Κρυπτονόμισμα Maker (MKR)

Konstantinos
18 Μαρτίου 2023
1000 Views
MKR
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Maker (MKR) είναι ένα ERC-20 token, της αλυσίδας Maker Protocol, όπως ονομάζεται. Πρόκειται για ένα project αποκεντρωμένου οικοσυστήματος (DeFi), το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως Multi-Collateral Dai (MCD). Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αξιοποιούν τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία για να δημιουργήσουν DAI. Το DAI είναι ένα stable coin στο blockchain του Ethereum.

Η ιστορία του οικοσυστήματος του Maker πέρασε από διάφορα στάδια, το πρώτο από τα οποία ήταν το MakerDAO. Αυτό δημιουργήθηκε το 2014 από τον Rune Christensen, έναν Δανό επιχειρηματία και απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Αφού σπούδασε διεθνείς επιχειρήσεις και βιοχημεία, ο Christensen συνίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον Try China.

Το DAI κυκλοφόρησε επίσημα στο δίκτυο Ethereum το 2017, ενώ τον επόμενο χρόνο ακολούθησε η ίδρυση του Maker Foundation, ενός οργανισμού που στοχεύει να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Ο Christensen υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος του ιδρύματος, μαζί με ένα αξιόλογο διοικητικό συμβούλιο. Το 2019 εφαρμόστηκε το σύστημα MCD, επομένως σήμερα μπορεί να κατατεθεί σε αυτό οποιοσδήποτε τύπος περιουσιακού στοιχείου βασίζεται στο Ethereum και έχει εγκριθεί από την κοινότητα των κατόχων MKR.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Maker Protocol είναι ουσιαστικά μια από τις μεγαλύτερες αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) του blockchain του Ethereum. Το MakerDAO είναι ένας αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός (DAO, από τα αρχικά Decentralized Autonomous Organization), που αποτελείται αποκλειστικά από κατόχους MKR από όλο τον κόσμο. Αυτοί οι κάτοχοι MKR μπορούν να κλειδώσουν (να κάνουν stake) τα MKR token τους προκειμένου να ψηφίσουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο πρωτόκολλο του Maker καθώς και να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη σταθερότητα του DAI.

Αν και η όλη διαδικασία με την οποία δουλεύει το όλο σύστημα του Maker βασίζεται στην αποκεντρωμένη οικονομία, μπορεί ίσως να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος του πρωτοκόλλου, αν το συγκρίνει κανείς με τις μετοχές. Η κατοχή MKR είναι κάπως παρόμοια με την κατοχή μετοχών μιας εταιρείας, με την έννοια ότι οι μέτοχοι έχουν λόγο στον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας. Το οικοσύστημα του Maker ήταν ένα από τα πρώτα έργα DeFi που σημείωσε σημαντική επιτυχία, επειδή απέδειξε την αποτελεσματικότητα μιας πραγματικά αποκεντρωμένης διακυβέρνησης.

Η δημιουργία νέων DAI γίνεται με αμερόληπτο και αποκεντρωμένο τρόπο διότι δε τη διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, όπως συμβαίνει με άλλα stablecoins (για παράδειγμα με το USDT). Έτσι παρέχεται η εγγύηση ότι ένα νέο DAI μπορεί να “κοπεί” μόνο από έναν χρήστη του Maker Protocol που καταθέτει ένα ποσό άλλων κρυπτονομισμάτων, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο συμβόλαιο για να υποστηρίξει αυτό το νέο DAI που κόβεται. Οι κάτοχοι DAI μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιήσουν το πρωτόκολλο Maker για να κερδίσουν τόκους με τα stablecoin τους, με το ποσό των τόκων να καθορίζεται από το πόσα DAI κλειδώνει ο καθένας.

Το πρωτόκολλο του Maker λοιπόν, δημιουργεί νέα Dai μέσω έξυπνων συμβολαίων γνωστών ως Maker Vaults. Αυτά τα συμβόλαια μπορούν να δημιουργηθούν μέσω διαφόρων εφαρμογών που ουσιαστικά λειτουργούν ως πύλες για πρόσβαση στο δίκτυο του Maker. Σε περίπτωση που ένας χρήστης θέλει να ανακτήσει τα κρυπτονομίσματα που είχε δώσει για να χρησιμοποιήσει ένα έξυπνο συμβόλαιο, πρέπει πρώτα να επιστρέψει τα DAI που δημιούργησε, πληρώνοντας επιπλέον και ένα μικρό τέλος συναλλαγής.

Η καινοτομία του Maker

Το οικοσύστημα του Maker, με τον τρόπο που στήθηκε και λειτουργεί, αποτέλεσε και αποτελεί πρωτοπορία στον κόσμο του DeFi. Όπως προαναφέραμε, προσφέρει στην κοινότητα των κατόχων MKR την ευκαιρία να συμμετέχουν άμεσα στη διακυβέρνηση του DAI. Οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα MKR tokens τους για να ψηφίσουν, μεταξύ άλλων, τους ακόλουθους τύπους προτάσεων:

– Ποια νέα κρυπτονομίσματα θα προστεθούν στο πρωτόκολλο του Maker για να χρησιμοποιούνται ως μέσο δημιουργίας νέων DAI.

– Θέματα που αφορούν την πραγματοποίηση αλλαγών στο ποσοστό εξοικονόμησης DAI.

– Θέματα που αφορούν γενικά την πορεία και την αναβάθμιση του συστήματος.

Φυσικά, η ισχύς ψήφου κάθε χρήστη εξαρτάται από την ποσότητα MKR που κατέχει. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως όταν ένα κρυπτονόμσιμα, που βασίζεται στο δίκτυο του Ethereum, εγκριθεί να είναι εγγύηση για τα Maker Vaults, η κοινότητα πρέπει να αποφασίσει για συγκεκριμένες παραμέτρους σχετικά με τους κίνδυνους που ενδεχομένως ενέχει αυτό το νόμισμα. Έτσι, ψηφίζεται, μεταξύ άλλων, το μέγιστο ποσό χρέους που μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπτωση πτώσης της τιμής αυτού του κρύπτο, το τέλος που πρέπει να καταβληθεί (σε DAI) σε περίπτωση που ο χρήστης θελήσει να ανακτήσει αυτό το κρύπτο κ.α.

Το κρυπτονόμισμα του MKR

Αναφέραμε αρκετά αναλυτικά παραπάνω τις χρήσεις του MKR. Η κύρια χρησιμότητά του είναι το δικαίωμα ψήφου που δίνει στους κατόχους του. Οι προτάσεις προς ψήφιση έχουν τη μορφή έξυπνου συμβολαίου και μπορούν να αναπτυχθούν από οποιαδήποτε διεύθυνση Ethereum. Η κοινότητα κατόχων MKR μπορεί στη συνέχεια να ψηφίσει ποια πρόταση θα ήθελε να περάσει.

Σήμερα το MKR έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 70 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων (το DAI βρίσκεται στη θέση 16). Όσον αφορά στο max του είναι μόλις στα 1.005.577 νομίσματα, με total και circulation supply του να είναι σήμερα στα 977.631 MKR.

Πρόβλεψη της τιμής του TWT έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του MKR στα επόμενα έτη. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των crypto θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Επίσης. να τονιστεί ότι κατά τα επόμενα έτη, στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull Run’’ κύκλου στην αγορά ή κάποιας πολύ θετικής εξέλιξης στo συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει αρκετά από τον μέσο όρο παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο δηλ. σε Bear αγορά ή κάποιου πολύ αρνητικού γεγονότος στο συγκεκριμένο η τιμή του να δει μεγάλη πτώση.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του MKR ήταν τα $6.339 στα οποία και έφτασε τον Μάιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $697,4.

2023

Γενικά πιστεύεται ότι το Maker θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σαν project. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν η μέση τιμή του MKR να ανέλθει σε περίπου $900 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και το $970.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του MKR μακροπρόθεσμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς τους ρυθμούς ανάπτυξης των DeFi υπηρεσιών. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει για το MKR με μέση τιμή στα $1.900 και μέγιστη τα $2.280.

2025

Όσο η κοινότητα του Maker προσαρτεί νέα κρυπτονομίσματα για τα έξυπνα συμβόλαιά της, τόσο πιο ευρεία θα γίνεται η χρήση του πρωτοκόλλου. Ως εκ τούτου, το 2025, το MKR μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τo $2.800, με μέση τιμή για το έτος τα $2.500. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση η μέση τιμή του MKR θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $2.250.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενης τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Maker πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του MKR ακόμα και στα $12.000 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το MKR μπορεί να θεωρηθεί μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Κατάφερε να ορίσει στην ουσία την πραγματική σημασία μιας αποκεντρωμένης οικονομίας. Πρόκειται για ένα project με στιβαρή κοινότητα χρηστών, που σίγουρα θα προσελκύσει και επενδυτές που θα ήθελαν να κατέχουν MKR, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούν τις DeFi υπηρεσίες της πλατφόρμας. Αξίζει τέλος να επισημάνουμε πως του max supply του νομίσματος είναι εξαιρετικά μικρό.

Author Konstantinos