως προείπαμε.

Επιπροσθέτως οι κάτοχοί του έχουν δικαιώματα στο να καθορίσουν τη μελλοντική κατεύθυνση του project μέσω ψηφοφοριών, για προτάσεις που αφορούν σε νέες αλλαγές ή εξελίξεις στο blockchain του Cardano. Επιπλέον, το ADA δίνει στους κατόχους του ορισμένες ευνοϊκές προοπτικές για τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων στο αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain του. Σε πολλές περιπτώσεις το εγγενές νόμισμα του Cardano μπορεί να χρησιμεύσει και σαν κρίσιμο εργαλείο για την εκτέλεση κάποιων συμβολαίων.

Όσον αφορά στο total supply του είναι σήμερα στα 35,045 δισεκατομμύρια νομίσματα, με το circulating supply να βρίσκεται σχεδόν στα 34,3 δισεκατομμύρια νομίσματα και το max supply στα 45 δισεκατομμύρια.

Πρόβλεψη της τιμής του ADA έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ADA στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull run’’ στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στο Cardano, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του ADA ήταν τα $3,10 στα οποία και έφτασε το Σεπτέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,36.

2023

Εξετάζοντας την προηγούμενη απόδοση και το roadmap του Cardano και θεωρώντας ότι αυτό θα τηρηθεί, η μέση τιμή του ADA για το 2023 θα μπορούσε να κυμανθεί στα $0,58, με μια μέγιστη τιμή τα $0,63.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη τιμής του ADA θα ακολουθήσει την πορεία της αγοράς και θα προσελκύσει την προσοχή περισσότερων επενδυτών. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να φτάσει σε μέση τιμή τα $0,83 με μέγιστη περίπου το $1.

2025

Εάν το ADA συνεχίσει τις αναβαθμίσεις του δικτύου του, κάποιες εκ των οποίων αναμένεται να είναι αρκετά πρωτοπόρες για το χώρο, θα προσφέρει στους χρήστες μεγάλες δυνατότητες. Εάν η αγορά επικεντρωθεί στη μακροχρόνια επένδυση για το project του Cardano, η τιμή μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, το 2025, μπορεί να φτάσει τη μέγιστη τιμή του $1,50, με τη μέση τιμή για το έτος να κυμαίνεται γύρω στα $1,25. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του ADA θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $1,15.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του ADA πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ADA ακόμα και στα $8 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με το πώς συμπεριφέρθηκε το project στο παρελθόν, το μέλλον του Cardano εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική απόδοση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Με τη σωστή στρατηγική, μπορεί κάποιος επενδυτής να επωφεληθεί από την αγορά του ADA. Εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επένδυση για όσους έχουν μακροχρόνια επενδυτικά σχέδια. Άλλωστε, εκτός από την κερδοσκοπική φύση της επένδυσης, το ADA προσφέρει επίσης έκθεση σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα.

Author Konstantinos