Η Genesis υποβάλλει αίτηση για πτώχευση

Konstantinos
21 Ιανουαρίου 2023
1017 Views
Gen11

Ποια είναι η Genesis – ένα σύντομο ιστορικό

Η Genesis Global Holdco είναι μια θυγατρική του ομίλου Digital Currency Group (DCG). Ιδρύθηκε το 2015 από τον Barry Silbert και ο σκοπός της ήταν η παροχή υπηρεσιών δανεισμού σε κρυπτονομίσματα. Όσον αφορά τώρα την Digital Currency Group, είναι μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που εστιάζει στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Η έδρα της είναι στο Στάμφορντ. Η εταιρεία έχει πέντε θυγατρικές που είναι η CoinDesk, η Foundry, η Genesis, η Grayscale Investments και η Luno.

Πιο συγκεκριμένα, η Genesis είναι μια πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, δανεισμού και φύλαξης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που στοχεύει σε θεσμικούς πελάτες και άτομα που διαθέτουν υψηλά επενδυτικά κεφάλαια.  Η Genesis απέκτησε επίσης το 2020 την Volt, μια εταιρεία θεματοφύλακα περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων, με έδρα το Λονδίνο.

Η “αδελφή” εταιρεία της Genesis, η Grayscale Investments, είχε τη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης της Genesis μαζί με την εταιρεία Xapo, η οποία είχε αγοραστεί από την Coinbase το 2019. Μετά την εξαγορά της Xapo από την Coinbase, η αγορά θεώρησε ότι η Genesis θα μεταφέρει την επιμέλεια των ψηφιακών περιουσιακών της στοιχείων στην Greyscale και στην Volt.

Στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του 2022, η Genesis αποκάλυψε δημόσια ότι είχε μείνει εκτεθειμένη σε ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από δάνεια τόσο προς την εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Babel Finance, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, όσο και προς στο χρεοκοπημένο hedge fund κρυπτογράφησης Three Arrows Capital. Επίσης, ανακοίνωσε πως η μητρική της εταιρεία, η DCG, είχε αναλάβει ορισμένα από τα χρέη της Genesis προκειμένου να διατηρήσει την εταιρεία.

Η πτώχευση

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission ή SEC) κατηγόρησε τη Genesis Global Capital, ότι πουλάει μη εγγεγραμμένους τίτλους μέσω ενός δημοφιλούς προγράμματος που υποτίθεται ότι έδινε υψηλούς τόκους σε καταθέσεις κρυπτογράφησης. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η SEC κατηγόρησε την Genesis πως πουλά παράνομα κρυπτονομίσματα, ενώ βρίσκεται σε αυτή τη δυσμενή θέση με την κεφαλαιοποίησή της να είναι αμφίβολη.

Εν κατακλείδι, μετά από την πρόσφατη ισχυρή πτώση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, μέρος της οποίας προκλήθηκε από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, η Genesis επίσημα πλέον δήλωσε την χρεοκοπία της, αναζητώντας προστασία από το Άρθρο 11 των ΗΠΑ.

Η Genesis Global Holdco, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. καθώς και δύο από τις θυγατρικές της, η Genesis Global Capital και η Genesis Asia Pacific.  Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε πως οι άλλες θυγατρικές της που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις παραγώγων άμεσης διαπραγμάτευσης και θεματοφυλακής καθώς και η Genesis Global Trading δεν περιλαμβάνονται στην κατάθεση πτώχευσης και συνεχίζουν τις συναλλαγές πελατών. Υποστήριξε ότι διαθέτει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, που μπορούν να παρέχουν άφθονη ρευστότητα για να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και παράλληλα να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Το επόμενο βήμα είναι ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία μάρκετινγκ για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Genesis Global Holdco με σκοπό τη δημιουργία εσόδων, με πρωταρχικό στόχο την αποπληρωμή των πιστωτών της. Εάν η διαδικασία δεν έχει θετική κατάληξη, τότε θα ξεκινήσουν προσπάθειες πώλησης της ίδιας της εταιρείας. Σε περίπτωση που όλα αυτά αποτύχουν και ή αύξηση του κεφαλαίου δεν επιτευχθεί, τότε αυτομάτως οι πιστωτές αποκτούν δικαιώματα ιδιοκτησίας στην αναδιοργανωμένη Genesis Global Holdco. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Genesis περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός καταπιστεύματος που θα διανέμει περιουσιακά στοιχεία στους πιστωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Derar Islim, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του τον περασμένο Αύγουστο, είπε σε δήλωσή του: «Ενώ έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην τελειοποίηση των επιχειρηματικών μας σχεδίων για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας που προκαλούνται από τις πρόσφατες έκτακτες προκλήσεις στον κλάδο μας, συμπεριλαμβανομένης της χρεοκοπίας της Three Arrows Capital και της χρεοκοπίας της FTX, μια δικαστική αναδιάρθρωση αποτελεί την πιο αποτελεσματική οδό που θα διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία και θα δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους τους μετόχους της Genesis»..

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν κλονίστηκε από την είδηση για την χρεοκοπία της Genesis, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Το γεγονός αυτό δηλώνει, προφανώς, πως οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων γνώριζαν και ανέμεναν την πτώση της Genesis, με την επίσημη ανακοίνωση να μην προκαλεί καμιά αναταραχή.

Author Konstantinos