Το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ

Konstantinos
24 Οκτωβρίου 2022
942 Views
220630122754 bitcoin el salvador

Η 7η Σεπτεμβρίου 2021, θα είναι μια ημερομηνία που η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων θα θυμάται για πάντα. Ο λόγος είναι ότι την ημέρα αυτή το Ελ Σαλβαδόρ και ο πρόεδρός του Nayib Bukele υιοθέτησαν το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του κράτους, αγοράζοντας 200 BTC, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι το Ελ Σαλβαδόρ περνά στην ιστορία ως το πρώτο κράτος που αποδέχεται το Bitcoin σαν επίσημο νόμισμά του. Για ποιους λόγους όμως πάρθηκε αυτή η απόφαση και τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της χώρας;

Λίγα λόγια για το Ελ Σαλβαδόρ και για τον Πρόεδρό του

Η δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ (που στα Ισπανικά σημαίνει «ο Σωτήρας») είναι μια χώρα της κεντρικής Αμερικής. Η οικονομία της κυμαίνεται στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το ΑΕΠ της χώρας) και έχει πληθυσμό περίπου 6,8 εκατομμύρια κατοίκους. Όπως αντιλαμβανόμαστε, πρόκειται για μια φτωχή χώρα με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλό δημόσιο χρέος και ισχυρή εξάρτηση από εμβάσματα τα οποία και στέλνουν στις οικογένειές τους μετανάστες που εργάζονται σε άλλες χώρες. Το νόμισμα της χώρας είναι το δολάριο των ΗΠΑ.

Το κόμμα του 39χρονου Bukele, με την ονομασία Nuevas Ideas (Νέες Ιδέες), δημιουργήθηκε το 2018 και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 2019, με ποσοστό 52% και το 2021 κέρδισε και στις νομοθετικές εκλογές με το 73% των ψήφων! Αυτό σημαίνει ότι έχει την πλήρη αυτοδυναμία του Κονγκρέσου της χώρας και μπορεί εύκολα να περάσει τα νομοσχέδια που επιθυμεί.

Η υλοποίηση του εγχειρήματος

Τον Ιούνιο του 2021, ο Nayib Bukele, εξέπληξε τον κόσμο με την ανακοίνωση ότι η χώρα θα υιοθετούσε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, ισχυριζόμενος ότι η κίνηση αυτή θα φέρει τεράστιο όφελος στην οικονομική ανάπτυξή της μέσω των επενδύσεων στην καινοτομία της blockchain τεχνολογίας στην οποία και η χώρα θα μπορούσε να πρωτοστατήσει.

Όπως προαναφέραμε, το νόμισμα της χώρας είναι το δολάριο των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να είναι, μαζί με το Bitcoin. Το νομοσχέδιο που συντάχθηκε, υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις της χώρας να δέχονται και το BTC ως μέσο συναλλαγής. Όσον αφορά τους πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα κάνουν τις συναλλαγές τους με δολάρια ή Bitcoin και φυσικά αυτό αφορά και τις συναλλαγές από και προς το επίσημο κράτος του Ελ Σαλβαδόρ, όπως για παράδειγμα την αποπληρωμή φόρων.

Σε μια προσπάθεια να εκλαϊκεύσει και να τακτοποιήσει τη χρήση του BTC, η κυβέρνηση έδωσε στους πολίτες οικονομικά κίνητρα για να κατεβάσουν μια ειδική εφαρμογή κρυπτονομισμάτων, το Chivo Wallet, το οποίο και κατασκεύασε με τη βοήθεια της Strike, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στην κατασκευή ψηφιακών εφαρμογών. Όσοι το κάνουν, παίρνουν ως ανταμοιβή $30 δολάρια σε BTC. Επίσης, όσοι αγοράζουν βενζίνη με BTC θα έχουν μια μικρή έκπτωση. Τα μισά νοικοκυριά της χώρας κατέβασαν την εφαρμογή όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το Bitcoin. Οι κάτοικοι δεν χρειάζονταν τραπεζικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα για να κάνουν συναλλαγές με το Chivo Wallet, μόνο ένα κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση στο διαδίκτυο, κάτι που έχουν τα δύο τρίτα των κατοίκων.

Ένα άλλο προνόμιο είναι ότι οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς χρέωση. Αν και η χρήση ενός Bitcoin ATM μπορεί να δημιουργήσει χρεώσεις έως και 20% του ποσού της συναλλαγής, με το Chivo οι συναλλαγές και οι μετατροπές από Bitcoin σε δολάρια καθώς και οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ της Chivo δεν θα επιβαρύνονται με καμία χρέωση.

Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αναπτυξιακή Τράπεζα του Ελ Σαλβαδόρ, ως κάλυψη για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από την μεταβλητότητα του BTC, που ενδεχομένως να πλήξει τους εμπόρους.

Οι προσδοκίες

Θεωρητικά, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, είναι ιδανικοί υποψήφιοι για υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της βασίζονται αποκλειστικά σε μετρητά και όχι σε πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Περίπου το 70% των νοικοκυριών δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό και σχεδόν το 90% δεν χρησιμοποιεί mobile banking. Μια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να γίνει η οικονομία πιο προσβάσιμη.

Όπως προαναφέραμε, μεγάλο μέρος της οικονομίας του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται σε εμβάσματα. Σκεφτείτε πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν οι μετανάστες, που μπορεί να εργάζονται στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και αλλού, από τα έξοδα που πληρώνουν για να αποστείλουν χρήματα στις οικογένειές τους. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο του BTC για τα εμβάσματα θα κάνουν τις συναλλαγές τους πολύ φθηνότερα αλλά και πολύ πιο άμεσα.

Τέλος, να αναφέρουμε πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όποιος επενδύσει τουλάχιστον 3 Bitcoin, θα έχει και το δικαίωμα να πάρει την υπηκοότητα της χώρας και αν θέλει να μετακομίσει σε αυτή. Μάλιστα πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές του BTC έχουν εκφράσει, μέσω των social media, ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά να το κάνουν.

Οι αντιδράσεις

Αν και σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο που συντάχθηκε για την υιοθέτηση του Bitcoin αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό τόσο από τους υποστηρικτές του Bitcoin παγκοσμίως, όσο και από την πλειονότητα των πολιτών του Ελ Σαλβδόρ (όπως αποδεικνύεται από το ποσοστό των πολιτών που κατέβασαν το Chivo Wallet), υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν το όλο εγχείρημα με σκεπτικισμό. Ιδιαίτερα οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και κάποια πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φέρει μακροοικονομική αστάθεια στην τοπική οικονομία.

Είναι πιθανόν το ΔΝΤ να ασκήσει πιέσεις γι αυτή την απόφαση της χώρας, δεδομένου ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει αιτηθεί δάνειο για να αντιμετωπίσει της επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19. Επιπροσθέτως, αντιδράσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν και από τις ΗΠΑ διότι, όπως αντιλαμβανόμαστε, από τη στιγμή που το νόμισμα του κράτους είναι το δολάριο, αυτό θα “απειληθεί” κατά κάποιο τρόπο από την υιοθέτηση του Bitcoin. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στις 8 Ιουνίου 2021, δηλαδή λίγο μετά από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των σκέψεων του Bukele για το θέμα, ανακοίνωσε ότι το Bitcoin «μοιάζει να είναι απάτη». Βέβαια ανάφερε επίσης ότι είναι ένα νόμισμα που θα μπορούσε να απειλήσει το δολάριο.

Εν κατακλείδι, η όλη κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ προκάλεσε το ενδιαφέρον και των επενδυτών, αλλά και άλλων μικρών χωρών με φτωχή οικονομία. Είναι σίγουρο ότι πολλά βλέμματα είναι στραμμένα προς την προσπάθεια της χώρας, με τους bitcoiners να πανηγυρίζουν ήδη για τη μεγάλη αυτή εξέλιξη.

Author Konstantinos