Τι είναι το Metaverse.; Τι αλλαγές αναμένεται να φέρει;

Konstantinos
22 Νοεμβρίου 2022
1052 Views
metaverse

Πολλοί ίσως να έχετε ακούσει τον όρο Metaverse (στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως μετα-σύμπαν), ο οποίος μάλιστα έγινε ευρέως γνωστός μετά τη μετονομασία του Facebook σε Meta, τον Οκτώβριο του 2021. Τι ακριβώς όμως είναι το Metaverse; Τι αλλαγές αναμένεται να φέρει στις ζωές μας και πώς λειτουργεί; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω.

Τι είναι το Metaverse;

Το Metaverse είναι μια ψηφιακή πραγματικότητα που συνδυάζει πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτυακού παιχνιδιού, της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), της εικονικής πραγματικότητας (VR) και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό να επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους εικονικά. Η επαυξημένη πραγματικότητα αφορά οπτικά στοιχεία, ήχο και άλλες αισθητηριακές εισροές του πραγματικού κόσμου, για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Αντίθετα, η εικονική πραγματικότητα είναι εξ ολοκλήρου φτιαχτή – ψεύτικη και ενισχύει τη φαντασία των χρηστών.

Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Neal Stephenson επινόησε τον όρο Metaverse στο μυθιστόρημά του Snow Crash, το 1992. Στο βιβλίο του, τα ανθρώπινα είδωλα και οι πράκτορες λογισμικού αλληλεπιδρούν σε έναν τρισδιάστατο εικονικό χώρο.

Ποια θα είναι η χρήση του Metaverse;

Σε γενικές γραμμές είναι λιγάκι ασαφές ακόμα για το ποιος θα είναι ακριβώς ο σκοπός λειτουργίας του Metaverse. Πέραν από την εφαρμογή του σε παιχνίδια και άλλα μέσα διασκέδασης και κοινωνικής δικτύωσης, πολλές εταιρείες οραματίζονται επίσης κάποιο είδος νέας ψηφιακής οικονομίας, όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν, να αγοράζουν και να πουλούν αγαθά μέσω του Metaverse. Επίσης, μέσω αυτού θα μπορεί ο χρήστης να συναλλάσσεται με εικονικά αντικείμενα όπως ρούχα ή αυτοκίνητα από τη μια πλατφόρμα στην άλλη. Οι νέες τεχνολογίες, όπως τα NFT και τα κρυπτονομίσματα, μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, σε έναν εικονικό κόσμο.

Οι περισσότεροι ειδικοί της τεχνολογίας συμφωνούν ότι το Metaverse είναι ένα τεράστιο δίκτυο όπου τα άτομα μέσω των avatar τους (με τον όρο avatar εννοούμε τον ψηφιακό σας άνθρωπο που θα έχετε στο Metaverse) μπορούν να αλληλεπιδράσουν κοινωνικά και επαγγελματικά, να επενδύσουν, να παρακολουθήσουν μαθήματα, να εργαστούν και να ταξιδέψουν σε τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα.

Καθώς το Metaverse μεγαλώνει, ενδέχεται να δημιουργήσει διαδικτυακούς χώρους όπου οι αλληλεπιδράσεις των χρηστών είναι περισσότερο πολυδιάστατες από ότι υποστηρίζει η τρέχουσα τεχνολογία. Με απλά λόγια, το Metaverse θα επιτρέψει στους χρήστες να υπερβαίνουν την απλή θέαση ενός ψηφιακού περιεχομένου. Θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα χώρο όπου ο ψηφιακός και ο πραγματικός κόσμος συγκλίνουν.

Το ερώτημα πολλών ανθρώπων είναι τι όφελος θα έχει το Metaverse στην πραγματική ζωή, πέραν της ψηφιακής. Για την καλύτερη κατανόηση του όλου πράγματος μπορούμε να φέρουμε το ακόλουθο παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι είστε ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υποδημάτων. Θα μπορείτε εάν θέλετε να έχετε και ένα ψηφιακό κατάστημα σε μια πλατφόρμα του Metaverse και να παρουσιάζετε τα προϊόντα σας εκεί, με τρόπο απολύτως ρεαλιστικό, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας.

Η όλη σκέψη όμως δε σταματά εκεί. Ως ιδιοκτήτης του καταστήματος υποδημάτων, θα μπορείτε, μέσω του Metaverse, να κάνετε απευθείας συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες όπως ας πούμε η Nike ή η Adidas, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) τα οποία ήδη λειτουργούν με επιτυχία, βασιζόμενα στη τεχνολογία blockchain. Ως εκ τούτου, εάν ένα avatar αγοράσει από το κατάστημά σας τα νέα ψηφιακά υποδήματα της Nike θα έχει έκπτωση αν αγοράσει τα ίδια υποδήματα και στην πραγματικότητα. Αυτό το εκπτωτικό προνόμιο μπορεί να το έχετε εσείς και άλλοι 5 έμποροι σε όλον τον πλανήτη, χωρίς καν να χρειαστεί να επικοινωνήσετε ποτέ με την ίδια την Nike.

Φυσικά υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι οραματιστές που ισχυρίζονται ότι μέσω της ανάπτυξης του Web 3.0, της Blockchain τεχνολογίας, του Metaverse, της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, θα μπορεί ένας γιατρός που βρίσκεται στις ΗΠΑ να εκτελέσει μια χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα!

Facebook και Metaverse

Τον Ιούλιο του 2021, ο Mark Zuckerberg μίλησε με τον δημοσιογράφο Casey Newton για το Metaverse και τις αλλαγές που οραματιζόταν για το Facebook. Στη συνέχεια άρχισαν να φουντώνουν φήμες στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 για αλλαγή επωνυμίας του Facebook. Ανώνυμες πηγές ανέφεραν στο “The Verge” ότι μια ανακοίνωση θα ερχόταν σύντομα σχετικά με το θέμα αυτό. Έτσι κι έγινε. Το Facebook μετονομάστηκε σε Meta.

Η Meta λοιπόν πλέον, μίλησε για το Metaverse, σε ένα δελτίο τύπου στις 17 Οκτωβρίου 2021. Ανέφερε ότι το metaverse είναι μια νέα φάση διασυνδεδεμένων εικονικών εμπειριών που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Στην καρδιά του βρίσκεται η ιδέα ότι με τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης αίσθησης της εικονικής παρουσίας, μπορεί να αλλάξει η αλληλεπίδραση των χρηστών στο διαδίκτυο.

Το ενδιαφέρον για το Metaverse αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς οι επενδυτές και οι εταιρείες θέλουν να είναι μέρος του όλου εγχειρήματος που θα μπορούσε να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην τεχνολογική εξέλιξη. Το Metaverse “θα είναι ένα μεγάλο επίκεντρο (του Facebook) και νομίζω ότι αυτό θα είναι απλώς ένα μεγάλο μέρος του επόμενου κεφαλαίου για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το διαδίκτυο, μετά από το διαδίκτυο για τα κινητά τηλέφωνα και νομίζω ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο και για την εταιρεία μας”, είπε ο Zuckerberg στο “The Verge”, πριν ανακοινωθεί η αλλαγή του ονόματος.

Συμπεράσματα

Μπορεί πολλά από τα παραπάνω να ακούγονται για κάποιους σενάρια βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Όμως ήδη έχουν αρχίσει να συμβαίνουν και να χτίζονται. Σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος στη δεκαετία του ’80 εάν του παρουσιάζανε ένα smart phone και τις δυνατότητες που θα μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον!

Η Meta ορίζει το metaverse ως “ένα σύνολο εικονικών χώρων όπου μπορείτε να δημιουργήσετε και να εξερευνήσετε αλληλεπιδρώντας με άλλα άτομα που δεν βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο με εσάς”. Αν και η τεχνολογία Metaverse απέχει ακόμα από την πλήρη υλοποίησή της, αναμένεται τελικά να είναι ένα μέρος όπου θα μπορείτε να εργαστείτε, να παίξετε, να μάθετε, να δημιουργήσετε, να ψωνίσετε και να αλληλεπιδράσετε με φίλους σε ένα εικονικό, διαδικτυακό περιβάλλον.

Οι υποστηρικτές του Metaverse, όπως προείπαμε, θεωρούν την ιδέα ως το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του διαδικτύου. Η Meta, για παράδειγμα, έχει ήδη επενδύσει στο AR και το VR, αναπτύσσοντας προϊόντα όπως τα ακουστικά Oculus VR. Άλλωστε τα γυαλιά AR και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες βρίσκονται ήδη στα σκαριά.

Author Konstantinos