Νέα εθνική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή θα ιδρυθεί στην Κίνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Konstantinos
8 Μαρτίου 2023
880 Views
1917855 e1672176753887

Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας εθνικής χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής ως μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής αναμόρφωσης Σύμφωνα με το παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κινεζική κυβέρνηση στις 7 Μαρτίου ανακοίνωσε σχέδια για την κατάργηση της  τρέχουσας Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας (CBIRC) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε μια νέα διοίκηση. Η νέα χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή θα ενισχύσει τη θεσμική εποπτεία, την εποπτεία των συμπεριφορών και την εποπτεία των λειτουργιών. Το σχέδιο θα ψηφιστεί από το νομοθετικό σώμα στις 10 Μαρτίου.

Επί του παρόντος, ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Κίνας εποπτεύεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), την CBIRC και τη Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών. Η νέα χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή θα αντικαταστήσει τη CBIRC και θα αναλάβει ορισμένες λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την έκκληση για μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Κίνας Xi Jinping, για τους κομματικούς και κρατικούς θεσμούς στην Κίνα. Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία γραφείου για την κοινή χρήση και την ανάπτυξη πόρων δεδομένων, το οποίο θα αντικαταστήσει εν μέρει τα καθήκοντα του τρέχοντος Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Υποθέσεων Κυβερνοχώρου.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο κρυπτογράφησης, αν και ένας πρώην σύμβουλος της PBOC κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές στο Πεκίνο να επανεξετάσουν τη σκληρή απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων τον Φεβρουάριο.Το 2021, η Κίνα απαγόρευσε σχεδόν όλες τις συναλλαγές κρυπτογράφησης, αλλά ξόδεψε εκατομμύρια για να αναπτύξει το δικό της ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC), το ψηφιακό γουάν. Το έργο ψηφιακού γιουάν ενσωμάτωσε πρόσφατα νέα λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων και νέες περιπτώσεις χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς τίτλων και πληρωμών εκτός σύνδεσης. Στις 8 Φεβρουαρίου, η Κίνα ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Καινοτομίας Τεχνολογίας Blockchain, ενός κρατικού ιδρύματος που στοχεύει να επιταχύνει τη βιομηχανία της χώρας μέσω της τεχνολογίας blockchain.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη δέσμευση της Κίνας για χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση

Η νέα εθνική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Κίνας και υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας να μεταρρυθμίσει τους κυβερνητικούς θεσμούς της. Η νέα διοίκηση αναμένεται να ενισχύσει την εποπτεία και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οδηγώντας ενδεχομένως σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στον κλάδο. Ωστόσο, η έλλειψη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τον κλάδο κρυπτογράφησης είναι αξιοσημείωτη, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας της Κίνας στην καταστολή των συναλλαγών κρυπτογράφησης. Μένει να δούμε πώς θα προσεγγίσει η νέα διοίκηση τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, αλλά η ανάπτυξη του ψηφιακού γιουάν υποδηλώνει ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τις δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων. Συνολικά, τα σχέδια της Κίνας για μια νέα εθνική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή αποτελούν σημαντική εξέλιξη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας και θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η επιτυχία της νέας διοίκησης θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να ρυθμίζει αποτελεσματικά τον τομέα και να διατηρεί σταθερότητα και ασφάλεια ενόψει των μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών.

Author Konstantinos