Ο Mr Binance παραθέτει έξι δεσμεύσεις για την σωστή λειτουργία των κεντρικών ανταλλακτηρίων

Konstantinos
29 Νοεμβρίου 2022
1100 Views
7N0VP20W86iSKJn8IEaJFovvkO  0zEIqJCW5xIV1mA

Η binance και ο ηγέτης της «CZ» μετά την κατάρρευση της FTX κάνει συνεχώς βήματα για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ανταλλακτήρια αλλά και γενικότερα στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Τον είδαμε να προτείνει ταμείο ανάκαμψης με σκοπό να βοηθήσει εταιρείες και projects που μπορεί να είναι κατά τα άλλα ισχυρά, αλλά μετά την καταρευση της FTX αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι νιώθει υποχρέωση μετά τα αρνητικά γεγονότα που προκλήθηκαν με την κατάρρευση της FTX να προτείνει, σύμφωνα πάντα με το δίκο του στυλ διοίκησης όπως είπε και ο ίδιος, κάποιες δεσμεύσεις που θα πρέπει να έχει η Binance αλλά και γενικότερα τα υπόλοιπα ανταλλακτήρια προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη με το κοινό τους. Τόνισε ότι ο κλάδος τον κρύπτο βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν θα πρέπει να αφήσουμε κάποιους κακόβουλους παράγοντες να χαλάσουν την φήμη του.                                    

Όπως είπε ο Changpeng Zhao, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια ως προς τις λειτουργίες των ανταλλακτηρίων και συγκεκριμένα η Binance θα πρέπει να είναι μπροστάρης σε αυτό. Πάντα θα πρέπει να προστατεύουμε τους χρήστες μας, τόνισε ο ίδιος. Δεν θα πρέπει ποτέ να γίνεται κακή διαχείριση των κεφαλαίων των χρηστών και πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα για να διατηρούνται ασφαλή τα κεφάλαια των χρηστών.

Ο δισεκατομμυριούχος  λοιπόν ηγέτης της Binance πρότεινε  έξι δεσμεύσεις που θα πρέπει να έχει η Binance, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ανταλλακτήρια απέναντι στους χρήστες τους για την ασφάλεια τους. Παρότρυνε και τα άλλα ανταλλακτήρια να προβούν και αυτά σε αυτές τις κινήσεις και να είναι πρόθυμοι οι ιδιοκτήτες τους να συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο με τον ίδιο τον κλάδο, την κοινότητα και τις ρυθμιστικές αρχές, αν χρειαστεί. Πάμε να δούμε ποιες είναι οι έξι αυτές αρχές που προτείνει ο CZ.

Σαν πρώτη αρχή ο CZ είπε ότι δεν θα πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο τα κεφάλαια των χρηστών στα ανταλλακτήρια. Τα κεφάλαια από τους χρήστες όπως είπε, δεν θα πρέπει ποτέ να είναι μέρος συναλλαγών ή επενδύσεων. Και θα πρέπει πάντα να παρέχονται ενημερώσεις ότι η αγορά των κρύπτο είναι μία αγορά που παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταβλητότητα.

Η δεύτερη αρχή είναι πως δεν θα πρέπει ποτέ τα ανταλλακτήρια να χρησιμοποιούν τα εγγενή Token ως πρόσθετη εγγύηση. Ο ίδιος είπε: ‘’Τα εγγενή Token είναι Token ανταλλακτηρίου τα οποία δημιουργούνται από την εταιρεία που διαχειρίζεται το ανταλλακτήριο. Τα εγγενή Token διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη λειτουργία των blockchain και διασφαλίζουν τα ισχυρά θεμέλια για το blockchain. Ένα υγιές εγγενές Token είναι η πηγή της ζωής ενός επιτυχημένου blockchain. Οι χρήστες πρέπει να μπορούν να εξαρτώνται με σιγουριά από το εγγενές Token στο οποίο βασίζεται το Blockchain που επέλεξαν. Πρέπει επίσης να υπάρχει ευρεία εναλλακτική χρησιμότητα’’.

Η Τρίτη αρχή είναι ότι θα πρέπει όλα τα ανταλλακτήρια να κοινοποιούν αποδεικτικό περιουσιακών στοιχείων ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Και συγκεκριμένα η Binance έχει αρχίσει ήδη να κοινοποιεί διάφορα στοιχεία για σημαντικές διευθύνσεις ψηφιακών πορτοφολιών, αλλά και μη ψηφιακών. Και όπως ανέφερε ο CZ  ‘’αυτό είναι μόνο η αρχή όσο εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός Merkle tree με αποδεικτικό κεφαλαίων, το οποίο θα κοινοποιηθεί  στην κοινότητα της Binance τις επόμενες εβδομάδες’’. Επίσης είπε ότι κάποιοι στον κλάδο το κάνουν ήδη, δηλ. να παρέχουν διαφάνεια και μπράβο σε όλους εκείνους, αλλά τώρα είναι ευκαιρία να το κάνουμε όλοι για να πάει μπροστά ο χώρος των κρύπτο.

Η τέταρτη αρχή είναι ότι θα πρέπει τα ανταλλακτήρια να διατηρούν ισχυρά αποθεματικά για περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης. Ανέφερε ότι η Binance δημιούργησε το ταμείο SAFU για περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων, με 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε αυτό αυτή τη στιγμή. Και πρέπει και τα άλλα ανταλλακτήρια να κάνουν αντίστοιχες ενέργειες, τόνισε ο CZ.

Σαν πέμπτη αρχή κατά τον CZ είναι να αποφεύγουν τα ανταλλακτήρια την υπερβολική μόχλευση. Είπε: ‘’Δεν είναι συνετό να αναλαμβάνουμε χρέος για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη. Πολύ απλά, υπάρχει υπερβολική μεταβλητότητα στα κρύπτο – γι’ αυτό και η κεφαλαιακή διάρθρωση της Binance είναι απαλλαγμένη από χρέη. Καλούμε τους εταίρους μας στον κλάδο να είναι εξίσου δημοσιονομικά συντηρητικοί’’. 

Έκτη και τελευταία αρχή είναι, τα ανταλλακτήρια να ενισχύουν και να επιβάλουν πρωτόκολλα ασφαλείας. Όπως ανέφερε ο CZ, ‘’λόγω της ταχέως εξελισσόμενης φύσης του κλάδου και των πρωτοκόλλων των έργων, υπάρχει η ανάγκη να διαμορφώσει ο κλάδος έναν καλύτερο συνασπισμό, ο οποίος θα συμφωνεί σε πρότυπα για την ποιότητα των μέτρων ασφαλείας για ανταλλακτήρια και έργα. Θα πρέπει να υπάρχει σημαντική συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου, για την υποστήριξη των ερευνών και της ανάκτησης κλεμμένων κεφαλαίων’’. Επίσης είπε: ‘’χρειαζόμαστε ένα καλύτερο πρόγραμμα εκκολαπτηρίου, για να εξοπλίσουμε νέα έργα με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς την περίπλοκη ροή των περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο το blockchain, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επενδύσουμε σε αναλύσεις στην αλυσίδα, για να διορθώσουμε τις αδυναμίες στα υπάρχοντα μοντέλα. Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια’’. Τέλος ανέφερε ότι όλα τα ανταλλακτήρια θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα KYC και AML.

Συμπεράσματα

Ο Mr Binance λοιπόν καλέι όλα τα ανταλλακτήρια να υιοθετήσουν αυτές τις αρχές, καθώς όπως ισχυρίζεται είναι ευθύνη όλων των ανταλλακτηρίων απέναντι στον κόσμο που τα εμπιστεύεται και τοποθετεί τα χρήματα του, τα οποία έχουν αποκτηθεί με κόπο. Σαν γενικός κανόνας για τον CZ είναι ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει η διαφάνεια, ώστε να καταλάβει ό κόσμος αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές ότι ο κλάδος είναι καθαρός και κάποιοι απατεώνες είναι απλά μεμονωμένα περιστατικά που λερώνουν το χώρο. Ο  ίδιος δηλώνει ανοιχτός σε κάθε μορφή επικοινωνίας σχετικά με αυτές τις αρχές που είναι για το καλό του κλάδου.

Author Konstantinos