‘’The Merge’’ Η μεγαλύτερη αναβάθμιση του Ethereum είναι γεγονός!

Konstantinos
15 Σεπτεμβρίου 2022
1198 Views
Ethereum e1663394419830
Τι είναι; – Τι σημαίνει για το μέλλον του project;

Ένα σημαντικό γεγονός που περίμενε από καιρό η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων ολοκληρώθηκε σήμερα (15 Σεπτεμβρίου 2022). Φυσικά αναφερόμαστε στο merge του blockchain του Ethereum.  Η λέξη “merge” μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως “συγχώνευση”. Οι επενδυτές θεωρούν ότι αυτή η αναβάθμιση θα μπορούσε να ενισχύσει την τιμή του ETH μακροπρόθεσμα αλλά και να συμπαρασύρει σε άνοδο τις τιμές όλων των κρυπτονομισμάτων, αλλάζοντας σημαντικά και προς το καλύτερο το μέλλον της αγοράς.

Τι είναι όμως το Ethereum merge; Τι αλλάζει στο blockchain του Ethereum; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω, με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο μπορούμε.

Τι είναι το merge;

Από την ίδρυσή του, το δίκτυο του Ethereum λειτουργούσε με τον μηχανισμό συναίνεσης PoW (proof of work), όπως και το Bitcoin. Για όσους δε το γνωρίζουν, να αναφέρουμε ότι το proof of work ή PoW, είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης που αξιοποιεί ένα δίκτυο υπολογιστών, που ονομάζονται miners (εξορύκτες), οι οποίοι επαληθεύουν τις συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο, με αντάλλαγμα ανταμοιβές κρυπτονομισμάτων. Με άλλα λόγια απαιτείται υπολογιστική ισχύ για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, ούτως ώστε να δημιουργηθεί το επόμενο μπλοκ στην blockchain αλυσίδα.

Η κύρια αλλαγή που επιφέρει το Ethereum merge λοιπόν, είναι η μετάβαση από τον μηχανισμό συναίνεσης PoW στον μηχανισμό συναίνεσης PoS (proof of stake). Το proof of stake ή PoS, είναι ένας άλλος μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιείται από τα blockchain για να διασφαλίσουν ότι τα σωστά δεδομένα αποθηκεύονται στο δίκτυο. Με αυτή τη διαδικασία δεν χρειάζονται οι miners, όπως στο PoW. Στις block αλυσίδες που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική, οι συμμετέχοντες καταθέτουν – κλειδώνουν ένα ποσό κρυπτονομισμάτων στο δίκτυο (η διαδικασία ονομάζεται “staking”). Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η κεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου νομίσματος. Όσοι κλειδώνουν τα νομίσματά τους (ονομάζονται validators) ανταμείβονται με νέα κρυπτονομίσματα διότι με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουν στην δημιουργία νέων blocks (δηλαδή στην ουσία νέων νομισμάτων).

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η μετάβαση του Ethereum σε PoS αφαιρέσει την ανάγκη για εξορύκτες (miners). Αντίθετα, απαιτεί από τους χειριστές των κόμβων να κλειδώσουν (να κάνουν stake) τουλάχιστον 32 ETH, ως εγγύηση για να γίνουν επικυρωτές (validators) του δικτύου και να κερδίσουν ανταμοιβές σε κρυπτονομίσματα ETH.

Η διαδικασία αυτή έχει αυτομάτως ως αποτέλεσμα τα παρακάτω:

– Περισσότερη αποκέντρωση για το δίκτυο.

– Πιο γρήγορες επιβεβαιώσεις συναλλαγών.

– Περισσότερο από 99% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας από τους επικυρωτές των κόμβων, από τη στιγμή που δε χρειάζεται πλέον να γίνεται mining για την παραγωγή νέων Ethereum.

– Δυνατότητα προσθήκης περισσότερων λύσεων για την κλιμάκωση του δικτύου (δηλαδή συνεργασίες με άλλα δίκτυα καθώς και λύσεις για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργούνταν λόγω της ευρείας υιοθέτησης του δικτύου).

– Αυξημένη ασφάλεια για τις συναλλαγές που γίνονται στο δίκτυο.

– Κάνει την παραγωγή του ETH αποπληθωριστική.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι αν είστε κάτοχος Ethereum δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα λόγω του merge. Προσοχή στις απάτες! Υπάρχουν διάφοροι επιτήδειοι οι οποίοι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους κατόχους ETH λέγοντάς τους για παράδειγμα ότι πρέπει να τα ανταλλάξουν τα ETH τους με την νέα μορφή του κρυπτονομίσματος, λόγω του merge. Απώτερος σκοπός τους φυσικά είναι να σας κλέψουν τα ETH σας με διάφορους τρόπους.

Πώς θα δουλεύει το PoS;

Αναφέραμε παραπάνω ότι η παραγωγή του ETH με το PoS θα γίνει αποπληθωριστική. Ας το εξηγήσουμε λιγάκι παραπάνω αυτό. Πριν από το merge, με την διαδικασία PoW, εξορύσσονταν περίπου 13.000 νέα Ethereum την ημέρα. Με τη μετάβαση στο PoS, αυτός ο αριθμός υπολογίζεται ότι θα μειωθεί σε περίπου 1.600 Ethereum την ημέρα. Αυτή είναι μια μείωση της τάξεως του 90%, πράγμα που προκαλεί σημαντική επιβράδυνση στην πληθωριστική παραγωγή του Ethereum. Εν κατακλείδι, η διαδικασία αυτή θα κάνει το Ethereum πιο σπάνιο.

Συγκεκριμένα, όπως προαναφέραμε, για να επιλεγεί κάποιος ως επικυρωτής συναλλαγών για το δίκτυο του Ethereum, θα πρέπει να κλειδώσουν τουλάχιστον 32 ETH, με ένα έξυπνο συμβόλαιο (smart contract), ως εγγύηση. Αυτά τα Ethereum θα κλειδωθούν έως ότου μια μελλοντική αναβάθμιση του δικτύου επιτρέψει τις αναλήψεις των κλειδωμένων ETH.

Ενώ ορισμένες μπλοκ αλυσίδες που δουλεύουν με την διαδικασία PoS δίνουν ανάλογες ανταμοιβές στους χρήστες που κλειδώνουν μεγαλύτερο ποσό κρυπτονομισμάτων, το Ethereum χειρίζεται τις ανταμοιβές με μια τυχαία “λοταρία” για να επιλέξει ποιος από τους επικυρωτές θα δημιουργήσει ένα νέο μπλοκ που θα προστεθεί στο blockchain. Με αυτόν τον τρόπο το Ethereum καταφέρνει να αποτρέψει τους επικυρωτές να ξεκλειδώσουν και να ρευστοποιήσουν τα ETH τους, όταν αυτό επιτραπεί από το δίκτυο. Με άλλα λόγια, αν η ανταμοιβή προς τους επικυρωτές ήταν σταθερή, τότε θα μπορούσαν για παράδειγμα να υπολογίσουν ότι κλειδώνοντας 32 ETH θα πάρουν ως ανταμοιβή ένα συγκεκριμένο ποσό σε 3 μήνες και στη συνέχεια θα ξεκλειδώσουν τα ETH τους για να τα ρευστοποιήσουν.

Όσοι δεν κατέχουν 32 Ethereum αλλά επιθυμούν να κλειδώσουν τα ETH τους, μπορούν να το κάνουν μπαίνοντας σε μια ομάδα staking (staking pool). Μια ομάδα staking συνδυάζει τις καταθέσεις πολλών ατόμων για να κλειδώσει τα απαιτούμενα 32 ETH για έναν κόμβο επικύρωσης Ethereum. Οι ανταμοιβές μπλοκ από αυτόν τον κόμβο μοιράζονται στη συνέχεια σε αναλογία ανά μεμονωμένο λογαριασμό, σύμφωνα με τα κατατεθέν ETH του καθενός. Τα μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, επιτρέποντας στους χρήστες να κλειδώσουν μικρά ποσά με αντάλλαγμα ένα σταθερό ποσό ανταμοιβών σε ETH.

Τι σημαίνει το merge για το μέλλον του Ethereum;

Όπως προαναφέραμε, τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται με το merge στο δίκτυο του Ethereum είναι πολλά, με σημαντικότερο το γεγονός ότι η παραγωγή του θα γίνει αποπληθωριστική. Όπως, αντιλαμβάνεστε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αύξηση στην τιμή του Ethereum σε βάθος χρόνου.

Κάτι όμως εξαιρετικά σημαντικό είναι το ότι η παραγωγή του Ethereum πλέον δεν απαιτεί την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για τα PoW blockchain δίκτυα, όπως αυτό του Bitcoin. Η εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον εξ ορισμού, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τους μεγαλοεπενδυτές και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εισέρχονται σταδιακά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αναλογιστείτε ότι μια μεγάλη επενδυτική εταιρεία που θα επιθυμούσε να βάλει τα κεφάλαιά της σε blockchain projects, δε θα ήθελε να έχει τη “στάμπα” πως επενδύει σε ένα προϊόν του οποίου η παραγωγή καταναλώνει υπερβολική ενέργεια.

Βάσει των παραπάνω, η τιμή του Ethereum αναμένεται στο μέλλον να εκτιναχθεί. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως το ETH θα ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση ακόμα και το Bitcoin.

Εν κατακλείδι, το merge του Ethereum είναι το πρώτο σημαντικό βήμα από μια σειρά αναβαθμίσεων του δικτύου που αναμένεται να γίνουν, με κύριο στόχο την σταδιακή αύξηση της αποδοτικότητάς του και την μείωση των τελών συναλλαγής που αυτό χρεώνει. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι το ETH θα συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς για το χώρο των κρυπτονομισμάτων, πρωτοπορώντας στις εξελίξεις της blockchain τεχνολογίας.

Author Konstantinos