Κρυπτονόμισμα Filecoin (FIL)

Konstantinos
1 Νοεμβρίου 2022
936 Views
1659328845 Filecoin
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το Filecoin (FIL) είναι ένα  αποκεντρωμένο πρωτόκολλο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να νοικιάζει εφεδρικό χώρο αποθήκευσης στον υπολογιστή του. Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει αποθηκευτικό χώρο στο δίκτυο του Filecoin. Αφού πρώτα εγγραφείτε στο δίκτυο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια τεράστια πηγή αποθήκευσης δεδομένων.

Το Filecoin δημιουργήθηκε από την Protocol Labs, την εταιρεία πίσω από τα IPFS, libp2p, IPLD, Multiformats και Testground, κάνοντας μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) το 2017. Η τιμή κάθε FIL στο ICO ήταν $1,30. Το Filecoin ICO ήταν μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις token στην ιστορία των κρυπτονομισάτων, συγκεντρώνοντας 257 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα 186 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης συγκεντρώθηκαν μέσα στην πρώτη ώρα έναρξης του ICO.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Filecoin ήταν ένα από τα πρώτα κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν νόμιμα και σωστά στο πλαίσιο του νόμου περί κινητών αξιών των ΗΠΑ. Αυτό προσέλκυσε αρκετούς μεγάλους επενδυτές, όπως η Sequoia Capital και η Union Square Ventures, γεγονός που έκανε το project αξιόπιστο και ελκυστικό και για άλλους επενδυτές.

Λειτουργία  – σκοπός

Το Filecoin (FIL) είναι ένα δίκτυο peer-to-peer που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν αρχεία στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την αλυσίδα μπλοκ Filecoin, η οποία καταγράφει κάθε συναλλαγή με μια μονάδα αποθήκευσης. Με άλλα λόγια το Filecoin έχει τη δική του αλυσίδα blockchain. Το πρωτόκολλο του Filecoin διασφαλίζει ότι κάθε αρχείο αποθηκεύεται αξιόπιστα και με ακρίβεια, ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται να ανησυχούν μήπως χάσουν τα δεδομένα τους. Ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης και η ποσότητα των δεδομένων που αποθηκεύονται ελέγχονται από το δίκτυο το οποίο προσφέρει υψηλή ασφάλεια για τους χρήστες.

Όπως πολύ πιθανόν να γνωρίζετε, τα blockchains βασίζονται σε μηχανισμούς συναίνεσης για να επικυρώνουν τις συναλλαγές. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι κυρίως το Proof of Work (PoW) και το Proof of Stake (Pos). Το blockchain Bitcoin, για παράδειγμα, βασίζεται στο Proof of Work, όπου ένας εξορύκτης πρέπει να πραγματοποιήσει έναν τεράστιο αριθμό υπολογισμών για να κερδίσει το δικαίωμα να προσθέσει νέες συναλλαγές στο blockchain και να διεκδικήσει νέα Bitcoin. Το Ethereum από την άλλη βασίζεται στον μηχανισμό συναίνεσης Proof of Stake. Οι επικυρωτές κλειδώνουν (κάνουν staking) τα νομίσματά τους για να επιβεβαιώσουν με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ στο δίκτυο και να ανταμειφθούν με νέα Ethereum.

Το Filecoin παράγεται με τη μέθοδο Proof of Work. Ωστόσο, χρησιμοποιεί δύο νέες μεθόδους συναίνεσης για να επαληθεύσει ότι οι εξορύκτες αποθηκεύουν πραγματικά τα δεδομένα που ισχυρίζονται ότι διατηρούν. Η πρώτη μέθοδος είναι το Proof of Replication σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται ότι ένας εξορύκτης έχει αποθηκεύσει πραγματικά τον αριθμό των αντιγράφων των δεδομένων που ισχυρίζεται ότι διατηρεί. Ακολουθεί στη συνέχεια το Proof of Spacetime το οποίο επικυρώνει ότι ένας εξορύκτης έχει αποθηκεύσει τα δεδομένα σε μια συμφωνημένη χρονική περίοδο.

Η καινοτομία του Filecoin

Τα online συστήματα αποθήκευσης δεδομένων που υπάρχουν σήμερα επιτρέπουν μεν στους χρήστες να είναι θεματοφύλακες των δεδομένων τους, αλλά συνήθως είναι πολύ συγκεντρωτικά, διότι βασίζονται σε κάποιο κεντρικό server μιας εταιρείας. Το Filecoin επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο peer-to-peer, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στη λογοκρισία, τις διακοπές λειτουργίας και τους χάκερ. Το Filecoin αξιοποιεί επίσης τη μοναδική τεχνολογία του blockchain του για να παρέχει κίνητρα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και επιβραβεύουν τους επικυρωτές.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του Filecoin είναι η αρχιτεκτονική του. Το Filecoin χρησιμοποιεί μια λύση διπλού κόμβου, ενώ τα περισσότερα δίκτυα λειτουργούν μόνο με έναν τύπο κόμβου. Οι κόμβοι αποθήκευσης χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των δεδομένων στο δίκτυο. Το Filecoin δίνει κίνητρα στους μεσαίου μεγέθους χρήστες να διασφαλίσουν την αποκέντρωση. Υπάρχουν επίσης κόμβοι ανάκτησης που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο του Filecoin. Οι κόμβοι ανάκτησης πρέπει να βρίσκονται κοντά στους κόμβους αποθήκευσης στο δίκτυο. Οι κόμβοι ανάκτησης πληρώνονται όταν εντοπίζουν και ανακτούν πιο γρήγορα ένα αρχείο για τον χρήστη.

Το Filecoin προσφέρει επίσης ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο για τους πελάτες του. Οι μεταφορτωτές και οι οικοδεσπότες των δεδομένων μπορούν να συμμετέχουν σε προσφορές σε μια ανοιχτή αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες στην αγορά Filecoin έχουν κίνητρα να κάνουν την αποθήκευση φθηνότερη με την πάροδο του χρόνου.

Το κρυπτονόμισμα του Filecoin

Το εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου του Filecoin είναι το FIL. Ο ρόλος του FIL είναι να διατηρεί και να λειτουργεί το δίκτυο του Filecoin. Οι χρήστες χρησιμοποιούν την αξία του συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες στο δίκτυο Filecoin, κυρίως συμμετέχοντας στην αγορά αποθηκευτικού χώρου για τα δεδομένα. Το FIL επιτρέπει στους κατόχους του να χρησιμοποιούν το peer-to-peer δίκτυο του Filecoin, να κάνουν συναλλαγές στην αγορά δεδομένων και να λειτουργούν κόμβους αποθήκευσης ή ανάκτησης.

Σήμερα το FIL έχει καταφέρει, βάσει κεφαλαιοποίησης, να βρίσκεται στο νούμερο 30 στη γενική κατάταξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά στο max supply του είναι στα 2.000.000.000 νομίσματα με το total και το circulation supply του να είναι σήμερα στα 325.131.417 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του FIL έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του FIL στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη.

Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του FIL ήταν τα $237,24 στα οποία και έφτασε τον Απρίλιο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $4,39.

2023

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το FIL θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα η μέση τιμή του να ανέλθει σε περίπου $6,50 το 2023, εάν προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, με τη μέγιστη τιμή του να φτάνει ακόμα και τα $7.

2024

Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η αγορά κρυπτονομισμάτων αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή έως το 2024, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του FIL θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα εάν προσελκύσει χρήστες μεγάλων εταιριών που χρειάζονται ασφαλή και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τα δεδομένα τους. Το έτος 2024 λοιπόν θα μπορούσε να τελειώσει με μέση τιμή τα $12,50 και μέγιστη τo $14.

2025

Όσο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει, πιστεύεται πως το FIL θα επιλεχθεί από πολλούς επενδυτές δεδομένου ότι προσφέρει ένα πρωτοποριακό σύστημα λειτουργίας. Έτσι το 2025, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη τιμή τα $20, με μέση τιμή για το έτος τα $18. Ωστόσο, εάν μέχρι το 2025 η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίσει κάποια μικρή πτώση, η μέση τιμή του FIL θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $17,50.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή ανάπτυξη της αγορά των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Filecoin πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του FIL ακόμα και στα $120 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Το FIL θεωρείται μια καλή μακροχρόνια επένδυση. Καθώς όλο και περισσότερα συστήματα γίνονται ηλεκτρονικά, θα χρειαστεί να ικανοποιηθεί η αύξηση της ζήτησης  ψηφιακού αποθηκευτικού χώρου. Το Filecoin είναι σε θέση να προσφέρει αυτή την υπηρεσία με ασφάλεια και αποκεντρωμένο τρόπο.

Author Konstantinos