Κρυπτονόμισμα Ethereum (ETH)

Konstantinos
4 Νοεμβρίου 2022
1034 Views
202210281335 main.cropped 1666943778
Τι είναι; – Πρόβλεψη τιμής

Γενικά στοιχεία

Το 2013 ο προγραμματιστής Vitalik Buterin, μαζί με άλλους 4 εμπνευστές του project, δημιούργησε το Ethereum. Ο βασικός του σκοπός ήταν να δώσει λύσεις σε ελλείψεις που είχε το δίκτυο του Bitcoin. Ο Vitalik δημοσίευσε τη λευκή βίβλο του Ethereum το 2014, περιγράφοντας λεπτομερώς τα λεγόμενα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps). Ενώ η ανάπτυξη DApp υπήρχε στον χώρο του blockchain, οι ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες δεν ήταν διαλειτουργικές. Ο Vitalik, με το blockchain του Ethereum, σκόπευε να τις ενώσει. Γι’ αυτόν, η ενοποίηση του τρόπου λειτουργίας και αλληλεπίδρασης των DApps ήταν ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί και να εξαπλωθεί η υιοθεσία της τεχνολογίας blockchain.

Η πλατφόρμα Ethereum ξεκίνησε το 2015 από τον Vitalik και τον Joe Lubin, ιδρυτή της εταιρείας λογισμικού blockchain ConsenSys. Οι ιδρυτές του Ethereum ήταν από τους πρώτους που εξάντλησαν τις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain πέρα ​​από την απλή ενεργοποίηση της ασφαλούς εικονικής μεθόδου πληρωμής.

Λειτουργία – σκοπός

Στον πυρήνα του, το Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη παγκόσμια πλατφόρμα λογισμικού που τροφοδοτείται από την τεχνολογία blockchain. Το Ethereum μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για τη δημιουργία οποιασδήποτε ασφαλούς ψηφιακής τεχνολογίας.

Έχει σχεδιαστεί για να είναι επεκτάσιμο, προγραμματιζόμενο, ασφαλές και αποκεντρωμένο. Σκοπός του είναι μέσω του blockchain οι προγραμματιστές και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις να δημιουργούν τεχνολογία με βάση αυτό ούτως ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν.

Υποστηρίζει έξυπνα συμβόλαια, ένα βασικό εργαλείο πίσω από τις αποκεντρωμένες εφαρμογές. Πολλές αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές (DeFi) και άλλες εφαρμογές χρησιμοποιούν έξυπνα συμβόλαια σε συνδυασμό με την τεχνολογία blockchain. Πάνω στο δίκτυο του Ethereum έχουν στηθεί πάρα πολλά projects με τα δικά τους tokens. Έτσι, το Ethereum κατάφερε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος των NFTs, της αποκεντρωμένης οικονομίας, των αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών και του metaverse.

Αν και αρχικά το blockchain του Ethereum χρησιμοποιούσε το μηχανισμό συναίνεσης PoW (proof of work), όπως και το Bitcoin, μετά την αναβάθμισή του τον Σεπτέμβριο του 2022 (το λεγόμενο merge) πέρασε στον μηχανισμό συναίνεσης PoS (proof of stake).

Η καινοτομία του Ethereum

Όπως προαναφέραμε, ο βασικός σκοπός του Ethereum ήταν να ενώσει τις αλυσίδες blockchain και αυτό ήταν και η καινοτομία του. Το κατάφερε μέσω των λεγόμενων “smart contracts” (έξυπνα συμβόλαια). Τα έξυπνα συμβόλαια είναι απλά προγράμματα που βασίζονται στο blockchain του Ethereum. Κάνουν το Ethereum πολύ ευέλικτο και το ξεχωρίζουν από άλλα κρυπτονομίσματα. Αυτά τα προγράμματα είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε αποκεντρωμένες εφαρμογές ή DApps.

Εάν έχετε αγοράσει ποτέ ένα ψηφιακό προϊόν που ανταλλάξατε σε κάποιο blockchain δίκτυο ή χρησιμοποιήσατε μια υπηρεσία πάνω στο blockchain που ήταν χρήσιμη για εσάς, τότε χρησιμοποιήσατε στην ουσία ένα έξυπνο συμβόλαιο. Αυτό θα είναι online και λειτουργικό για πάντα στο blockchain του Ethereum. Ούτε ο δημιουργός του – συντάκτης του, αλλά ούτε και ο χρήστης του μπορεί να το κατεβάσουν από το δίκτυο. Δεδομένου ότι τα έξυπνα συμβόλαια είναι αυτοματοποιημένα, δεν κάνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός χρήστη και είναι πάντα έτοιμα για χρήση.

Δημοφιλή παραδείγματα έξυπνων συμβολαίων είναι οι εφαρμογές δανεισμού (DeFi), οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές συναλλαγών, οι εφαρμογές crowdfunding και βασικά οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε που λειτουργεί και βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Το κρυπτονόμισμα Ethereum

Το blockchain του Etereum διαθέτει το δικό του κρυπτονόμισμα το ETH. Έχει σχεδιαστεί για να πληρώνονται οι εργασίες που γίνονται για την υποστήριξη του blockchain. Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν για απτά αγαθά και υπηρεσίες, σε αρκετές εταιρείες που το ETH γίνεται δεκτό. Επιπροσθέτως, το ΕΤΗ λειτουργεί και για τον μηχανισμό συναίνεσης του δικτύου (PoS) μέσω του staking.

Το ETH είναι σήμερα, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο νούμερο 2 της γενικής κατάταξης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το συνολικό του supply είναι άπειρο. Με άλλα λόγια δε θα σταματήσουν ποτέ να παράγονται νέα νομίσματα Ethereum. Ωστόσο, μετά από το merge του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο τρόπος παραγωγής του έγινε αποπληθωριστικός. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, το total supply του ETH είναι στα 122.373.863 νομίσματα.

Πρόβλεψη της τιμής του ΕΤΗ έως το έτος 2025

Σίγουρα υπάρχουν πολλές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ΕΤΗ στα επόμενα έτη. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε ένα μέσο όρο που προέρχεται από μεγάλα ειδησεογραφικά sites τα οποία εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη κομβικά σημεία του εκάστοτε project, την τεχνική ανάλυση καθώς και τη γενική παραδοχή ότι η αγορά των κρύπτο θα γνωρίσει μια σταδιακή εξέλιξη και μια ευρεία αποδοχή στα επόμενα έτη. Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα επόμενα έτη στο ενδεχόμενο κάποιου ’’Bull run’’ στην αγορά ή κάποιας πολύ μεγάλης εξέλιξης στο Ethereum, η τιμή του θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από τον μέσο όρο και να παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ισχύει και το αντίστροφο, δηλ. να παρουσιάσει μεγάλη πτώση, σε bear αγορά ή να προκύψει ένα πολύ αρνητικό γεγονός στο συγκεκριμένο.  Πριν απ’ όλα να αναφέρουμε ότι το All Time High της τιμής του ΕΤΗ ήταν τα $ $4,891.70 στα οποία και έφτασε το Νοέμβριο του 2021. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, η τιμή του είναι στα $1.600.

2023

Το merge του ETH αναμένεται να ανεβάσει σημαντικά την τιμή του το 2023. Έτσι η μέση τιμή του ETH για το 2023 θα μπορούσε να κυμανθεί στα $2.000 με τη μέγιστη να αγγίζει ακόμα και $2.400.

2024

Το merge του ΕΤΗ έκανε την παραγωγή του αποπληθωριστική, όπως προείπαμε, αλλά και “πράσινη”, δεδομένου ότι πλέον δεν χρειάζεται υπερβολική κατανάλωση ενέργειας για να δημιουργηθούν νέα νομίσματα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προσελκύσει κεφάλαια μεγαλοεπενδυτών προς το project. Ως εκ τούτου, η μέση τιμή του για του 2024 αναμένεται να κυμανθεί στα $3.200 με μέγιστη ακόμα και τα $3.700.

2025

Μέχρι το 2025 η υιοθέτηση του Ethereum από μεγάλα επενδυτικά funds, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες θα είναι θεαματική, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Επίσης, νέες συνεργασίες και αναβαθμίσεις του δικτύου αναμένεται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την χρησιμότητα του blockchain του ETH. Ως εκ τούτου, η μέση τιμή του ETH θα μπορούσε να αγγίξει τα $5.000 με τη μέγιστη να κυμαίνεται στα $5.200. Εάν ωστόσο υπάρξει κάποια μείωση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων η μέση τιμή για το 2025 θα μπορούσε να κυμανθεί και στα $4.700.

Πέραν του 2025

Προβλέψεις πέραν της επόμενη τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γενικά και του Ethereum πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την τιμή του ETH ακόμα και στα $30.000 έως το 2030.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, το ETH αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική κίνηση για μακροχρόνιους επενδυτές. Η επανάσταση που έφερε στην τεχνολογία blockchain προσέλκυσε και συνεχίζει να προσελκύει όχι μόνο επενδυτές αλλά και μεγάλες εταιρείες που θέλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αυτή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το ETH θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να φτάσει σε κεφαλαιοποίηση ακόμα και το Bitcoin.

Author Konstantinos