Ο Do Kwon, ιδρυτής των Terraform Labs, συνελήφθει στο Μαυροβούνιο και αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη
Ο Do Kwon, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Terraform Labs, κατηγορήθηκε για οκτώ κατηγορίες απάτης από…
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση δοκιμαστικών πληρωμών με ψηφιακή τουρκική λίρα (CBDC). Οι πρώτες συναλλαγές στέφτηκαν με επιτυχία, αναφέρει το δελτίο τύπου στις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές για την ψηφιακή της λίρα θα συνεχιστούν το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το ξεκίνημα θα περιλαμβάνει περιορισμένης κλίμακας δοκιμαστικές πληρωμές με ενδιαφερόμενους φορείς τεχνολογίας, μέχρι να περάσει στη συνέχεια στο επόμενο στάδιο όπου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, θα επεκτείνει την Πλατφόρμα Συνεργασίας Ψηφιακής Τουρκικής Λίρας για τη συμμετοχή επιλεγμένων τραπεζών και εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Τα ευρήματα που θα προκύπτουν από αυτές τις δοκιμές θα κοινοποιηθούν στο κοινό μέσω μιας ολοκληρωμένης έκθεσης αξιολόγησης». Οι δοκιμές όπως προείπαμε θα κρατήσουν όλο το πρώτο τρίμηνο του 2023 και μόλις το όλο εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία θα περάσει στην επόμενη φάση που θα ακολουθήσει και αυτή μέσα στο έτος του 2023.
Οι επερχόμενες φάσεις θα διερευνήσουν «τη χρήση τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού στα συστήματα πληρωμών και την ενοποίηση αυτών των τεχνολογιών με συστήματα άμεσων πληρωμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι μελέτες για το οικονομικό και νομικό πλαίσιο της ψηφιακής τουρκικής λίρας και τις τεχνολογικές απαιτήσεις της θα τεθούν σε προτεραιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
Υπάρχουν αρκετές χώρες που βρίσκονται σε δοκιμαστικά στάδια έρευνας και κυκλοφορίας για τα δικά τους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από μία κεντρική τράπεζα (CBDC). Μερικές από αυτές είναι, το Ηνωμένο Βασίλειο (αποτελείται από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) που έχει ξεκινήσει τα σχέδια για μία ψηφιακή Λίρα και μάλιστα τον τελευταίο καιρό επιταχύνει τις διαδικασίες, η Ιαπωνία όπου σχεδίαζε ένα πείραμα CBDC με τις μεγάλες τράπεζες της χώρας, το Καζακστάν, όπου η κεντρική του τράπεζα έχει ολοκληρώσει όλες τις δοκιμές και δηλώνει πως είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει και επίσημα τα CBDC του τα επόμενα 3 χρόνια, καθώς και άλλες χώρες. Τέλος να αναφέρουμε ότι η Κίνα έχει περάσει για τα καλά στην επόμενη φάση και οι Κινέζοι πολίτες μπορούν εδώ και καρό να κάνουν κανονικά συναλλαγές με το ψηφιακό Γουάν Κίνας.
Το όλο εγχείρημα έχει αρκετούς υποστηρικτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι με τη δημιουργία του CBDC θα μειωθείι το κόστος των πληρωμών, ότι θα αποτελέσει αντίβαρο σε προσπάθειες υποκατάστασης του ευρώ από ιδιωτικές λύσεις, όπως π.χ. τα stablecoins, ότι θα βελτιώσει τις διασυνοριακές πληρωμές κ.α. Από την άλλη υπάρχουν και αρκετοί επικριτές που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε η υλοποίηση αυτού του σχεδίου να επιτρέπει στα κράτη να κατασκοπεύουν και να ελέγχουν τις δαπάνες των πολιτών.