Το Χονγκ Κονγκ στοχεύει να γίνει παγκόσμιος κόμβος Web3, με αρκετές εταιρείες κρυπτογράφησης να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα

Konstantinos
21 Μαρτίου 2023
885 Views
Hong Kong

Περισσότερες από 80 εταιρείες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ότι θέλουν να δημιουργήσουν καταστήματα στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, εταιρειών υποδομής blockchain, εταιρειών ασφάλειας δικτύων blockchain, πορτοφολιών εικονικών νομισμάτων και εταιρειών πληρωμών, σύμφωνα με τον Christopher Hui, Γραμματέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Υπουργείου Οικονομικών της περιοχής.

Μιλώντας στο Aspen Digital Web3 Investment Summit, ο Hui είπε ότι το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε καλή θέση ως κορυφαίος κόμβος για το Web3 στην Ασία και πέραν αυτής και ότι τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία και το Web3 έχουν μεγάλη σημασία για την πόλη.

Το Χονγκ Κονγκ επιθυμούσε να γίνει κέντρο για την καινοτομία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η φήμη του ως κόμβου fintech κλονίστηκε από τα lockdown του Covid-19 και τις προηγούμενες ρυθμιστικές καταστολές, που τρόμαξαν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτογράφησης. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η FTX, ένα αποτυχημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που κατηγόρησε το μπερδεμένο ρυθμιστικό πλαίσιο του Χονγκ Κονγκ για τη μετακίνησή του στις Μπαχάμες. Ωστόσο, το Χονγκ Κονγκ έκτοτε άνοιξε διαβουλεύσεις και έθεσε νέους κανόνες για να δώσει στους ιδιώτες επενδυτές πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με το Nikkei Asia, αρκετές κινεζικές εταιρείες κρυπτογράφησης εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να μετακομίσουν στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών εταιρειών τίτλων και τραπεζών που ενδιαφέρονται να επιτρέψουν στους πελάτες να διαπραγματεύονται Bitcoin και Ethereum σε αδειοδοτημένα ανταλλακτήρια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χονγκ Κονγκ (SFC) πρότεινε πρόσφατα η πόλη να επιτρέπει σε όλους τους τύπους επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των μικροεπενδυτών, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες συναλλαγών που παρέχονται από αδειοδοτημένους κατόχους εικονικών πλατφορμών διαπραγμάτευσης περιουσιακών στοιχείων.

Ενώ η κυβέρνηση της Κίνας ‘’κατέστρεψε’’ τα κρυπτονομίσματα το 2021 απαγορεύοντας την εξόρυξη Bitcoin, ο Hui βλέπει το Web3 ως την επόμενη εξέλιξη του Διαδικτύου, που βασίζεται σε blockchains, που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πιο αποκεντρωμένες, αποτελεσματικές και περιεκτικές πλατφόρμες που ωφελούν τους χρήστες και τους δημιουργούς. Πιστεύει επίσης ότι το Web3 θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για καινοτομία, επιχειρηματικότητα και κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι φιλοδοξίες του Χονγκ Κονγκ για την κρυπτογράφηση: Ανταγωνισμός και καινοτομία

 Η κίνηση του Χονγκ Κονγκ να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος κόμβος κρυπτογράφησης είναι σημαντική, δεδομένου ότι η πόλη είναι ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο στην Ασία. Οι προσπάθειές της να προσελκύσει εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να είναι ένα όφελος για τον κλάδο κρυπτογράφησης, καθώς θα παρείχε περισσότερες ευκαιρίες στις εταιρείες να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν. Θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει άλλες χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκά ρυθμιστικά μέτρα για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις για να γίνει παγκόσμιος κόμβος κρυπτογράφησης. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ρυθμιστική σαφήνεια, καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να είναι μια σχετικά νέα και μη ρυθμιζόμενη αγορά. Ενώ η ρυθμιστική αρχή του Χονγκ Κονγκ (SFC), έχει προτείνει νέους κανόνες για να δώσει στους ιδιώτες επενδυτές πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και επιβολής αυτών των κανόνων. Μια άλλη πρόκληση είναι ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες που επίσης διεκδικούν να γίνουν παγκόσμιοι κόμβοι κρυπτογράφησης, όπως η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. Αυτές οι χώρες έχουν ήδη καθιερωθεί ως κόμβοι fintech και έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο κρυπτογράφησης. Το Χονγκ Κονγκ επομένως θα χρειαστεί να προσφέρει κάτι μοναδικό και συναρπαστικό για να προσελκύσει εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και να τις κρατήσει μακριά από αυτούς τους ‘’μεγάλους παίκτες’’. Εάν λοιπόν το Χονγκ Κονγκ μπορέσει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και προσφέρει μοναδικές προτάσεις αξίας, θα μπορούσε να γίνει σημαντικός ‘’παίκτης’’ στον κλάδο κρυπτογράφησης.

Author Konstantinos