Η Γερμανία αγκαλιάζει το Blockchain για να φέρει επανάσταση στις κεφαλαιαγορές και να υποστηρίξει τις startups

Konstantinos
7 Απριλίου 2023
968 Views
Christian Lindner

Η Γερμανία πρόκειται να φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των κεφαλαιαγορών μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικών τίτλων σε blockchain. Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για πιο ευνοϊκούς κανονισμούς για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται με χρηματοοικονομική καινοτομία στη χώρα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του «Future Finance Act» που εισήχθη από το υπουργείο Οικονομικών στις 5 Απριλίου.

Η κίνηση στοχεύει στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για νεοφυείς επιχειρήσεις και επενδυτές στη χώρα και να μειώσει το ελάχιστο κεφάλαιο αγοράς για αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) από 1,25 εκατ. ευρώ (1,37 εκατ. δολάρια) σε 1 εκατ. ευρώ (1,1 εκατ. δολάρια). Στόχος της Γερμανίας είναι να δημιουργήσει μία πιο σύγχρονη και αποτελεσματική κεφαλαιαγορά για να κινητοποιήσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για μελλοντικές επενδύσεις. Η νομοθεσία στοχεύει επίσης στη διευκόλυνση της μεταφοράς κρυπτονομισμάτων μεταξύ διαφορετικών πορτοφολιών, ανταλλακτηρίων ή πλατφορμών, διευκολύνοντας τις νεοφυείς και τις μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 500 άτομα και με έσοδα κάτω από 100 εκατομμύρια ευρώ (109 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε δήλωσή του: “Θέλουμε να κάνουμε τη Γερμανία κορυφαία τοποθεσία για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες ανάπτυξης. Γι’ αυτό βελτιώνουμε την πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά και διευκολύνουμε την άντληση ιδίων κεφαλαίων. Μικρές και μεσαίες εταιρείες θα ωφεληθούν επίσης από αυτό».  

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain και τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει στην κεφαλαιαγορά. Η έκδοση ηλεκτρονικών τίτλων σε blockchain θα καταστήσει ευκολότερη και ασφαλέστερη τη διαπραγμάτευση τίτλων. Θα εξαλείψει τους μεσάζοντες και θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται στη διαδικασία. Θα παρέχει επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια, καθώς όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται σε ένα αποκεντρωμένο καθολικό που δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να παραβιαστεί. Η νομοθεσία στοχεύει επίσης στη διευκόλυνση των επενδύσεων από θεσμικούς παράγοντες σε νεοφυείς επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, βοηθώντας τις να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η κίνηση της Γερμανίας να δημιουργήσει ένα πιο φιλόξενο ρυθμιστικό περιβάλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία μιας κουλτούρας καινοτομίας και ανάπτυξης στη χώρα.

Η πρωτοβουλία της Γερμανίας, έρχεται σε μια στιγμή που τα μέλη της G7 εργάζονται για αυστηρότερους κανονισμούς για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την καινοτομία και την ανάπτυξη. Η νέα ατζέντα της G7 αναμένεται να αποκαλυφθεί στην επόμενη συνάντησή της στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο. Ωστόσο, η απόφαση της Γερμανίας να προωθήσει τη χρήση της τεχνολογίας blockchain στην κεφαλαιαγορά δείχνει ότι η χώρα γνωρίζει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και είναι πρόθυμη να λάβει μέτρα για την προώθηση της χρήσης της.

Συμπερασματικά

Η κίνηση της Γερμανίας να εκδώσει ηλεκτρονικούς τίτλους σε blockchain και να ενισχύσει τις startups είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο σύγχρονης και αποτελεσματικής κεφαλαιαγοράς. Η κίνηση θα καταστήσει ευκολότερη και ασφαλέστερη τη διαπραγμάτευση τίτλων και θα παρέχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η κίνηση της Γερμανίας να προωθήσει τη χρήση της τεχνολογίας blockchain στην κεφαλαιαγορά είναι ένα θετικό σημάδι για τον κλάδο και δείχνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη να λάβει μέτρα για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

Author Konstantinos