Ο τέως «Βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο

Konstantinos
4 Ιανουαρίου 2023
1015 Views
000 32NG46R

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, εμφανίστηκε την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη και δήλωσε αθώος για όλες τις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει σχετικά με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και του hedge fund Alameda. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι πήρε τα χρήματα των πελατών της FTX, τις καταθέσεις τους δηλαδή σε κρυπτονομίσματα και τα χρησιμοποίησε για άλλους δικούς του σκοπούς χωρίς προφανώς την συγκατάθεσή τους. Χρήματα με τα οποία όπως μάθαμε χρηματοδοτούσε την επίσης δική του εταιρεία, Alameda Research, ώστε να πληρώνει τα επιχειρηματικά του σχέδια, να αγοράζει πολυτελή ακίνητα, και να κάνει πολιτικές δωρεές. Ο SBF κατηγορείται για απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Ως ημερομηνία δίκης ορίστηκε η 2 Οκτωβρίου και φαίνεται να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις απάτης τα τελευταία χρόνια. Ο Sam Bankman-Fried, αντιμετωπίζει οκτώ ποινικές διώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε 115 χρόνια φυλάκιση εάν καταδικαστεί. Ο SBF να αναφέρουμε ότι αυτή τη φορά εμφανίστηκε φορώντας σακάκι πουκάμισο και γραβάτα, καθώς μας είχε συνηθίσει σε T-shirts και βερμούδες όπου εμφανιζόταν. Σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο, προφανώς θέλει να δείξει σοβαρότητα ενώπιων του δικαστηρίου.
Ο Sam Bankman να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνει αθώος δημόσια, το είχε κάνει και στο συνέδριο Dealbook στο CNBC, όπου ισχυρίστηκε ότι «Δεν προσπάθησα να διαπράξω απάτη σε βάρος κανενός»


Ο Sam Bankman-Fried συνελήφθη στις Μπαχάμες στις 12 Δεκεμβρίου, αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν ποινικές κατηγορίες εναντίον του. Ο SBF ήταν να προφυλακιστεί αλλά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος πριν λίγες ημέρες από το δικαστήριο. Η απόφαση της αποφυλάκισης του προβλέπει μια συμφωνία πληρωμής εγγύησης ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία βάσει της οποίας αφέθηκε ο Bankman Fried ελεύθερος είναι μία “εγγύηση εμφάνισης” (“appearance bond”), όπως ονομάζεται από τις αμερικανικές αρχές. Όπου πρόκειται για μια υπόσχεση που προϋποθέτει πως ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί στο δικαστήριο όταν έρθει η ώρα της δίκης (εξ ου και η ονομασία της ως “εγγύηση εμφάνισης”). Μέρος αυτής της ‘’συμφωνίας’’ ήταν και κάποιοι περιορισμοί που του επιβλήθηκαν, όπως η απαγόρευσή του έξω από τη χώρα, συγκεκριμένο ύψος στις προσωπικές του δαπάνες, στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες κ.α. μέχρι να έρθει ή ώρα της δίκης. Επίσης μέχρι τότε θα πρέπει να φοράει και ’’ηλεκτρονικό βραχιολάκι’’. Για να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία έπρεπε να κατατεθεί μόνο το 10% του συνολικού ποσού της εγγύησης. Έτσι εάν ο Bankman Fried δεν συμμορφωθεί με τους περιορισμούς ή δεν εμφανιστεί στη δίκη του, τότε τα $250.000 (το 10% της συνολικής εγγύησης) θα του χρεωθούν αυτομάτως και το πρώτο στοιχείο που θα κατασχεθεί σε αυτήν την περίπτωση θα είναι είναι το σπίτι των γονιών του στο Palo Alto.


Δύο από τους πρώην συνεργάτες του, η Caroline Ellison, η οποία ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research και ο συνιδρυτής της FTX, Gary Wang, παραδέχτηκαν την ενοχή τους για εξαπάτηση πελατών στην πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης και πλέον συνεργάζονται με τις αρχές για την υπόθεση.

Author Konstantinos