Κρυπτονόμισμα Ripple (XRP)

Konstantinos
21 Οκτωβρίου 2022
885 Views
Ripple 1024x576 1
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το 2012, οι δημιουργοί του XRP Ledger (Chris Larsen, Jed McCaleb και Arthur Britto) χρηματοδότησαν με 80 δισεκατομμύρια XRP την Ripple (η εταιρεία τότε ονομαζόταν OpenCoin Inc.), ούτως ώστε η Ripple να αναπτύξει και να προωθήσει το κρυπτονόμισμα XRP. Έκτοτε, η εταιρεία πουλάει XRP και το χρησιμοποιεί για να βελτιώσει τη ρευστότητα του δικτύου blockchain της και να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Όλοι όσοι ασχολούνται με το χώρο των κρυπτονομισμάτων έχουν ακούσει για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της SEC (Securities and Exchange Commission: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α.) και της Ripple. Τον Δεκέμβριο του 2020 η SEC κατήγγελλε την Ripple υποστηρίζοντας πως τα XRP που πουλάει είναι μη κατοχυρωμένες μετοχές, κάτι που είναι αντίθετο με τη νομοθεσία περί προστασίας των επενδυτών. Από την άλλη η Ripple υποστηρίζει ότι το XRP δεν είναι μετοχή, αλλά ένα κρυπτονόμισμα και γι αυτό και δεν χρειάζεται να καταγραφεί ως τίτλος επενδυτικού συμβολαίου. Η δικαστική διαμάχη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, με την Ripple να φαίνεται, προς το παρόν, ότι την κερδίζει.

Λειτουργία  – Σκοπός

Η Ripple λοιπόν, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό τομέα και δημιούργησε το XRP. Η εταιρεία προσφέρει ένα σύστημα πληρωμών που επιτρέπει ασφαλείς, γρήγορες και χαμηλού κόστους παγκόσμιες συναλλαγές. Το XRP είναι το ψηφιακό κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται από το δίκτυο της Ripple για την ολοκλήρωση αυτών των συναλλαγών.

Το 2017, η εταιρεία τοποθέτησε 55 δισεκατομμύρια XRP ως εγγύηση για να διασφαλίσει ότι τα ποσά που εισέρχονται στην πλατφόρμα της θα αυξάνονται με προβλέψιμο τρόπο στο άμεσο μέλλον. Στην αρχή κάθε μήνα, 1 δισεκατομμύριο XRP απελευθερώνεται από τη εγγύηση αυτή και μπαίνει στο blockchain της Ripple. Η Ripple δημοσιεύει τα στοιχεία πωλήσεων ανά τρίμηνο.

Ουσιαστικά το Ripple είναι ένα δίκτυο – πρωτόκολλο πληρωμών που βασίζεται στο blockchain. Η κύρια παροχή της Ripple είναι ένα σύστημα ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, διακανονισμού πληρωμών και εμβασμάτων, παρόμοιο με το σύστημα SWIFT για διεθνείς μεταφορές χρημάτων, το οποίο χρησιμοποιείται από τράπεζες και χρηματοοικονομικούς μεσάζοντες.

Η αποκεντρωμένη πλατφόρμα της Ripple είναι ανοιχτού κώδικα και λειτουργεί με την λογική ανταλλαγών peer-to-peer, που επιτρέπει την μεταφορά χρημάτων σε οποιαδήποτε μορφή (είτε πρόκειται για δολάρια, γιεν, ευρώ ή κρυπτονομίσματα). Εν κατακλείδι, το Ripple είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών και συγκαταλέγει μεταξύ των πελατών του μεγάλες τράπεζες και ιδρύματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η καινοτομία της Ripple

Το δίκτυο Ripple δεν λειτουργεί ούτε με σύστημα PoW (proof of work), ούτε με σύστημα PoS (proof of stake). Αντίθετα, οι συναλλαγές βασίζονται σε ένα διαφορετικό πρωτόκολλο συναίνεσης προκειμένου να επικυρωθεί το υπόλοιπο που έχει ο κάθε λογαριασμός καθώς και οι συναλλαγές που γίνονται στο σύστημα.

Οι επιβεβαιώσεις των συναλλαγών είναι άμεσες και χρειάζονται περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Επειδή δεν υπάρχει κεντρική αρχή που να αποφασίζει ποιος μπορεί να δημιουργήσει έναν κόμβο και να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές, η πλατφόρμα Ripple περιγράφεται ως αποκεντρωμένη. Το ιστορικό χρηματοοικονομικών συναλλαγών καταγράφεται δημόσια και διατίθεται στο blockchain, τα δεδομένα δεν συνδέονται με το αναγνωριστικό ή τον λογαριασμό οποιουδήποτε ατόμου ή επιχείρησης. Το δίκτυο της Ripple μπορεί να εκτελέσει έως και 1.500 συναλλαγές το δευτερόλεπτο.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν πληρωμές οι οποίες μπορούν να ακυρωθούν ή να εξαργυρωθούν από τους προβλεπόμενους παραλήπτες. Επειδή τα χρήματα που συναλλάσσονται δεν τίθενται σε αναμονή (δηλαδή δεν δεσμεύονται στον λογαριασμό του χρήστη, όπως γίνεται με τις τράπεζες) όταν δημιουργείται η επιταγή, η εξαργύρωσή της μπορεί να αποτύχει εάν ο αποστολέας δεν έχει αρκετά χρήματα όταν ο παραλήπτης προσπαθεί να τα εξαργυρώσει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις παραδοσιακές επιταγές (αυτό που ονομάζουμε “ακάλυπτες” επιταγές). Οι επιταγές επίσης έχουν χρόνους λήξης μετά από τον οποίο δεν μπορούν πλέον να εξαργυρωθούν. Εάν ο παραλήπτης δεν εξαργυρώσει με επιτυχία την επιταγή πριν λήξει, η συναλλαγή παραμένει στο δίκτυο μέχρι κάποιος να την ακυρώσει. Όταν η συναλλαγή ακυρωθεί, διαγράφεται τελείως από το δίκτυο, δεν παραμένει σε αυτό σαν καταγραφή μιας συναλλαγής που δεν ολοκληρώθηκε.

Το κρυπτονόμισμα της Ripple

Η Ripple είναι το όνομα της εταιρείας και του δικτύου και το XRP είναι το κρυπτονόμισμά του. Ο σκοπός του XRP είναι να χρησιμεύσει ως ένας ενδιάμεσος μηχανισμός ανταλλαγής μεταξύ δύο νομισμάτων ή δικτύων – ως ένα είδος προσωρινής ονομασίας επιπέδου διακανονισμού. Με άλλα λόγια το XRP χρησιμοποιείται στα προϊόντα του ως μεσάζοντας για να διευκολύνει τη γρήγορη μετατροπή μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων.

Η Ripple έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο με χαμηλές χρεώσεις συναλλαγών σε όλους τους τομείς. Το κόστος σε USD για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής στο δίκτυο είναι μόνο $0,00001, πράγμα που έχει προσελκύσει πολλούς χρήστες.

Το XRP σήμερα, βάσει κεφαλαιοποίησης, βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με το circulation supply του να είναι σχεδόν στα 50 δισεκατομμύρια XRP και το total supply του στα 100 τρισεκατομμύρια XRP.

Πρόβλεψη της τιμής του XRP έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του XRP στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull run’’ στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στη Ripple, η τιμή του νομίσματος θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του XRP ήταν τα $3,84 στα οποία και έφτασε τον Ιανουάριο του 2018. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $0,45.

2023

Tο 2023, αν η Ripple συνεχίσει τη θετική έκβαση υπέρ της όσον αφορά στη δικαστική διαμάχη με τη SEC, το XRP θα μπορούσε να φτάσει σε μια μέση τιμή των $0,77, με μέγιστη τιμή για το έτος τα $0,87.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, το XRP θα μπορούσε να γνωρίσει ευρεία υιοθέτηση και να προχωρήσει σε περισσότερες συνεργασίες μεταξύ άλλων σημαντικών δικτύων blockchain. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του XRP θα εκτοξευθεί, φτάνοντας σε ένα μέσο όρο των $1,20, με τη μέγιστη να αγγίζει ακόμα και τα $1,30 για το 2024.

2025

Ακολουθώντας αυτή την πορεία, το XRP θα θεωρηθεί καλή επενδυτική επιλογή και με την τεράστια κοινότητα που αναμένεται να αναπτύξει η μέση τιμή του για το έτος 2025 θα μπορούσε να είναι στα $1,66, με τη μέγιστη να φτάνει ακόμα και τα $1,80. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του XRP θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $1,50.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του XRP πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του XRP ακόμα και στα $10 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το XRP θεωρείται μια καλή επένδυση. H Ripple προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει ορισμένα από τα μειονεκτήματα που αποδίδονται στις παραδοσιακές τράπεζες. Οι συναλλαγές διευθετούνται μέσα σε δευτερόλεπτα στο δίκτυο Ripple (παρόλο που η πλατφόρμα χειρίζεται συχνά εκατομμύρια συναλλαγές). Τέλος, είναι αρκετά σημαντικό το γεγονός ότι η προμήθεια για τη διεξαγωγή συναλλαγών στο δίκτυο Ripple είναι ελάχιστη, ειδικά σε σύγκριση με τις μεγάλες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για τη διενέργεια διασυνοριακών πληρωμών.

Author Konstantinos